Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 53. st. 5. i 6, člana 57, člana 59. stav 3. i člana 60. stav 4. Zakona o hemikalijama ("Službeni glasnik RS", broj 36/09) i tačke 8. stav 5. podtačka 11) Odluke o osnivanju Agencije za hemikalije ("Službeni glasnik RS", broj 78/09),
Upravni odbor Agencije za hemikalije na sednici održanoj 17. septembra 2010. godine doneo je

PRAVILNIK

O UVOZU I IZVOZU ODREĐENIH OPASNIH HEMIKALIJA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 89 od 29. novembra 2010, 15/13)

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se procedura i rokovi u kojima se sprovodi postupak prethodnog obaveštenja, u kojim slučajevima nije potrebno dalje sprovoditi postupak prethodnog obaveštenja, sadržaj obaveštenja o izvozu, dokumenta koja se dostavljaju radi sprovođenja tog postupka, Spisak hemikalija za postupak prethodnog obaveštenja, procedura i rokovi u kojima se sprovodi postupak davanja saglasnosti na osnovu prethodnog obaveštenja, sadržaj zahteva za sprovođenje tog postupka, Spisak hemikalija za postupak davanja saglasnosti na osnovu prethodnog obaveštenja, Spisak zemalja članica Roterdamske konvencije o postupku davanja saglasnosti na osnovu prethodnog obaveštenja za određene opasne hemikalije i pesticide u međunarodnoj trgovini (u daljem tekstu: Roterdamska konvencija) koje zahtevaju informacije o tranzitu hemikalija, sadržaj tih informacija i Spisak opasnih hemikalija i proizvoda čiji je izvoz zabranjen.

Postupak prethodnog obaveštenja

Član 2.

Postupak prethodnog obaveštenja sprovodi se za:
- hemikalije sa Spiska hemikalija za postupak prethodnog obaveštenja;
- hemikalije koje sadrže supstancu sa Spiska hemikalija za postupak prethodnog obaveštenja u takvoj koncentraciji da se prema propisu kojim se uređuju klasifikacija, pakovanje, obeležavanje i reklamiranje hemikalija, klasifikuju kao opasne;
- proizvode koji sadrže supstancu sa Spiska hemikalija za postupak davanja saglasnosti na osnovu prethodnog obaveštenja (u daljem tekstu: PIC postupak) u neizreagovanom obliku odnosno smešu koja sadrži tu supstancu u takvoj koncentraciji da se prema propisu kojim se uređuju klasifikacija, pakovanje, obeležavanje i reklamiranje hemikalija klasifikuju kao opasni bez obzira na prisustvo drugih supstanci.
Postupak prethodnog obaveštenja sprovodi se za hemikalije iz stava 1. ovog člana bez obzira na način korišćenja u zemlji u koju se izvozi.
Spisak hemikalija za postupak prethodnog obaveštenja sadrži redni broj hemikalije, naziv hemikalije, CAS broj, EINECS broj, tarifnu oznaku carinske tarife, podkategoriju hemikalije, ograničenje korišćenja hemikalije i dat je u Delu 1. Priloga 1. koji čini sastavni deo ovog pravilnika.

Član 3.

Spisak hemikalija za postupak prethodnog obaveštenja sadrži i pojedine hemikalije sa Spiska hemikalija za postupak davanja saglasnosti na osnovu prethodnog obaveštenja, a koje su posebno označene u tom spisku.
Za hemikalije iz stava 1. ovog člana sprovodi se postupak prethodnog obaveštenja iz člana 2. i PIC postupak iz člana 16. ovog pravilnika.

Član 4.

Pre prvog izvoza hemikalije ili proizvoda iz člana 2. ovog pravilnika izvoznik je dužan da ministarstvu nadležnom za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: Ministarstvo) podnese zahtev za sprovođenje postupka prethodnog obaveštenja najkasnije 35 dana pre nameravanog izvoza, a svake naredne kalendarske godine najkasnije 35 dana pre prvog izvoza u toj godini.
Postupak iz stava 1. ovog člana sprovodi se za svaku zemlju u koju se izvozi.

Član 5.

Uz zahtev za sprovođenje postupka prethodnog obaveštenja izvoznik hemikalije ili proizvoda iz člana 2. ovog pravilnika dostavlja Ministarstvu bezbednosni list za tu hemikaliju, odnosno proizvod kao i informaciju sa podacima propisanim za pripremu obaveštenja o izvozu.
Informacija iz stava 1. ovog člana dostavlja se na Obrascu koji je dat u Prilogu 2. koji čini sastavni deo ovog pravilnika.

Član 6.

Ako podaci iz zahteva za sprovođenje postupka prethodnog obaveštenja i dokumenata dostavljenih uz taj zahtev nisu dovoljni za pripremu obaveštenja o izvozu, Ministarstvo od izvoznika zahteva da u roku od 7 dana dostavi informacije koje nedostaju.
Ako izvoznik u roku iz stava 1. ovog člana ne dostavi tražene informacije, Ministarstva zaključkom odbacuje zahtev kao nepotpun.

Član 7.

Ako zahtev i dokumenti dostavljeni uz taj zahtev sadrže sve propisane informacije za pripremu obaveštenja o izvozu Ministarstvo odmah, a najkasnije 15 dana pre prvog izvoza hemikalija i pre prvog izvoza u svakoj narednoj kalendarskoj godini, dostavlja obaveštenje o izvozu nadležnom organu zemlje u koju se izvozi hemikalija ili proizvod iz člana 2. ovog pravilnika, a izvozniku izdaje potvrdu da je postupak prethodnog obaveštenja sproveden.
Po dobijanju potvrde iz stava 1. ovog člana izvoznik može da izveze hemikaliju ili proizvod iz člana 2. ovog pravilnika.

Član 8.

Obaveštenje o izvozu hemikalije sadrži sledeće delove:
1) identitet hemikalije za koju postoji obaveza dostavljanja obaveštenja o izvozu,
2) identitet smeše koja se izvozi,
3) podaci u vezi sa izvozom,
4) podaci o opasnostima, odnosno rizicima od hemikalije i merama predostrožnosti,
5) podaci o fizičko hemijskim, toksikološkim i ekotoksikološkim svojstvima hemikalije,
6) sažete informacije o relevantnom pravnom aktu i
7) podaci o nadležnim organima.
Deo o nazivu hemikalije koja podleže obaveštenju o izvozu sadrži: trgovački naziv hemikalije, hemijski naziv prema međunarodno priznatoj nomenklaturi (npr. IUPAC), CAS broj, carinski broj prema harmonizovanom sistemu i dr.
Deo o identitetu smeše, odnosno proizvoda koji se izvozi sadrži: trgovački naziv i naziv smeše, odnosno proizvoda, koncentraciju (%) za svaku supstancu sadržanu u smeši, odnosno proizvodu a koja podleže obavezi obaveštenja o izvozu.
Deo o podacima u vezi sa izvozom sadrži: očekivani datum izvoza (dan, mesec, godina), očekivanu količinu hemikalije koja se izvozi, predviđenu kategoriju korišćenja (kao industrijska hemikalija ili pesticid) i predviđen način korišćenja u zemlji u koju se izvozi; ime, adresu, telefon, faks i adresu elektronske pošte izvoznika, ime, adresu, telefon, faks i adresu elektronske pošte uvoznika.
Deo o podacima o opasnostima, odnosno rizicima od hemikalije i o merama predostrožnosti sadrži: klasu opasnosti hemikalije, podatke o opasnostima, odnosno rizicima koje ta hemikalija predstavlja, podatke o merama predostrožnosti koje treba preduzeti radi smanjenja izloženosti hemikalijama i njihovoj emisiji, dodatne podatke koji mogu biti korisni za zemlju u koju se izvozi ili ih je ona zahtevala, ukoliko su dostupni, kao i podatke o izvorima tih podataka.
Deo o fizičko-hemijskim, toksikološkim i ekotoksikološkim svojstvima hemikalije sadrži sažete podatke o fizičko-hemijskim, toksikološkim i ekotoksikološkim svojstvima hemikalije kao i izvore (reference) tih podataka.
Deo u kome se nalaze sažete informacije o konačnom regulatornom postupku sadrži pravni osnov za ograničenja i zabrane proizvodnje, stavljanja u promet i korišćenja hemikalija, podatke o stupanju na snagu propisa odnosno akata nadležnih organa, podatke o tome da li se konačni regulatorni postupak odnosi na pesticid ili industrijsku hemikaliju, informacije o zabranjenim načinima korišćenja, informacije o načinima korišćenja koji su i dalje dozvoljeni, informacije o procenjenoj količini hemikalije koja je proizvedena, uvezena, izvezena ili korišćena ako je ta informacija dostupna, kao i podatke o izvorima tih informacija.
Deo o podacima o nadležnim organima sadrži ime, adresu, telefon, faks i e adresu elektronske pošte Ministarstva i adresu, telefon, faks i adresu elektronske pošte nadležnog organa zemlje u koju se izvozi.
Obaveštenje o izvozu mora da sadrži datum slanja obaveštenja, potpis odgovornog lica i pečat.

Član 9.

Ako Ministarstvo u roku od 30 dana od dana dostavljanja obaveštenja ne primi odgovor o prijemu obaveštenja od strane nadležnog organa zemlje u koju se izvozi hemikalija ili proizvod iz člana 2. ovog pravilnika, dužno je da tom organu ponovo dostavi obaveštenje.

Član 10.

Ako se obeležavanje hemikalije iz člana 2. ovog pravilnika promeni bilo usled promene propisa kojima se uređuje klasifikacija pakovanje, obeležavanje i reklamiranje hemikalija ili usled promene u sastavu hemikalije, izvoznik je dužan da Ministarstvu ponovo podnese zahtev na način iz člana 4 ovog pravilnika.
Po dobijanju zahteva Ministarstvo sprovodi postupak iz člana 7. ovog pravilnika, a u obaveštenje o izvozu unosi napomenu: