Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 45. i člana 67. stav 1. tačka 6. Zakona o zaštiti na radu ("Službeni glasnik RS", br. 42/91), Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja donosi

PRAVILNIK

O VOĐENjU EVIDENCIJA IZ ZAŠTITE NA RADU

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 2/92 i 7/99)

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se način vođenja evidencije iz zaštite na radu utvrđenih u članu 45 Zakona o zaštiti na radu ("Službeni glasnik RS", broj 42/91).
Evidencija iz stava 1. ovog člana vodi se na obrascima propisanim ovim pravilnikom.
Obrasci iz stava 2. ovog člana odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 2.

Evidencija o radnicima osposobljenim za bezbedan rad vodi se na obrascu broj 1.
Na obrascu iz stava 1. ovog člana vodi se evidencija o osposobljenosti radnika za bezbedan rad pri svakom raspoređivanju, pri promenama u radnom, odnosno tehnološkom procesu, kao i prilikom uvođenja ili promene postojeće opreme i oruđa za rad.

Član 2a

Evidencija o radnim mestima sa posebnim uslovima rada vodi se na Obrascu 1a, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
U obrazac iz stava 1. ovog člana unosi se naziv radnog mesta sa posebnim uslovima rada i podaci o posebnim uslovima rada tog radnog mesta.

Član 3.

Evidencija o radnicima raspoređenim na radna mesta sa posebnim uslovima rada vodi se na obrascu broj 2.
U obrazac iz stava 1. ovog člana unose se podaci o uslovima koje mora da ispunjava radnik koji se raspoređuje na radno mesto sa posebnim uslovima rada u pogledu doba života, stručne spreme i zdravstvenog stanja, podaci o opasnostima i štetnostima pri radu, kao i podaci o specifičnim zahtevima određenog radnog mesta.

Član 4.

Evidencija o izvršenim prethodnim i periodičnim lekarskim pregledima radnika raspoređenih na radna mesta sa posebnim uslovima rada, rokovima za vršenje tih pregleda, kao i izveštajima o izvršenim pregledima, vode se na obrascu broj 3.

Član 5.

Evidencija o izvršenim ispitivanjima hemijskih i fizičkih štetnosti, kvaliteta mikroklime i osvetljenja u radnim prostorijama i na radnim mestima vodi se na obrascu broj 4.
U obrazac iz stava 1. ovog člana unose se podaci o izvršenim merenjima i rezultatima izmerenih veličina pri pojavi gasa, para, dima i prašine (hemijske štetnosti), buke, vibracije i štetnih zračenja (fizičke štetnosti), kao i podaci o parametrima kvaliteta radne sredine (mikroklima i osvetljenost).

Član 6.

Evidencija o izvršenim pregledima i ispitivanjima oruđa za rad vodi se na obrascu broj 5.
U obrazac iz stava 1. ovog člana unose se podaci o oruđu za rad (vrsta, godina proizvodnje, nosivost, kapacitet i dr.) na kome je izvršen pregled i ispitivanje, kao i podaci o rokovima izvršenog ispitivanja.

Član 7.

Evidencija o izvršenim ispitivanjima sredstava i opreme lične zaštite vodi se na obrascu broj 6.
Evidencija iz stava 1. ovog člana vodi se pri ispitivanju: izolacionih aparata, električnih rukavica, elektroizolacione obuće, elektroizolacione prostirke, manipulativne motke i indikatora napona.
U obrazac iz stava 1. ovog člana unose se podaci o sredstvu i opremi lične zaštite iz stava 2. ovog člana (vrsta, godina proizvodnje, lokacija i dr.), kao i podaci o rokovima izvršenog ispitivanja.

Član 8.

Evidencija o povredama radnika na radu vodi se na obrascu broj 7.
U obrazac iz stava 1. ovog člana unose se lični podaci o povređenom radniku (ime i prezime, stručna sprema i radno iskustvo), podaci o povredi na radu (kvalifikacija povrede), kao i podaci o radnom mestu, vremenu i


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: