Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 66. stav 1. tačka 9. i člana 82. Zakona o poštanskim uslugama ("Službeni glasnik RS", broj 18/05),
Savet Republičke agencije za poštanske usluge doneo je

PRAVILNIK

O UTVRĐVANjU TROŠKOVA ZA IZDAVANjE DOZVOLA I GODIŠNjE NAKNADE ZA OBAVLjANjE POŠTANSKIH USLUGA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 14 od 17. marta 2010, 54/13)

IUtvrđuju se troškovi za izdavanje dozvole za obavljanje poštanskih usluga, u iznosu od 18.200,00 dinara.
Poštanski operator je dužan da sredstva iz stava 1. ove tačke uplati na tekući račun Republičke agencije za poštanske usluge (u daljem tekstu: Agencija), broj 205-153866-16, koji se vodi kod Komercijalne banke AD Beograd, u roku od osam dana od dana prijema dozvole.
IIUtvrđuje se godišnja naknada za obavljanje poštanskih usluga u visini od 0,5% od ostvarenog prihoda poštanskog operatora u obavljanju poštanskih usluga.
Poštanski operator je dužan da naknadu iz stava 1. ove tačke plaća mesečno, do 15. u mesecu za prethodni mesec, na osnovu rešenja koje donosi Agencija, na tekući račun pomenut u prethodnom članu.
IIINačin plaćanja godišnje naknade i dostavljanje odgovarajućih izveštaja, može se urediti i drugačije, o čemu će Agencija zaključiti poseban sporazum sa poštanskim operatorom, pod uslovom da se takvim sporazumom nijedan poštanski operator ne stavi u povoljniji položaj u odnosu na ostale.
IVPoštanski operatori su dužni da Agenciji, nakon izrade godišnjih finansijskih izveštaja, dostavljaju izveštaje o broju izvršenih usluga i ostvarenim prihodima od obavljanja poštanskih usluga, počev od izveštaja za 2009. godinu, do kraja februara naredne godine.
Poštanski operatori su, takođe, dužni da Agenciji dostavljaju mesečne izveštaje o broju izvršenih usluga i ostvarenom prihodu u obavljanju poštanskih usluga do 5. u mesecu, za prethodni mesec.
Poštanski operatori su obavezni da Agenciji dostave, na uvid, dokaz o uplati.
VPoštanskim operatorima koji ne izvrše obaveze iz tačaka I,IIiIVprivremeno se oduzima dozvola za rad do izvršenja utvrđenih obaveza iz ovog pravilnika.
VIOvaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".
Republička agencija za poštanske usluge
Predsednik Saveta, Dragan Đorđević, s.r.