Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 50. Zakona o energetici ("Službeni glasnik RS", broj 84/04), Ministar rudarstva i energetike, donosi

PRAVILNIK

O USLOVIMA U POGLEDU STRUČNOG KADRA I NAČINU IZDAVANjA I ODUZIMANjA LICENCE ZA OBAVLjANjE ENERGETSKIH DELATNOSTI

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 117 od 30. decembra 2005; 40/06, 44/06 44/10)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi u pogledu stručnog kadra za obavljanje poslova tehničkog rukovođenja u energetskim objektima, odnosno za obavljanje poslova na održavanju objekata za transport i distribuciju prirodnog gasa i rukovaoce u tim objektima, način izdavanja i oduzimanja licence za obavljanje energetske delatnosti, način vođenja registra izdatih i oduzetih licenci.

Član 2.

Licencu za obavljanje energetske delatnosti pribavljaju pravna lica i preduzetnici (u daljem tekstu: energetski subjekt) pre otpočinjanja obavljanja energetske delatnosti, u skladu sa zakonom kojim se uređuje obavljanje energetskih delatnosti (u daljem tekstu: Zakon) i ovim pravilnikom.
Energetski subjekt pribavlja licencu za svaku energetsku delatnost posebno.

II. BLIŽI USLOVI U POGLEDU STRUČNOG KADRA

Član 3.

Radi pribavljanja licence za obavljanje delatnosti proizvodnje električne energije, proizvodnje toplotne energije u elektranama-toplanama, prenosa električne energije i upravljanja prenosnim sistemom, distribuciju električne energije i upravljanja distributivnim sistemom za električnu energiju proizvodnje toplotne energije, distribucije toplotne energije, upravljanje distributivnim sistemom za toplotnu energiju, proizvodnju derivata nafte, transport nafte naftovodima, transport derivata nafte produktovodima, skladištenja nafte i derivata nafte, skladištenja prirodnog gasa i upravljanja skladištem prirodnog gasa, energetski subjekt mora imati najmanje dva zaposlena lica za obavljanje poslova tehničkog rukovođenja procesom rada sa visokom školskom spremom odgovarajuće tehničke, odnosno tehnološke struke sa najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima tehničkog rukovođenja.
Radi pribavljanja licence za obavljanje delatnosti transporta i upravljanja transportnim sistemom prirodnog gasa, distribuciju i upravljanje distributivnim sistemom za prirodni gas energetski subjekt mora da ispunjava uslove utvrđene Pravilnikom o uslovima koji mora da ispunjava energetski subjekt za transport i distribuciju prirodnog gasa u pogledu stručnog kadra ("Službeni glasnik RS", broj 93/05).

III. NAČIN IZDAVANjA LICENCE

Član 4.

Licenca se izdaje rešenjem koje donosi Agencija za energetiku Republike Srbije (u daljem tekstu: Agencija), po zahtevu energetskog subjekta, i to za sledeće delatnosti:
1) proizvodnju električne energije ukupne instalisane snage preko 1 MNj;
2) proizvodnju električne i toplotne energije u elektranama-toplanama (kombinovanim procesima proizvodnje) instalisane snage preko 1 MNj;
3) prenos električne energije;
4) upravljanje prenosnim sistemom;
5) organizovanje tržišta električne energije;
6) trgovinu električnom energijom radi snabdevanja tarifnih kupaca;
7) distribuciju električne energije;
8) upravljanje distributivnim sistemom za električnu energiju;
9) trgovinu na malo električnom energijom za potrebe tarifnih kupaca ;
10) trgovinu električnom energijom na tržištu električne energije;
11) proizvodnju derivata nafte;
12) transport nafte naftovodima;
13) transport derivata nafte produktovodima;
14) skladištenje nafte i derivata nafte;
15) trgovinu naftom i derivatima nafte;
15a) trgovinu na malo derivatima nafte (stanice za snabdevanje gorivom motornih vozila.).
16) transport prirodnog gasa ;
17) upravljanje transportnim sistemom za prirodni gas;
18) skladištenje prirodnog gasa;
19) upravljanje skladištem prirodnog gasa;
20) distribuciju prirodnog gasa;
21) upravljanje distributivnim sistemom za prirodni gas;
22) trgovinu na malo prirodnim gasom za potrebe tarifnih kupaca;
23) trgovinu prirodnim gasom radi snabdevanja tarifnih kupaca;
24) trgovinu prirodnim gasom na slobodnom tržištu.
Za obavljanje delatnosti proizvodnje toplotne energije, distribucije toplotne energije, upravljanja distributivnim sistemom za toplotnu energiju i trgovinu toplotnom energijom za potrebe tarifnih kupaca licenca se izdaje rešenjem organa jedinice lokalne samouprave (u daljem tekstu: nadležni organ), određenog propisom jedinice lokalne samouprave.

Član 5.

Zahtev za izdavanje licence za obavljanje energetske delatnosti podnosi se Agenciji na obrascu P-1, odnosno nadležnom organu na obrascu P-2.
Obrasci P-1 i P-2 odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo. Obrasci iz stava 1. ovog člana sadrže naročito:
1) opšte podatke o podnosiocu zahteva;
2) spisak energetskih objekata sa osnovnim tehničkim karakteristikama;
3) podatke o ispunjenosti uslova u pogledu stručnog kadra za obavljanje tehničkog rukovođenja, odnosno uslova u pogledu broja i stručne osposobljenosti za obavljanje energetske delatnosti.
Podatke iz stava 3. tač. 2) i 3) ovog člana, energetski subjekti daju na obrascima P-1 i P-2 za energetske objekte koje koriste u obavljanju delatnosti za koju podnose zahtev za izdavanje licence.

Član 6.

Uz zahtev iz člana 5. stav 1. ovog pravilnika energetski subjekt prilaže dokaze o ispunjavanju uslova u pogledu stručnog kadra i drugih zakonom propisanih uslova, i to:
1) izveštaj nadležnog inspektora o ispunjavanju uslova u pogledu stručnog kadra;
2) izvod iz domaćeg registra, akt o osnivanju i statut, ako ga energetski subjekt ima, s tim što energetski subjekt koji obavlja energetsku delatnost od opšteg interesa po osnovu poveravanja ili koncesije, prilaže i akt o poveravanju obavljanja te delatnosti, odnosno ugovor o koncesiji.
3) izveštaj nadležnog inspektora da energetski objekti, postrojenja, uređaji i instalacije koji su neophodni za obavljanje energetske delatnosti ispunjavaju uslove i zahteve utvrđene:
(1) tehničkim propisima;
Izveštaj inspektora iz tačke 3) ovog člana sadrži:
(1) inspekcijski nalaz o ispravnosti objekata, uređaja i postrojenja koji do dana podnošenja zahteva za izdavanje licence nisu stavljeni u funkciju obavljanja energetske delatnosti (novoizgrađeni objekti), odnosno objekata, uređaja i postrojenja koji nisu bili u funkciji obavljanja energetske delatnosti duže od godinu dana (u prekidu zbog rekonstrukcije, revitalizacije ili izvođenja drugih investicionih radova) - sačinjen na osnovu izvršene inspekcijske kontrole radi utvrđivanja ispunjenosti propisanih uslova za izdavanje licence, sa spiskom objekata čija je kontrola izvršena i zaključkom o ispunjenosti uslova za izdavanje licence;
(2) nalaz o ispravnosti objekata, uređaja i postrojenja u kojima su energetski subjekti obavljali energetske delatnosti do dana stupanja na snagu ovog pravilnika i čija je inspekcijska kontrola izvršena do dana podnošenja zahteva za izdavanje licence, sa spiskom objekata čija je kontrola izvršena i zaključkom o ispunjenosti propisanih uslova za izdavanje licence;
(3) zaključak o ispunjenosti propisanih uslova za izdavanje licence, za objekte, uređaje i postrojenja koji su do dana podnošenja zahteva bili u funkciji obavljanja energetske delatnosti, a čija inspekcijska kontrola nije izvršena u postupku utvrđivanja uslova za izdavanje licence, dat na osnovu dokumentacije i izveštaja energetskog subjekta o izvršenim poslovima na održavanju energetskih objekata, izvršenim revizijama, remontima, periodičnim ispitivanjima i drugim preduzetim merama sa ocenom stanja o obezbeđivanju sigurnosti i ispravnosti energetskih objekata, sa spiskom tih objekata, potpisanog i overenog od strane odgovornog lica energetskog subjekta. Dokumentacija i izveštaj energetskog subjekta čini sastavni deo izveštaja nadležnog inspektora.
(3) propisima o zaštiti od požara i eksplozija;
(4) propisima o zaštiti životne sredine.
Izveštaj inspektora iz tačke 3) ovog člana sačinjen u vršenju inspekcijskog nadzora, odnosno kontrole ispunjenosti tehničkih i drugih propisanih uslova objekta u kom se obavlja energetska delatnost mora da sadrži spisak objekata čija kontrola je izvršena i nalaz o tehničkoj ispravnosti objekata, uređaja i postrojenja koji su u funkciji obavljanja energetske delatnosti i ispunjenosti drugih uslova propisanih za tu vrstu i namenu objekta. Izveštaj inspektora treba da sadrži i zaključak o ispunjenosti propisanih uslova za izdavanje