Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 263. Zakona o vazdušnoj plovidbi ("Službeni list SFRJ", br. 45/86), Savezni komitet za saobraćaj i veze propisuje

PRAVILNIK

O VREMENU LETENjA, U DUGOLINIJSKOM SAOBRAĆAJU, VREMENU LETENjA NOĆU, DNEVNOM RADNOM VREMENU, BROJU POLETANjA I SLETANjA U TOKU RADNOG VREMENA I DUŽINI DNEVNOG ODMORA ČLANOVA POSADE VAZDUHOPLOVA

(Objavljen u "Sl. listu SFRJ", br. 42/88, 1/89, 57/90, "Sl. listu SRJ", br. 51/92, 38/95)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se vreme letenja, vreme letenja u dugolinijskom saobraćaju, vreme letenja noću, dnevno radno vreme, broj poletanja i sletanja u toku radnog vremena i dužina dnevnog odmora članova posade vazduhoplova.

Član 2.

Linija u javnom prevozu u vazdušnom saobraćaju, u smislu ovog pravilnika, jeste linija leta koja povezuje aerodrom prvog poletanja i aerodrom krajnjeg odredišta u jednom smeru.
Kratka linija je linija leta do 1500 km, srednja linija je linija leta do 3000 km, a duga linija je linija leta preko 3000 km.

Član 3.

Vreme letenja člana posade je vreme koje član posade provede u vazduhoplovu i na uređajima za obuku i uvežbavanje (simulator), vršeći određene poslove od trenutka početka rada motora vazduhoplova do trenutka zaustavljanja motora vazduhoplova.

Član 4.

Radno vreme člana posade vazduhoplova koji leti u javnom prevozu u vazdušnom saobraćaju, odnosno radno vreme člana posade vazduhoplova koji leti radi prevoza lica i stvari za sopstvene potrebe, odnosno radno vreme člana posade vazduhoplova koji vrši ispitivanje vazduhoplova u letu ili obuku pilota u saobraćaju, u smislu ovog pravilnika, jeste vreme koje član posade provede na radu od jednog časa pre vremena određenog za prvo poletanje, do trideset minuta posle poslednjeg sletanja, ako leti na kratkim i srednjim linijama, odnosno vreme koje provede na radu od jednog časa i trideset minuta pre vremena određenog za poletanje, do 30 minuta posle poslednjeg sletanja ako leti na dugim linijama.
Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, vreme koje član posade vazduhoplova provede na radu od jednog časa i trideset minuta pre vremena određenog za poletanje na dugim linijama može se skratiti na jedan čas pre vremena određenog za poletanja kao radove na pripremi vazduhoplova izvrši druga posada, odnosno drugo ovlašćeno lice koje nije član posade.
Pod radnim vremenom člana posade iz stava 1. ovog člana podrazumeva se i vreme koje član posade provede u vazduhoplovu u toku leta kad ne vrši određene poslove (član proširene posade), vreme čekanja usled zakašnjenja vazduhoplova u polasku ako se posada nalazi na aerodromu, vreme između sletanja i ponovnog poletanja na usputnim aerodromima ako zadržavanje nije duže od četiri časa, vreme dežurstva, odnosno vreme provedeno na pripremi i letenju radi obuke i ispitivanja vazduhoplova u letu, vreme teorijske obuke ispita, kao i vreme provedeno na ostalim poslovima u vezi sa izvršenjem letačkog zadatka.
Pod radnim vremenom člana posade iz stava 1. ovog člana podrazumeva se i vreme koje član posade provede u putovanju na letačku dužnost prema nalogu za let, kao i vreme putovanja sa letačke dužnosti u mesto boravka kad se leti na dugim linijama. U radno vreme ne uračunava se vreme putovanja sa letačke dužnosti u mesto boravka kad se leti na kratkim i srednjim linijama, a dnevni odmor člana posade počinje 30 minuta po dolasku u mesto boravka, odnosno odmora.

Član 5.

Radno vreme člana posade vazduhoplova koji leti radi vršenja posebnih usluga u poljoprivredi, šumarstvu i zdravstvu, naučnoistraživačkom radu, službi hitne pomoći ili u druge svrhe, u smislu ovog pravilnika jeste vreme koje član posade provede na radu od jednog časa pre vremena određenog za poletanje do trideset minuta posle poslednjeg sletanja.
Pod radnim vremenom člana posade iz stava 1. ovog člana podrazumeva se i vreme čekanja zbog zakašnjenja vazduhoplova u polasku ako je posada prisutna, vreme između sletanja i ponovnog poletanja na usputnim aerodromima, vreme dežurstva, vreme putovanja na letačku dužnost i sa letačke dužnosti u sedište korisnika vazduhoplova, kao i vreme provedeno na ostalim neposrednim poslovima u vezi sa izvršenjem letačkog zadatka.

II. VREME LETENjA

Član 6.

Ako nastavnik - instruktor letenja vrši obuku bez prisustva putnika, u vreme letenja svakih 45 minuta uračunava se kao jedan sat.

Član 7.

Ako je posada vazduhoplova u proširenom sastavu, članu posade koji ne obavlja određene poslove u toku leta mora se obezbediti putničko sedište sa obarajućim naslonom.
Letačkom delu udvojene posade vazduhoplova, za vreme kad ne vrši određene poslove u toku leta, mora se obezbediti potreban broj ležajeva izolovanih od putnika, a pomoćnim članovima udvojene posade vazduhoplova moraju se obezbediti fotelje se obarajućim naslonom.

Član 8.

Vreme letenja člana posade vazduhoplova koji leti radi vršenja posebnih usluga u poljoprivredi, šumarstvu i zdravstvu u toku 24 časa iznosi najviše četiri časa i 30 minuta ako se letenje obavlja u jednokratnom radnom vremenu.
Izuzetno, od odredbe stava 1. ovog člana, ako se letenje obavlja u dvokratnom radnom vremenu, vreme letenja iznosi najviše šest časova, s tim da član posade može u prvom delu radnog vremena leteti najviše četiri časa.

Član 9.

Vreme letenja člana posade vazduhoplova koji leti radi naučnoistraživačkog rada, službe hitne pomoći, ispitivanja vazduhoplova, školovanja posade ili u druge svrhe, osim za sportske delatnosti, u toku 24 časa iznosi najviše šest časova.

III. TRAJANjE RADNOG VREMENA

Član 10.

Radno vreme člana posade vazduhoplova u javnom prevozu u vazdušnom saobraćaju, odnosno radno vreme člana posade vazduhoplova koji leti radi prevoza lica i stvari za sopstvene potrebe na kratkim i srednjim linijama može trajati od 10 časova u toku 24 časa.
Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, radno vreme može dva puta za sedam uzastopnih dana trajati po 12 časova u toku 24 časa.
Radno vreme člana posade iz stava 1. ovog člana, na srednjim linijama, može trajati do 14 časova u toku 24 časa ako je posada proširena.

Član 11.

Radno vreme člana posade vazduhoplova u javnom prevozu u vazdušnom saobraćaju, odnosno radno vreme člana posade vazduhoplova koji leti radi prevoza lica i stvari za sopstvene potrebe na dugim linijama, može trajati do 12 časova u toku 24 časa.
Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, radno vreme može trajati do 14 časova u toku 24 časa ako je planirano vreme poletanja između 6 i 14 časova po lokalnom vremenu aerodroma sa koga se poleće i ako ima najviše dva poletanja.
Radno vreme člana posade iz stava 1. ovog člana može trajati do 16 časova u toku 24 časa ako je posada proširena, odnosno do 18 časova u toku 24 časa ako je posada udvojena.

Član 12.

Ako posle započinjanja radnog vremena nastanu loši meteorološki uslovi, čekanje zbog ograničenja kontrole letenja, tehnički kvar, obaveza čekanja na vezu sa vazduhoplovima sa drugih linija koji kasne i proširena procedura u vezi sa bezbednošću vazduhoplova i putnika, radno vreme na kratkim i srednjim linijama iz člana 10. st. 1. i 2. ovog pravilnika može se produžiti za još dva