Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


----------------------------------
NAPOMENA:
Stupanjem na snagu Pravilnika o hraniteljstvu ("Sl. glasnik RS", br. 36 od 8. aprila 2008), prestaju da važe član 7. st. 5. i 9. Pravilnika o vođenju evidencije o korisnicima i dokumentacije o stručnom radu u ustanovama socijalne zaštite ("Službeni glasnik RS", br. 63/93 i 10/06).
----------------------------------

PRAVILNIK

O VOĐENjU EVIDENCIJE O KORISNICIMA I DOKUMENTACIJE O STRUČNOM RADU U USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 63 od 7. avgusta 1993, 10/06, 36/08)

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuje se sadržaj i način vođenja evidencije o korisnicima i dokumentacije o stručnom radu u ustanovama socijalne zaštite, kao i sadržaj obrasca zahteva za ostvarivanje prava na materijalno obezbeđenje i nalaza i mišljenja centra za socijalni rad o činjenicama o kojima se ne vodi službena evidencija.

Član 2.

Evidencija o korisnicima u smislu ovog pravilnika je registar, matična knjiga, lični karton, lični list, skraćeni lični list, list praćenja rada na zaštiti korisnika, lični list korisnika ustanova za smeštaj dece i omladine, list o socijalno anamnestičkim podacima za lica koja se upućuju u dom za penzionere i stara lica, i protokol za korisnike savetovališta za brak i porodicu.

Član 3.

Dokumentacija o stručnom radu u smislu ovog pravilnika je program i izveštaj o radu ustanove, planovi i izveštaji o radu timova i grupa stručnih saradnika, plan i izveštaj o radu stručnih saradnika, knjiga zapisnika sa sastanka stručnih timova i grupa stručnih saradnika, dnevnik rada, knjiga prijema, premeštaja i otpusta korisnika i knjiga dežurstva.

Član 4.

Registar vode centar za socijalni rad i savetovalište za brak i porodicu, bilo da je organizacioni deo centra, ili druge ustanove socijalne zaštite.
Centar za socijalni rad vodi registar na Obrascu broj 1, u obliku tvrdo ukoričene knjige, veličine 24x33,5cm.
Savetovalište za brak i porodicu vodi registar na Obrascu broj 1a, u obliku tvrdo ukoričene knjige, veličine 24x33,5cm.

Član 5.

U registar koji vodi centar za socijalni rad evidentiraju se sva lica koja se prvi put obraćaju centru radi ostvarivanja nekog oblika, mere ili usluge socijalnog rada, osim onih lica koja traže uverenje ili preporuku.
Pri ostvarivanju prava na materijalno obezbeđenje u registar se evidentira samo podnosilac zahteva, a članovi njegove porodice se upisuju ukoliko se za njih traži i korišćenje nekog drugog oblika, mere ili usluge socijalnog rada.
Polasci se upisuju hronološkim redom, a novi registar se otvara kada se dostigne registarski broj od 20.000.

Član 6.

U registar koji vodi savetovalište za brak i porodicu upisuju se sva lica koja se prvi put obraćaju savetovalištu.
Novi registar se otvara svake pete godine.

Član 7.

Matičnu knjigu vode ustanove za smeštaj korisnika u obliku tvrdo ukoričene knjige presavijene na dva jednaka dela u kojoj se podaci upisuju hronološkim redom.
Matična knjiga ustanova za smeštaj dece i omladine vodi se na Obrascu broj 2, veličine 30x42cm.
Matična knjiga prihvatilišta za decu i omladinu vodi se na Obrascu broj 2a, veličine 30x42cm.
Matična knjiga prihvatilišta za decu i omladinu vodi se na Obrascu 2b, veličine 30x42cm.
Matična knjiga ustanova za smeštaj dece i omladine ometene u razvoju vodi se na Obrascu broj 2g, veličine 30x42cm.
Matična knjiga ustanova za smeštaj penzionera i starih lica vodi se na Obrascu broj 2d, veličine 30x42cm.
Sve ustanove vode jednu matičnu knjigu osim centra za porodični smeštaj dece koji, zbog specifičnosti usluga i načina pružanja zaštite, odvojeno vodi matičnu knjigu dece na porodičnom smeštaju i matičnu knjigu hraniteljskih porodica.
Nova matična knjiga se otvara svake pete godine osim matične knjige hraniteljskih porodica koja se otvara nakon popunjenosti svih mesta za upis.

Član 8.

Lični karton se vodi za korisnike centra za socijalni rad, savetovališta za brak i porodicu i prihvatilišta za odrasla i stara lica.
Centar za socijalni rad vodi lični karton na Obrascu broj 3, veličine 14x21cmna čvrstom kartonu.
Savetovalište za brak i porodicu vodi lični karton na Obrascu broj 3a, veličine 14x21cmna čvrstom kartonu.
Prihvatilište za odrasla i stara lica vodi lični karton na Obrascu broj 3b, veličine 14x21cmna čvrstom kartonu.
Lični kartoni se uređuju po azbučnom redu u okviru aktivne i pasivne kartoteke.

Član 9.

Lični karton koji vode centar za socijalni rad i prihvatilište za odrasle i stara lica, otvara se za svako lice koje je evidentirano u registru a za lica koja su evidentirana u registru savetovališta lični karton se otvara nakon procene stručnih radnika o potrebi korišćenja usluga savetovališta.
Na ličnom kartonu podnosioca zahteva za materijalno obezbeđenje u centru za socijalni rad upisuju se i članovi njegove porodice, za koje traži korišćenje ovog prava (ime i godina rođenja).

Član 10.

Ustanove socijalne zaštite vode lični list za svakog korisnika, a savetovališta za brak i porodicu vode protokol za korisnike.
Centar za socijalni rad lični list vodi na Obrascu broj 4, veličine 29,5x42 cm, koji je presavijen na dva jednaka dela i ima 8 strana.
Ustanove za smeštaj dece i omladine lični list korisnika vode na Obrascu broj 5, veličine 29,5x42 cm, koji