Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 29. st. 3. i 4. člana 34. stav 5, člana 35. stav 2, člana 39. stav 7, člana 40. stav 1. i člana 41. stav 2. Zakona o zaštiti bilja ("Službeni list SRJ", br. 24/98), savezni ministar za poljoprivredu propisuje

PRAVILNIK

O ZDRAVSTVENOM PREGLEDU POŠILjAKA BILjA U PROMETU PREKO DRŽAVNE GRANICE

(Objavljen u "Sl. listu SRJ", br. 69 od 26. novembra 1999 i 59/2001, "Sl. glasniku RS", br. 21/2006, 42/08)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se način vršenja zdravstvenog pregleda pošiljaka bilja pri uvozu, izvozu i provozu i uslovi pod kojima se pošiljke bilja mogu uvoziti, izvoziti i provoziti; način obaveštavanja o prispeću pošiljke bilja, pesticida i đubriva; uslovi koje moraju ispunjavati objekti na graničnim prelazima preko kojih se vrši promet bilja; obrazac uverenja o zdravstvenom stanju pošiljke bilja koja se uvozi, izvozi i reeksportuje.

Član 2.

Pod pošiljkom bilja, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se:
1) živo bilje, seme (u botaničkom smislu) i sadni materijal (kalem-grančice, reznice, mladice, izdanci, sejanci, rasad, živići (vreže jagode), okulanti, voćne i šumske sadnice, korenje, krtole, lukovice, rizomi, kulture jestivih gljiva, kulture biljnih tkiva i sl.);
2) biljni delovi, sveži i suvi (sečeno cveće, grane sa lišćem, odsečna stabla sa lišćem, lekovito bilje, začinsko i aromatično bilje, trska i sl.);
3) biljni plodovi (plodovi voćaka, grožđe, plodovi šumskog i samoniklog bilja, koštice i drugi biljni plodovi, povrće u svežem i suvom stanju);
4) vlakna predivih biljaka (očišćena i neočišćena) i njihovi otpaci;
5) ambalaža biljnog porekla, ambalaža od drveta ili otpadaka drveta, slame, mahovine i lišća, asure i sl.;
6) rezana građa i šumski sortimenti (trupci, oblovina, ogrevno i celulozno drvo, furnir, parket, kora drveta i drugi proizvodi šumarstva i drvne industrije);
7) stočna hrana biljnog i životinjskog porekla (seno, slama, kukuruzovina, uljane pogače i sačma, brašno i mekinje, riblje, koštano, mesno i krvno brašno, mešavina stočne hrane, koncentrati, peleti, zrnasti biljni proizvodi i sl.);
8) zemlja (ostaci zemlje na biljnim delovima, uzorci zemlje za pedološka ispitivanja, treset i drugi supstrati koji sadrže zemlju i organska đubriva, stajsko đubrivo, kompost, kompost za uzgoj šampinjona, guano, glisnjak i sl.).
Ako su hemijskim, termičkim ili drugim načinom prerade bilja otklonjene mogućnosti prenošenja štetnih organizama, proizvodi iz stava 1. ovog člana ne smatraju se pošiljkom bilja u smislu ovog pravilnika i ne podležu zdravstvenom pregledu (pareni parket, iverica, panel ploče, pareni furnir, prerađena pluta, impregnirano drvo, stolarija, pletarija, konzervisano i smrznuto voće i povrće, pržena kafa, prženi badem i pistacije, upredena i hemijski prerađena biljna vlakna i sl.).

Član 3.

Pošiljke bilja, pesticida i đubriva prispele pri uvozu i provozu prijavljuju se odmah a najdocnije u roku od 24 časa od momenta prispeća, u radno vreme granične stanice za zaštitu bilja. Prijava se podnosi pismeno, uz navođenje svih isprava koje prate pošiljku, a izuzetno ako na graničnom prelazu nije stalno prisutan savezni inspektor za zaštitu bilja (u daljem tekstu: savezni inspektor), pošiljka se prijavljuje telefonom uz naknadnu pismenu prijavu.
Na zajedničkim graničnim prelazima postupak prijavljivanja i pregleda pošiljke vrši se u skladu sa odredbama ovog pravilnika i međudržavnog sporazuma o zajedničkom graničnom prelazu.
Uvoznici, prevoznici i njihovi zastupnici, kao i organi carinske službe o prispeću pošiljke bilja, pesticida i đubriva koje se uvoze ili pretovaraju u provozu obaveštavaju graničnu stanicu za zaštitu bilja na Obrascu broj 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Pregled pošiljaka bilja, pesticida i đubriva vrši se u radno vreme granične stanice za zaštitu bilja pri dnevnoj svetlosti, a izuzetno noću na graničnim prelazima za koje je to određeno posebnim odobrenjem saveznog organa nadležnog za poslove poljoprivrede.
-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Na osnovu Pravilnika o prometu, uvozu, i uzorkovanju đubriva ("Sl. list SRJ", br. 59/01) i Pravilnika o prometu, uvozu, i uzorkovanju pesticida ("Sl. list SRJ", br. 59/01), ovaj član je prestao da važi u delu koji se odnosi na đubriva i pesticide.
-------------------

II. ZDRAVSTVENI PREGLED POŠILjAKA BILjA PRI UVOZU, IZVOZU I PROVOZU

Član 4.

Zdravstveni pregled pošiljaka bilja obuhvata:
1) pregled isprava koje prate pošiljku bilja;
2) pregled prevoznog sredstva;
3) pregled ambalaže;
4) pregled bilja.

Član 5.

Pri uvozu pošiljke bilja vrši se pregled sledećih isprava:
1) prijave pošiljke bilja koja podleže zdravstvenom pregledu;
2) međunarodnog uverenja o zdravstvenom stanju pošiljaka bilja (u daljem tekstu: fitocertifikat), odnosno zdravstvenog uverenja za reeksport (u daljem tekstu: fitocertifikat za reeksport) koji prate pošiljku bilja;
3) odobrenja iz člana 31. Zakona o zaštiti bilja (u daljem tekstu: Zakon) kojim se utvrđuju zdravstveni uslovi i sortnost za seme, rasad i sadni materijal;
4) rešenja iz člana 38. Zakona za pošiljke koje se uvoze bez fitocertifikata;
5) tovarnog lista, brodske teretnice, propratne fakture i drugih isprava koje prate pošiljku bilja.
Isprave iz stava 1. ovog člana pregledaju se radi:
1) identifikacije pošiljke bilja;
2) utvrđivanja da pošiljka ispunjava uslove propisane ovim pravilnikom;
3) procene stepena opasnosti od unošenja karantinski štetnih organizama.

Član 6.

Pošiljka bilja identifikuje se upoređivanjem podataka iz isprava koje prate pošiljku, kao i sa oznakama na ambalaži, pakovanjima i utvrđenim sadržajem pošiljke.
Najmanje na jednoj ispravi (fitocertifikatu, fakturi ili dr.) mora biti naveden, osim trgovačkog naziva, botanički naziv roda ili vrste, a za seme i sadni materijal naveden i naziv sorte, naziv i sedište stvaraoca sorte.

Član 7.

Fitocertifikat koji prati pošiljku bilja koja se uvozi ili provozi kroz Saveznu Republiku Jugoslaviju mora biti odštampan prema obrascu utvrđenom u Međunarodnoj konvenciji za zaštitu bilja i popunjen na engleskom ili francuskom ili nemačkom ili ruskom jeziku.
Fitocertifikat se posle izvršenog pregleda čuva dve godine u arhivi granične stanice za zaštitu bilja, a fitocertifikat za seme i sadni materijal - pet godina.
Ako je fitocertifikat iz stava 1. ovog člana izdat u zemlji izvoznici koja nije ratifikovala Međunarodnu konvenciju za zaštitu bilja, priznaće se fitocertifikat izdat po propisima te zemlje ako po osnovnom sadržaju odgovara zahtevima predviđenim ovim pravilnikom.
Pošiljku bilja koja se uvozi ili provozi iz zemlje koja nije zemlja porekla toga bilja treba da prati fitocertifikat za reeksport, uz koji je priložen original ili overena kopija fitocertifikata zemlje porekla.
Ako se iz susednih zemalja, i to iz jednog mesta, uzvoz veća količina bilja za industrijsku preradu (koren šećerne repe, celulozno drvo i sl.), i ako je u zemlji proizvodnje savezni inspektor izvršio pregled u polju, odnosno skladištu može izuzetno sve pošiljke koje se uvoze u jednom danu pratiti jedan fitocertifikat ako savezni inspektor oceni da nema opasnosti od unošenja karantinski štetnih organizama.
Fitocertifikat iz st. 1. i 4. ovog člana ne može biti stariji od 14 dana od dana kada pošiljka bilja pređe granicu zemlje u kojoj je izdat fitocertifikat.

Član 8.

(Brisan)

Čl. 9-13.

(Brisani)

Član 14.

Ako fitocertifikat ima bitne nedostatke (nedovoljne ili netačne podatke o pošiljci, neoverene ispravke, nedostatak propisane dopunske izjave na fitocertifikatu, botanički naziv za seme i sadni materijal i podatke o poreklu semena i sadnog materijala i sl.) savezni inspektor zabraniće uvoz pošiljke bilja.

Član 15.

Bez fitocertifikata se mogu uvoziti:
1) sušeno voće i povrće, sušene gljive, sirova kafa, kakao u zrnu, začini i čajevi, uljane pogače, sačma i ostali dodaci za stočnu hranu, sušeno lekovito bilje i povrće, duvan u listu;
2) ambalaža biljnog porekla;
3) rezana građa (lamperija, daske i grede, nepareni parket i furnir) koja nije upotrebljavana i koja je bez ostatka kore, ako nisu propisani posebni uslovi navedeni u članu 16a ovog pravilnika;
4) treset u originalnom pakovanju;
: