Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 112. stav 10. Zakona o vodama ("Službeni glasnik RS", broj 30/10),
Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, donosi

PRAVILNIK

O USLOVIMA U POGLEDU TEHNIČKO-TEHNOLOŠKE OPREMLjENOSTI I ORGANIZACIONE I KADROVSKE OSPOSOBLjENOSTI ZA OBAVLjANjE POSLOVA U OBLASTI UPRAVLjANjA VODAMA, KAO I O NAČINU VOĐENjA EVIDENCIJE IZDATIH I ODUZETIH LICENCI

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 23 od 28. marta 2012, 57/13)

1. Uvodne odredbe

Član 1.

Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi u pogledu tehničko-tehnološke opremljenosti i organizacione i kadrovske osposobljenosti javnih preduzeća, odnosno drugih pravnih lica za obavljanje poslova snabdevanja vodom za piće sistemom javnog vodovoda, sakupljanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda sistemom javne kanalizacije, sprovođenja odbrane od poplava i drugih oblika zaštite od štetnog dejstva voda, staranja o funkcionisanju vodnih objekata i sistema, održavanja regulacionih i zaštitnih objekata i pratećih uređaja na njima, održavanja melioracionih sistema za odvodnjavanje i navodnjavanje, izvođenja sanacionih radova i hitnih intervencija na zaštitnim i regulacionim objektima, praćenja stanja vodnih objekata, kao i način vođenja evidencije izdatih i oduzetih licenci.

Član 2.

Pod tehničko-tehnološkom opremljenošću za obavljanje poslova iz člana 1. ovog pravilnika, u smislu ovog pravilnika, smatra se opremljenost javnog preduzeća, odnosno drugog pravnog lica potrebnom ispravnom mehanizacijom, mašinama i opremom.
Ispravnost mehanizacije javno preduzeće, odnosno drugo pravno lice dokazuje saobraćajnom dozvolom izdatom od strane nadležnog organa.

Član 3.

Pod organizacionom osposobljenošću za obavljanje poslova iz člana 1. ovog pravilnika, u smislu ovog pravilnika, smatra se da javno preduzeće, odnosno drugo pravno lice ima odgovarajuću unutrašnju organizaciju neposredno angažovanih zaposlenih koja omogućava nesmetano obavljanje poslova za koje se izdaje licenca.
Odgovarajuću unutrašnju organizaciju javno preduzeće, odnosno drugo pravno lice dokazuje opštim aktom kojim se uređuje unutrašnja organizacija i sistematizacija radnih mesta u tom javnom preduzeću, odnosno drugom pravnom licu.
Pod kadrovskom osposobljenošću za obavljanje poslova iz člana 1. ovog pravilnika, u smislu ovog pravilnika, smatra se da javno preduzeće, odnosno drugo pravno lice ima potreban broj lica sa visokim obrazovanjem stečenim na studijama drugog stepena (master akademske studije, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije), odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine iz oblasti građevine, mašinstva, elektrotehnike, poljoprivrede, šumarstva, geodezije, tehnologije i hemije, sa najmanje tri godine radnog iskustva na tim poslovima i sa licencom za obavljanje tih poslova, kao i potreban broj lica odgovarajuće kvalifikacije (srednje obrazovanje, kvalifikovani radnik - KV, polukvalifikovani radnik - PKV, nekvalifikovani radnik - NKV), koji su neposredno angažovani na izvršavanju poslova iz člana 1. ovog pravilnika.
Kadrovsku osposobljenost javno preduzeće, odnosno drugo pravno lice dokazuje ugovorima o radu zaključenim sa zaposlenim licima, zaključenim ugovorima o poslovno tehničkoj saradnji, diplomama o stečenom obrazovanju zaposlenih i drugih angažovanih lica i licencama zaposlenih, odnosno drugih angažovanih lica.

2. Uslovi u pogledu tehničko-tehnološke opremljenosti i organizacione i kadrovske osposobljenosti za dobijanje licenci za obavljanje poslova snabdevanja vodom za piće sistemom javnog vodovoda, sakupljanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda sistemom javne kanalizacije, staranja o funkcionisanju vodnih objekata i sistema, praćenja stanja vodnih objekata

Član 4.

Javno preduzeće, odnosno drugo pravno lice koje je upisano u odgovarajući registar za obavljanje poslova snabdevanja vodom za piće sistemom javnog vodovoda ispunjava uslove u pogledu:
1) tehničko-tehnološke opremljenosti za dobijanje licence za obavljanje tih poslova ako po osnovu prava svojine, lizinga ili zakupa poseduje potreban broj odgovarajuće mehanizacije, mašina i opreme date u Prilogu 1a - Potrebna tehnička opremljenost za obavljanje poslova snabdevanja vodom za piće sistemom javnog vodovoda, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo;
2) organizacione i kadrovske osposobljenosti za dobijanje licence za obavljanje tih poslova ako ima potreban broj lica odgovarajućeg obrazovanja dato u Prilogu 2a - Potrebna kadrovska osposobljenost za obavljanje poslova snabdevanja vodom za piće sistemom javnog vodovoda, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 5.

Javno preduzeće, odnosno drugo pravno lice koje je upisano u odgovarajući registar za obavljanje poslova sakupljanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda sistemom javne kanalizacije ispunjava uslove u pogledu:
1) tehničko-tehnološke opremljenosti za dobijanje licence za obavljanje tih poslova ako po osnovu prava svojine, lizinga ili zakupa poseduje potreban broj odgovarajuće mehanizacije, mašina i opreme date u Prilogu 1b - Potrebna tehnička opremljenost za obavljanje poslova sakupljanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda sistemom javne kanalizacije, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo;
2) organizacione i kadrovske osposobljenosti za dobijanje licence za obavljanje tih poslova ako ima potreban broj lica odgovarajućeg obrazovanja dato u Prilogu 2b - Potrebna kadrovska osposobljenost za obavljanje poslova sakupljanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda sistemom javne kanalizacije, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 5a

Javno preduzeće, odnosno drugo pravno lice koje je upisano u odgovarajući registar za obavljanje poslova snabdevanja vodom za piće sistemom javnog vodovoda i poslova sakupljanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda