Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 13. stav 2. i člana 23. stav 4. Zakona o sprečavanju pranja novca ("Službeni glasnik RS", br. 107/05 i 117/05 - ispravka),
Ministar finansija donosi

PRAVILNIK

O UTVRĐIVANjU METODOLOGIJI, OBAVEZE I RADNjI ZA IZVRŠAVANjE POSLOVA U SKLADU SA ZAKONOM O SPREČAVANjU PRANjA NOVCA

(Objavljen u "Sl. glasnik RS", br. 59 od 11 jula 2006, 22/08)

I. UVODNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuje se metodologija za izvršavanje poslova koje obveznik vrši u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca (u daljem tekstu: Zakon), način i rokovi u kojima je obveznik dužan da obavesti Upravu za sprečavanje pranja novca (u daljem tekstu: Uprava) o transakcijama iz Zakona, utvrđuje se lista stranih država koje ne primenjuju standarde u oblasti sprečavanja pranja novca, kao i slučajevi u kojima određeni obveznici nisu dužni da Upravi prijave gotovinske transakcije u ukupnom iznosu od 15.000 evra ili više u dinarskoj protivvrednosti.

II. METODOLOGIJA ZA IZVRŠAVANjE POSLOVA OD STRANE OBVEZNIKA

Član 2.

Obveznik i organi upravljanja kod obveznika odgovorni su za obezbeđivanje i organizaciju unutrašnje kontrole poslova koji se izvršavaju kod obveznika u skladu sa Zakonom.
Obveznik svojim aktom utvrđuje ovlašćenja i odgovornosti organa upravljanja, organizacionih jedinica, ovlašćenih lica i drugih subjekata u obvezniku u vršenju kontrole, kao i način i raspored vršenja kontrole.

Član 3.

Obveznik je dužan da sačini godišnji izveštaj za prethodnu godinu o izvršenoj kontroli i preduzetim merama najkasnije do 15. marta tekuće godine.
Godišnji izveštaj iz stava 1. ovog člana sadrži sledeće podatke:
1) broj prijavljenih gotovinskih transakcija ili međusobno povezanih gotovinskih transakcija u iznosu od 15.000 evra ili više u dinarskoj protivvrednosti;
2) broj prijavljenih transakcija ili lica za koje se sumnja da su u vezi sa pranjem novca;
3) broj transakcija ili lica za koja se sumnja da su vezi sa pranjem novca koji su prijavljeni ovlašćenom licu od strane zaposlenih kod obveznika a nisu prijavljeni Upravi;
4) broj izvršenih identifikacija kod otvaranja računa ili uspostavljanja poslovne saradnje bez prisustva stranke;
5) učestalost korišćenja pojedinačnih pokazatelja za prepoznavanje sumnjivih transakcija (u daljem tekstu: indikatori) kod prijavljivanja transakcija ovlašćenom licu od strane zaposlenih kod obveznika;
6) broj kontrola izvršenih na osnovu ovog pravilnika, kao i nalazi kontrole (broj uočenih i ispravljenih grešaka, opis uočenih grešaka itd.);
7) mere preduzete na osnovu izvršenih kontrola;
8) podaci o izvršenoj kontroli informacionih tehnologija korišćenih u primeni odredaba Zakona (obezbeđivanje neprepoznatljivosti podataka koji se prenose elektronskim putem, čuvanje podataka o strankama i transakcijama u centralizovanoj bazi podataka);
9) podaci o sadržini programa obuke na planu otkrivanja i sprečavanja pranja novca, mestu i licima koja su izvršila programe obuke, broju zaposlenih koji su pohađali obuku, kao i procena potreba za dalje obučavanje i usavršavanje zaposlenih;
10) podaci o preduzetim merama na čuvanju podataka koji su službena tajna.
Obveznik je dužan da izveštaj iz stava 1. ovog člana dostavi Upravi i organima koji vrše nadzor nad primenom Zakona, na njihov zahtev u roku od tri dana od dana podnošenja tog zahteva.

Član 4.

Obveznik je dužan da Upravi dostavi ime, prezime i naziv radnog mesta lica koja su odgovorna za otkrivanje i prijavljivanje Upravi transakcija i lica za koja se sumnja da su u vezi sa pranjem novca, preduzimanje radnji i mera na sprečavanju pranja novca (u daljem tekstu: ovlašćeno lice), kao i da bez odlaganja obavesti Upravu o svim promenama podataka iz ovog člana.

Član 5.

Obveznik, odnosno ovlašćeno lice dužno je da Upravi dostavlja podatke, informacije i dokumentaciju u skladu sa Zakonom i ovim pravilnikom.
Obveznik, odnosno ovlašćeno lice prilikom dostavljanja informacija o transakcijama ili licima za koja se sumnja da su u vezi sa pranjem novca dužno je da izvrši procenu informacija o tim transakcijama ili licima dostavljenih od strane zaposlenih lica u obvezniku i donese odluku o prosleđivanju informacija Upravi.
Ako ovlašćeno lice u slučaju iz stava 2. ovog člana odluči da ne prosledi informacije Upravi dužno je da sačini službenu belešku o razlozima zbog kojih smatra da ne postoji sumnja da se radi o pranju novca.

Član 6.

Obveznik je dužan da:
1) na zahtev ovlašćenog lica, tom licu dozvoli uvid u podatke, informacije i dokumentaciju potrebnu za vršenje poslova iz njegove nadležnosti;
2) obezbedi tehničke i druge uslove za vršenje poslova iz nadležnosti ovlašćenog lica;
3) obezbedi punu saradnju i pomoć ovlašćenom licu u vršenju poslova iz njegove nadležnosti od strane svih sektora u obvezniku.

Član 7.

Liste indikatora koje su, na osnovu člana 11. stav 2. i člana 28. stav 4. Zakona, dužni da sačine obveznik, advokat, advokatsko ortačko društvo, preduzeće za reviziju, ovlašćeni revizor i pravno ili fizičko lice koje je odgovorno za vođenje poslovnih knjiga ili koje se bavi poreskim savetovanjem izrađuju se u skladu sa principom poznavanja stranke i njenog poslovanja i iste se dopunjuju i menjaju u skladu sa novootkrivenim načinima pranja novca.
Prilikom izrade liste indikatora posebno se uzima u obzir odstupanje od uobičajenog načina poslovanja i ponašanja stranke, okolnosti koje su u vezi sa statusom, prihodima i drugim činjenicama u vezi sa strankom, kao i okolnosti u vezi sa transakcijama i državama sa kojima se vrše transakcije.
Indikatori koje izrađuje Uprava i drugi nadležni državni organi objavljuju se na zvaničnojwebstranici Uprave, ili se na drugi način dostavljaju pravnim i fizičkim licima iz stava 1. ovog člana koji su dužni da te indikatore uvrste u listu indikatora iz stava 1. ovog člana.
U izradi indikatora mogu učestvovati organizacije i udruženja čiji je član pravno ili fizičko lice iz stava 1. ovog člana.

Član 8.

Obveznik, advokat, advokatsko ortačko društvo, preduzeće za reviziju, ovlašćeni revizor i pravno ili fizičko lice koje je odgovorno za vođenje poslovnih knjiga ili koje se bavi poreskim savetovanjem dužni su da vode evidencije o podacima i informacijama prikupljenim u skladu sa Zakonom i ovim pravilnikom u elektronskom obliku, kao i o dokumentaciji koja se odnosi na te podatke i informacije po hronološkom redu i na način koji omogućava adekvatan pristup tim podacima, informacijama i dokumentaciji.
Pravna i fizička lica iz stava 1. ovog člana dužni su da obezbede odgovarajuće pretraživanje evidencija o podacima i informacijama koje se vode u elektronskom obliku najmanje po sledećim kriterijumima: ime, prezime, naziv pravnog lica, datum transakcije, iznos transakcije, valuta transakcije i država sa kojom se vrši transakcija.
Pravna i fizička lica iz stava 1. ovog člana dužni su da podatke, informacije i dokumentaciju o transakcijama i licima za koje postoji sumnja da se radi o pranju novca i koji predstavljaju službenu tajnu u skladu sa članom 28. Zakona čuvaju odvojeno od drugih podataka, informacija i dokumentacije.
Pravna i fizička lica iz stava 1. ovog člana svojim aktima uređuju način i mesto čuvanja i određuju lica koja imaju pristup podacima, informacijama i dokumentaciji iz stava 1. ovog člana.

Član 9.

Obveznik, advokat, advokatsko ortačko društvo, preduzeće za reviziju, ovlašćeni revizor i pravno ili fizičko lice koje je odgovorno za vođenje poslovnih knjiga ili koje se bavi poreskim savetovanjem dužni su da obezbede redovno stručno osposobljavanje i usavršavanje za sve zaposlene koji u okviru svojih dužnosti rade na otkrivanju i sprečavanju pranja novca.
Pravna i fizička lica iz stava 1. ovog člana dužna su da, najkasnije do 31. marta tekuće godine, utvrde plan i program stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenih za tekuću godinu, kao i da vode evidenciju o sprovedenom stručnom osposobljavanju i usavršavanju koja sadrži i dokaze o prisutnosti zaposlenih na kursevima, seminarima i radionicama ili drugim oblicima stručnog osposobljavanja i usavršavanja.

III. NAČIN I ROKOVI OBAVEŠTAVANjA O TRANSAKCIJAMA IZ ZAKONA

Član 10.

Obveznik, advokat, advokatsko ortačko društvo, preduzeće za reviziju, ovlašćeni revizor i pravno ili fizičko lice koje je odgovorno za vođenje poslovnih knjiga ili koje se bavi poreskim savetovanjem podatke o transakcijama iz člana 8. st. 1. do 3. i člana 27. stav 1. Zakona dostavljaju Upravi na jedan od sledećih načina:
1) telefonom;
2) faksom;
3) preporučenom pošiljkom;
4) dostavom preko kurira;
5) elektronskim putem.

Član 11.

Obveznik podatke iz člana 8.