Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 64. stav 2. Zakona o poštanskim uslugama ("Službeni glasnik RS", br.18/05 i 30/10),
Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija donosi

PRAVILNIK

O UTVRĐIVANjU PLANA IZDAVANjA PRIGODNIH POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA I MOTIVA REDOVNIH IZDANjA POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 112 od 27. novembra 2012, 27/13, 41/13, 54/13, 90/13)

Član 1.

Ovim pravilnikom utvrđuje se Plan izdavanja prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica i motivi redovnih izdanja poštanskih maraka i vrednosnica, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2.

Prigodne poštanske marke i vrednosnice se izdaju prema planu izdavanja, a redovne poštanske marke i vrednosnice prema motivima utvrđenim u Planu iz člana 1. ovog pravilnika.

Član 3.

Danom početka primene ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o utvrđivanju Plana izdavanja prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica i motiva redovnih izdanja poštanskih maraka i vrednosnica ("Službeni glasnik RS", br. 81/11, 102/11, 56/12, 85/12 i 105/12).

Član 4.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2013. godine.
Broj 110-00-1227/2012-01
U Beogradu, 14. novembra 2012. godine
Ministar, Rasim Ljajić, s.r.
PLAN
IZDAVANjA PRIGODNIH POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA I MOTIVI REDOVNIH IZDANjA POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA
I. PRIGODNE POŠTANSKE MARKE I VREDNOSNICE
Izdavanjem prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležavaće se događaji, jubileji, datumi iz nacionalne ili svetske istorije, značajni sportski događaji i druge manifestacije, kao što su:
1. Lunarni horoskop - Godina zmije;
2. Muzejski eksponati - 50 godina Istorijskog muzeja Srbije;
3. Vaskrs;
4. Umetnost;
5. 1700 godina Milanskog edikta;
6. 150 godina od osnivanja Međunarodnog komiteta Crvenog krsta;
7. Evropa - poštanska vozila;
8. Evropska zaštita prirode;
9. Flora;
10. Radost Evrope;
11. Dan marke;
12. Božić;
13. 200 godina od rođenja PetraIIPetrovića Njegoša;
14. Nauka - prosveta;
15. 125 godina od rođenja Kralja AleksandraIKarađorđevića;
16. Velikani srpskog glumišta;
17. 70. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Kube i Republike Srbije;
18. 160 godina od osnivanja kragujevačke fabrike Zastava oružje AD;
19. 50. Ljubičevske konjičke igre;
20. 50. godina Ustavnog suda;
21. Zajedničko izdanje Srbija - Alžir;
22. 900 godina od rođenja Stefana Nemanje
1. LUNARNI HOROSKOP - Godina zmije
Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se 2013. godina, kao Godina zmije u lunarnom horoskopu.
2. MUZEJSKI EKSPONATI - 50 godina Istorijskog muzeja Srbije
Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se 50 godina od osnivanja Istorijskog muzeja Srbije. Izvršno veće Narodne Republike Srbije je 20. februara 1963. godine, zbog potrebe postojanja jednog muzeja opšteg tipa koji bi svestrano prikazivao bogatu istoriju srpskog naroda, donelo Uredbu o osnivanju Istorijskog muzeja Srbije. Ovaj muzej ima bogatu kolekciju eksponata iz vremena kneza Miloša Obrenovića. Za izuzetan doprinos razvoju kulture u Republici Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru Istorijski muzej Srbije je 1997. godine dobio Vukovu nagradu.
3. VASKRS
Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se Vaskrs, najveći hrišćanski praznik kojim se proslavlja Hristovo vaskrsenje.
4. UMETNOST
a) Oskar Danon - 100 godina od rođenja
Izdavanjem ove prigodne poštanske marke obeležiće se 100 godina od rođenja Oskara Danona, jugoslovenskog dirigenta i kompozitora. Oskar Danon je bio prvi direktor Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu posle Drugog svetskog rata, a zatim njihov umetnički direktor, stalni gost - dirigent, kao i redovni profesor Muzičke akademije u Beogradu.
b) Đuzepe Verdi - 200 godina od rođenja
Izdavanjem ove prigodne poštanske marke obeležiće se 200 godina od rođenja ovog čuvenog italijanskog kompozitora. Njegova najznačajnija dela su opere: Nabuko, Aida, Rigoleto, Trubadur, Travijata i druge.
v) Rihard Vagner - 200 godina od rođenja
Izdavanjem ove prigodne poštanske marke obeležiće se 200 godina od rođenja nemačkog kompozitora, muzičkog teoretičara, pesnika i esejiste Vilhelma Riharda Vagnera. Njegova remek dela su opere: Tristan i Izolda, Prsten Nibelunga, Majstori pevači iz Nirnberga, Valkira, Zigfrid i druge.
5. 1700 GODINA MILANSKOG EDIKTA
Izdavanjem ove prigodne poštanske marke i vrednosnice obeležiće se 1700 godina od donošenja Milanskog edikta. Milanski edikt je doneo car Konstantin Veliki, koji je rođen u Nišu i car Licinije 313. godine. Ovim aktom, hrišćanima je dozvoljeno da mogu javno da ispovedaju svoju veru a da za to ne snose nikakve posledice, proglašena je verska ravnopravnost i prestanak gonjenja hrišćana koje je trajalo tri stotine godina.
6. 150 GODINA OD OSNIVANjA MEĐUNARODNOG KOMITETA CRVENOG KRSTA
Izdavanjem ove prigodne poštanske marke i vrednosnice obeležiće se 150 godina od osnivanja Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. Crveni krst je međunarodna, humanitarna organizacija, koju je osnovao švajcarski trgovac Anri Dinan 1863. godine, sa sedištem u Ženevi. Osnovna misija ove međunarodne organizacije je da u skladu sa Ženevskim konvencijama, pruža zaštitu i pomoć žrtvama međunarodnih i građanskih ratova, unutrašnjih nemira i drugih kriznih situacija.
7. EVROPA - poštanska vozila
Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica, kao i u drugim evropskim zemljama, obeležiće se poštanska vozila. Prigodne poštanske marke "EVROPA", izdaju se pod pokroviteljstvom PostEvrope, koji je od strane Svetskog poštanskog saveza ovlašćen da se stara o izdavanju i određivanju motiva prigodnih poštanskih maraka u Evropi.
8. EVROPSKA ZAŠTITA PRIRODE
Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se zaštićene prirodne oblasti u Republici Srbiji.
9. FLORA
Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se se biljni svet u Republici Srbiji.
10. RADOST EVROPE
Izdavanjem ove stalne emisije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica posvećeno je deci i odabranim dečijim radovima sa likovnog konkursa Dečijeg kulturnog centra iz Beograda - "Radost Evrope".
11. DAN MARKE
Izdavanjem ove redovne serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se Dan poštanske marke. Prvi Dan marke proslavljen je u Austriji 1935. godine, a na DžI kongresu Svetskog poštanskog saveza koji je održan u Parizu, doneta je odluka da se izbor datuma obeležavanja