Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 30. stav 1. tačka 5) i člana 34. stav 1. tačka 11) Zakona o sprečavanju dopinga u sportu ("Službeni glasnik RS", broj 101/05), člana 15. tačka 10. i člana 28. stav 1. Statuta Antidoping agencije Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 20/06),
Upravni odbor Antidoping agencije, na sednici održanoj 21. decembra 2006. godine, doneo je

PRAVILNIK

O UTVRĐIVANjU ODGOVORNOSTI LICA KOJE JE UČINILO POVREDU ANTIDOPING PRAVILA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 32 od 3. aprila 2007, 88/08)

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuje se postupak utvrđivanja odgovornosti i izricanja mera licu koje je učinilo povredu antidoping pravila, u slučaju da nadležna sportska asocijacija ne izrekne mere, postupak odlučivanja po žalbama na mere koje je izrekla nacionalna sportska asocijacija, uslovi i način izbora i razrešenja članova Antidoping odbora.

I. OPŠTE ODREDBE

Član 2.

Sportski savezi, sportisti, sportske organizacije i druga lica u sportu zemlje dužni su da pruže Antidoping agenciji Republike Srbije (u daljem tekstu: ADAS), odnosno Antidoping odboru ADAS pomoć u radu i da na zahtev Antidoping odbora, odnosno Veća dostave informacije i isprave kojima raspolažu i da se odazovu pozivu Antidoping odbora za učešće u postupku.
Odredbe ovog pravilnika shodno se primenjuju i na utvrđivanje odgovornosti za povredu antidoping pravila u vezi dopinga životinja.
Pod nacionalnom sportskom asocijacijom u smislu ovog pravilnika podrazumevaju se Olimpijski komitet Srbije i nacionalni (republički) granski sportski savez koji je, direktno ili indirektno, nadležan za lica protiv kojih se vodi postupak zbog povrede antidoping pravila.
Svi termini i definicije iz ovog pravilnika imaju značenje utvrđeno Zakonom o sprečavanju dopinga u sportu i Svetskim antidoping kodeksom.

Član 3.

Antidoping odbor odlučuje, u pojedinačnim slučajevima, preko Veća za antidoping prekršaje (prvostepenog i žalbenog), sastavljenog od tri člana.
Članovi Veća za antidoping prekršaje iz stava 1. ovog člana (u daljem tekstu: Veće) biraju se iz reda članova Antidoping odbora, tako što jednog člana imenuje lice koje je okrivljeno za povredu antidoping pravila, jednog člana imenuje predsednik Antidoping odbora, a trećeg člana, koji je ujedno i predsednik Veća, imenuju druga dva imenovana člana Veća.
Članovi Antidoping odbora koji su na bilo koji način učestvovali u donošenju prvostepene odluke o odgovornosti za povredu antidoping pravila ne mogu učestovati u radu Žalbenog veća za antidoping prekršaje.
Predsednik Antidoping odbora imenuje člana Veća u slučaju iz stava 2. ovog člana na predlog druge stranke u postupku, datom u tužbi ili odgovoru u tužbi, s tim da predlog neće biti prihvaćen samo u slučaju postojanja nekog od razloga iz člana 14. stav 1. ovog pravilnika.

Član 4.

Antidoping odbor nezavisan je u donošenju odluka od drugih organa ADAS, a njegovi članovi moraju biti istaknuti stručnjaci u odgovarajućim oblastima.

Član 5.

Antidoping odbor odlučuje većinom glasova od ukupnog broja članova Antidoping odbora.
Veće za antidoping prekršaje odlučuje većinom glasova od ukupnog broja članova Veća.

Član 6.

U postupku utvrđivanja odgovornosti za povredu antidoping pravila, Antidoping odbor mora da obezbedi da se poštuje ličnost i pravo na odgovarajuću pravnu zaštitu lica odgovornog za doping (poštovanje privatnosti, pravovremeni pretres, jemčenje prava na pravno izjašnjenje, pošteno i nepristrasno odlučivanje, pravo na zastupnika o ličnom trošku, omogućavanje uvida u spise, podnošenje dokaza, poštovanje standarda u pogledu dokazivanja dopinga, blagovremeno informisanje, pravovremena, pismena i obrazložena odluka, pravo na žalbu i dr.).

II. USTROJSTVO ANTIDOPING ODBORA

Član 7.

Antidoping odbor ima 13 članova koji se imenuju na period od četiri godine, od kojih su:
- pet članova diplomirani pravnici, sa, po pravilu, položenim pravosudnim ispitom ili zvanjem nastavnika na pravnom fakultetu;
- četiri člana sa odgovarajućim medicinskim obrazovanjem;
- četiri člana iz reda sportista, sportskih stručnjaka i stručnjaka u sportu .
Isto lice može biti ponovo imenovano za člana Antidoping odbora.
Predsednika i članove Antidoping odbora imenuje Upravni odbor ADAS, na predlog predsednika Upravnog odbora ADAS.
Na prestanak dužnosti člana Antidoping odbora shodno se primenjuju odredbe člana 14. Statuta ADAS koji se odnose na prestanak dužnosti člana Upravnog odbora.

1. Predsednik

Član 8.

Predsednik Antidoping odbora ostvaruje nadzor nad primenom ovog pravilnika, prati i razmatra praksu rešavanja sporova i vrši druge poslove za koje je nadležan po ovom pravilniku.
Predsednik Antidoping odbora, u skladu sa ovim pravilnikom:
- odlučuje o nadležnosti ADAS, odnosno Antidoping odbora,
- odlučuje o izuzeću članova Veća,
- odlučuje o pitanjima vezanim za postupak povodom određenog spora pre nego što je obrazovano Veće,
- predstavlja Antidoping odbor i organizuje njegov rad,
- imenuje članove Veća i predsednike Veća u slučajevima predviđenim ovim pravilnikom,
- vrši druge poslove predviđene ovim pravilnikom, ili za koje nije određen drugi član Antidoping odbora.
Predsednik Antidoping odbora stara se o ujednačavanju prakse Veća i u tom cilju organizuje sednice Antidoping odbora na kojima se razmatraju pojedina sporna pravna pitanja i zauzimaju načelni stavovi; na početku postupka upoznaje predsednika Veća o ranijim odlukama u sličnim slučajevima; može ukazati Veću, pre potpisivanja odluke, na formalne nedostatke odluke i na raniju praksu po pojedinim pravnim pitanjima.
Predsednik Antidoping odbora može biti imenovan samo za predsednika Veća.
Predsednik Antidoping odbora mora biti diplomirani pravnik.

Član 9.

Antidoping odbor imenuje, na predlog predsednika Antidoping odbora, jednog člana za zamenika predsednika Antidoping odbora.
Ako je predsednik Antidoping odbora odsutan ili sprečen da duže vreme vrši dužnost, njegove funkcije vrši zamenik predsednika.
Ako je predsednik Antidoping odbora imenovan za člana Veća u određenom slučaju, njegove funkcije u odnosu na taj slučaj vrši zamenik predsednika.
Predsednik Antidoping odbora može preneti na sekretara Antidoping odbora vršenje određenih poslova iz svoje nadležnosti utvrđenih ovim pravilnikom u vezi troškova postupka.

Član 10.

Odluke koje donosi predsednik Antidoping odbora u vezi postupka su konačne, ako ovim pravilnikom nije drugačije određeno.
Ako se na odluku predsednika Antidoping odbora može izjaviti žalba, o žalbi odlučuje Antidoping odbor.

2. Sekretar

Član 11.

Sekretar Agencije vrši poslove sekretara Antidoping odbora utvrđene ovim pravilnikom.
Sekretar obezbeđuje vršenje stručnih i administrativnih poslova Antidoping odbora.

3. Članovi antidoping odbora i veća

Član 12.

Za člana Antidoping odbora može biti imenovano lice koje ispunjava sledeće uslove: da ima državljanstvo Republike Srbije; da ima poslovnu sposobnost; da nije pravosnažno osuđivan za krivično delo koje ga čini nedostojnim za izbor za člana Antidoping odbora; da je istaknuti stručnjak u odgovarajućoj oblasti, da ima stručno iskustvo u oblasti sporta; da je dostojno poverenja za imenovanje, odnosno da se iz njegovih ranijih postupaka može zaključiti da će savesno obavljati poslove člana Antidoping odbora i čuvati ugled Antidoping odbora.
Lista članova Antidoping odbora se objavljuje u "Službenom biltenu" ADAS i na internet strani ADAS.

Član 13.

Članovi Veća imenuju se u skladu sa Statutom ADAS i ovim pravilnikom.
Za predsednika Veća može biti imenovan samo član Antidoping odbora koji je diplomirani pravnik.

Član 14.

Izuzeće člana Veća može se tražiti ako postoje