Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 36. stav 1. tačka 2. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe ("Službeni list SFRJ", br. 55/78), u saglasnosti sa Saveznim sekretarijatom za tržište i opšte privredne poslove i Saveznim komitetom za poljoprivredu, Savezni komitet za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu propisuje

PRAVILNIK

O USLOVIMA U POGLEDU ZDRAVSTVENE ISPRAVNOSTI PREDMETA OPŠTE UPOTREBE KOJI SE MOGU STAVLjATI U PROMET

(Objavljeno u "Sl. listu SFRJ", br. 26/83, 61/84, 56/86, 50/89 i 18/91)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Predmeti opšte upotrebe koji se stavljaju u promet u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji moraju u pogledu zdravstvene ispravnosti odgovarati uslovima propisanim ovim pravilnikom.

Član 2.

Pod predmetima opšte upotrebe koji u pogledu zdravstvene ispravnosti moraju odgovarati uslovima propisanim ovim pravilnikom podrazumevaju se:
1) posuđe, pribor i ambalaža za životne namirnice;
2) dečje igračke;
3) sredstva za održavanje lične higijene, negu i ulepšavanje lica i tela;
4) sredstva za održavanje čistoće;
5) duvanske prerađevine i pribor za pušenje.

Član 3.

Odredbe ovog pravilnika obavezne su za organizacije udruženog rada i druge samoupravne organizacije i zajednice, radne ljude koji samostalno obavljaju delatnost ličnim radom sredstvima u svojini građana i poljoprivrednike koji stavljaju u promet predmete opšte upotrebe iz člana 2. ovog pravilnika.

II. POSUĐE I PRIBOR ZA ŽIVOTNE NAMIRNICE

A. Opšti uslovi za promet

Član 4.

Posuđe i pribor za životne namirnice (u daljem tekstu: posuđe i pribor) koji se upotrebljavaju prilikom pripremanja, proizvodnje, merenja, prerade, dorade, prevoza ili upotrebe životnih namirnica ne smeju biti izrađeni od materijala koji otpušta sastojke štetne po zdravlje ili nepovoljno utiče na organoleptička, fizička ili hemijska svojstva životnih namirnica i na njihovo održavanje u higijenski ispravnom stanju.
Pored uslova iz stava 1. ovog člana, posuđe i pribor namenjeni za preradu i držanje lako kvarljivih životnih namirnica ne smeju biti izrađeni od materijala koji je propustljiv i porozan i koji ne štiti životne namirnice od nepovoljnog spoljnog uticaja. Ivice i druga mesta ne kojima se sastaju dve površine takvog posuđa i pribora moraju biti zaobljeni.

Član 5.

Posuđe i pribor moraju imati glatke površine, bez udubljenja i pukotina, i moraju biti izrađeni tako da se mogu lako i uspešno čistiti, prati i dezinfikovati.
Posuđe i pribor namenjeni za pripremanje i izdavanje hrane i pića ili za prevoz mleka moraju biti izrađeni tako da se mogu sterilizovati zagrevanjem. Takvo posuđe i pribor ne smeju se upotrebljavati u druge svrhe.
Zabranjeno je stavljati u promet posuđe i pribor koji su sa unutrašnje strane toliko okrnjeni ili oštećeni da mogu uticati na zdravstvenu ispravnost životnih namirnica, odnosno na zdravlje potrošača.

Član 6.

Posuđe i pribor za jednokratnu upotrebu koji se pre upotrebe ne čiste, ne peru, ne dezinfikuju niti sterilišu, ne smeju u 1 ml ispirka brisa uzetog sa 25 cm2 kontaktne površine, računajući na 1 cm2, sadržavati
1)E. coli,
2) proteus-vrste,
3) koagulaza-pozitivne stafilokoke,
4) sulfitoredukujuće klostridije,
5)Salmonellae, kao ni više od 10 mikroorganizama.

Član 7.

Boje za bojenje posuđa i pribora čije obojene površine dolaze u neposredan dodir sa životnim namirnicama ne smeju prelaziti u namirnice niti smeju sadržavati, računajući na 1 kg suve boje, određeno u ekstraktu sa 0,1 mol/lhlorovodonične kiseline posle kuvanja od 15 minuta uz povratno hlađenje, više od:
1) 20mgarsena;
2) 100mgolova;
3) 10mgkadmijuma;
4) 10mgžive;
5) 200mgbarijuma;
6) 100mghroma;
7) 100mgantimona;
8) 100mgselena.
Organske boje ne smeju otpuštati ni više od:
1) 0,1mg/kgkancerogenih policikličkih aromatičnih ugljovodonika;
2) 0,1mg/kgnaftilamina, benzidina ili 4-amino-difenila.

Član 8.

Punila koja se koriste u proizvodnji delova posuđa i pribora koji dolaze u neposredan dodir sa životnim namirnicama moraju odgovarati uslovima iz člana 7. stav 1. ovog pravilnika.
Čađ koja se koristi u proizvodnji delova posuđa i pribora koji dolaze u neposredan dodir sa životnim namirnicama ne sme imati toluenski ekstrakt veći od 0,15%, a u pogledu kancerogenih policikličkih aromatičnih ugljovodonika mora odgovarati uslovima iz člana 7. stav 2. ovog pravilnika.

Član 9.

Lepila i sličan pomoćni materijal koji se na posuđu i priboru nalaze na mestima koja dolaze u neposredan dodir sa životnim namirnicama, odnosno na mestima na kojima postoji mogućnost da dođu u neposredan dodir sa životnim namirnicama, moraju ispunjavati uslove predviđene u čl. 25 - 36. i 57. ovog pravilnika.

Član 10.

Na posuđu i priboru mora biti označen naziv, odnosno utisnut znak proizvođača, koji se ne može skinuti pre upotrebe.

B. Posebni uslovi za promet

1. Metalno posuđe i pribor

Član 11.

Metalno posuđe i pribor ne smeju biti izrađeni od olova ili legura sa olovom ni od metala i legura metala koji sadrže više od 0,03% ar.
Aluminijum upotrebljen za izradu metalnog posuđa i pribora mora biti čistoće najmanje 99,5%, a aluminijumske legure ne smeju sadržavati više od 0,03% arsena, 0,05% kadmijuma, 0,25% bakra, 0,25% cinka i 0,02% olova.
Delovi metalnog posuđa i pribora koji ne dolaze u neposredan dodir sa životnim namirnicama mogu se izrađivati od legura koje sadrže najviše 10% olova, pod uslovom da ti delovi budu potpuno pokriveni prevlakama od metala ili emajla koji ne sadrži sastojke štetne po zdravlje.

Član 12.

Metalno posuđe i pribor ne smeju biti izrađeni od cinka ni od legura koje sadrže više od 1% olova, više od 0,03% arsena, odnosno više od 0,1% kadmijuma i ne smeju biti pokriveni prevlakama cinka, kadmijuma, olova ili njihovih legura.
Za izradu delova metalnog posuđa i pribora ne dolaze u neposredan dodir sa životnim namirnicama može se upotrebiti cink i njegove prevlake.

Član 13.

Zabranjen je promet i upotreba posuđa i pribora proizvedenog od bakra ili njegovih legura ako je namenjen za životne namirnice u tečnom ili kašastom stanju.
Odredba stava 1. ovog člana ne odnosi se na posuđe i pribor koji su namenjeni za kuvanje kafe ako su pravilno kalajisani, kao ni na bakarne kazane namenjene za pečenje rakije ako je bakar elektrolitički i ako je čistoće najmanje 99,95%.

Član 14.

Za izradu pribora za jelo i pribora za pripremanje i posluživanje jela ne smeju se upotrebiti bakar ili cink, osim u legurama od kojih se izrađuje takav pribor (novo srebro, alpak i sl.).
Pribor za jelo i pribor za pripremanje i posluživanje jela moraju biti izrađeni tako da ne smeju imati oštre ivice (osim oštrice noža i vrha viljuške), a sve površine, osim površina između zubaca viljuške, moraju biti potpuno glatke, odnosno polirane.
Završna obrada površina posuđa i pribora za jelo, pripremanje i posluživanje, izrađenih od nerđajućeg čelika (hrom-nikl-čelika), koji dolaze u dodir sa životnim namirnicama treba da je tako izvedena da osigura hemijsku otpornost prilikom upotrebe. Ta površina ne sme da se promeni prilikom delovanja sirćetne kiseline, 3% (v/v) u toku 24 časa na temperaturi 20 +-2oC- ako se koristi na niskim temperaturama, niti u toku 30 minuta na temperaturi 100oC- ako se koristi za termičku obradu životnih namirnica.
Specifična migracija hroma, nikla i mangana ne sme pojedinačno da bude veća od 0,1mg/l.

Član 15.

Ako prilikom upotrebe metalnog posuđa i pribora postoji mogućnost korozije, površine takvog