Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 201. tačka 20) Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09 i 81/09 - ispravka),
Ministar životne sredine i prostornog planiranja donosi

PRAVILNIK

O USLOVIMA, PROGRAMU I NAČINU POLAGANjA STRUČNOG ISPITA U OBLASTI PROSTORNOG I URBANISTIČKOG PLANIRANjA, IZRADE TEHNIČKE DOKUMENTACIJE I GRAĐENjA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 4 od 29. januara 2010, 21/10, 14/12)

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi, način i program polaganja stručnog ispita za obavljanje poslova izrade planskih dokumenata, tehničke dokumentacije i građenja objekata, kao i drugih stručnih poslova u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, izrade tehničke dokumentacije i građenja za čije je obavljanje kao uslov propisan položen stručni ispit.

Član 2.

Stručni ispit mogu da polažu lica koja imaju stečeno visoko obrazovanje na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije), odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, kao i stečeno visoko obrazovanje na studijama prvog stepena (osnovne akademske studije, osnovne strukovne studije) i srednje obrazovanje, građevinske, arhitektonske, mašinske, elektro, tehnološke ili druge odgovarajuće tehničke struke.
Pravo na polaganje stručnog ispita lica iz stava 1. ovog člana stiču sa najmanje dve godine radnog iskustva u struci na odgovarajućim poslovima, a za odgovornog inženjera za energetsku efikasnost to pravo stiču sa najmanje od četiri godine radnog iskustva u struci i koja su završila obuku iz oblasti energetske efikasnosti zgrada, u skladu sa programom Inženjerske komore Srbije.

Član 3.

Stručni ispit koji je uslov za obavljanje poslova prostornog planera, prema odredbama ovog pravilnika, polažu lica sa završenim geografskim fakultetom - smer prostorno planiranje, arhitektonskim, građevinskim, saobraćajnim ili šumarskim fakultetom - smer pejzažne arhitekture i drugim tehničkim fakultetom, koji imaju najmanje dve godine radnog iskustva na poslovima izrade prostornih planova.
Stručni ispit koji je uslov za obavljanje poslova urbaniste, prema odredbama ovog pravilnika, polažu lica sa završenim arhitektonskim fakultetom, geografskim fakultetom - smer prostorno planiranje, građevinskim, saobraćajnim ili šumarskim fakultetom - smer pejzažne arhitekture i drugim tehničkim fakultetom, koji imaju najmanje dve godine radnog iskustva na poslovima izrade prostornih, odnosno urbanističkih planova i stručne rezultate u obavljanju tih poslova.

Član 4.

Lice koje je položilo stručni ispit predviđen za niži stepen obrazovanja, a naknadno završi viši stepen obrazovanja, polaže samo posebni deo stručnog ispita predviđen za taj stepen obrazovanja.
Lice koje je položilo stručni ispit prema drugim propisima, za obavljanje poslova iz člana 1. ovog pravilnika, polaže samo posebni deo stručnog ispita.
Stručni ispit, prema odredbama ovog pravilnika, mogu da polažu i strana fizička lica kojima je izdata licenca po propisima drugih zemalja, pod uslovima reciprociteta.
Stručni ispit iz stava 3. ovog člana, koji obuhvata opšti deo i deo posebnog dela stručnog ispita, polaže se pred posebnom komisijom koju obrazuje ministar nadležan za poslove građevinarstva.
Deo posebnog dela stručnog ispita iz stava 4. ovog člana obuhvata proveru poznavanja zakona i drugih propisa, kao i standarda i normativa koji se odnose na izradu tehničke dokumentacije i građenje objekata, kao i zakona i drugih propisa iz oblasti iz koje lice polaže stručni ispit, proveru poznavanja zakona i drugih propisa, kao i standarda i normativa koji se odnose na prostorno i urbanističko planiranje, odnosno izradu planskih dokumenata, kao i zakona i drugih propisa kojima su uređena pitanja zaštite životne sredine, zaštite i korišćenja prirodnih i kulturnih dobara i korišćenje građevinskog zemljišta.
Administrativno-stručne i tehničke poslove vezane za polaganje stručnog ispita iz stava 3. ovog pravilnika obavlja Inženjerska komora Srbije u skladu sa ugovorom kojim se uređuju pitanja uslova i načina organizovanja i visine troškova polaganja stručnog ispita.

Član 5.

Stručni ispit polaže se po programu propisanom ovim pravilnikom i sastoji se iz opšteg i posebnog dela.
Opšti deo stručnog ispita polaže se prema jedinstvenom programu.
Posebni deo stručnog ispita polaže se prema posebno utvrđenom programu za određeni stepen obrazovanja odgovarajuće struke.

Član 6.

Opšti deo stručnog ispita obuhvata proveru poznavanja osnova ustavnog uređenja, radnih odnosa i opšteg upravnog postupka.
Posebni deo stručnog ispita obuhvata:
1) Pismeni deo ispita:
- izrada pismenog stručnog rada, odnosno projekta, odnosno elaborata energetske efikasnosti;
2) Usmeni deo ispita:
- odbrana stručnog rada iz oblasti izrade tehničke dokumentacije, odnosno građenja objekata, odnosno energetske efikasnosti zgrada,
- provera poznavanja zakona i drugih propisa, kao i standarda i normativa koji se odnose na izradu tehničke dokumentacije i građenje objekata, kao i zakona i drugih propisa iz oblasti iz koje lice polaže stručni ispit (u daljem tekstu: kandidat).

Član 7.

Usmeni deo posebnog dela stručnog ispita za prostornog planera i urbanistu obuhvata:
1) odbranu stručnog rada u oblasti prostornog planiranja - za prostornog planera, odnosno u oblasti urbanističkog planiranja - za urbanistu,
2) proveru poznavanja zakona i drugih propisa, kao i standarda i normativa koji se odnose na prostorno i urbanističko planiranje i izradu planskih dokumenata, kao i zakona i drugih propisa kojima su uređena pitanja zaštite životne sredine, zaštite i korišćenja prirodnih i kulturnih dobara i korišćenje građevinskog zemljišta.
Stručni rad za polaganje stručnog ispita, za prostornog planera i urbanistu, je dokumentacija koju je kandidat izradio u okviru poslova koje je obavljao, odnosno u čijoj izradi je učestvovao ili koju je izradio po temi zadatoj od strane komisije iz člana 9. ovog pravilnika, i to:
1) za prostornog planera - planski dokument iz oblasti prostornog planiranja;
2) za urbanistu - urbanistička plan.
Odbrana stručnog rada iz stava 2. ovog člana je prezentacija, objašnjenje i stručno obrazlaganje metodoloških, tehničkih i drugih planerskih rešenja sadržanih u planskim dokumentima, koji su bili predmet stručnog rada.

Član 8.

Stručni rad kandidat izrađuje pod nadzorom ispitivača iz čije oblasti je tema pismenog rada i u zavisnosti od stepena obrazovanja sastoji se:
1) za visoko obrazovanje na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije-master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije), odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine (diplomirani inženjeri) - izrada projekta za gradnju složenijih i tehnički i tehnološki specifičnih objekata visokogradnje, niskogradnje, hidrogradnje i drugih objekata ili složenih rekonstrukcija za te objekte, projekata složenih postrojenja, uređaja, instalacija, izrade tehnoloških projekata i rešenja za složene i tehnički i tehnološki specifične industrijske i druge privredne objekte kao i drugih projekata i dokumentacije za izgradnju tih objekata;
2) za visoko obrazovanje na studijama prvog stepena (osnovne akademske studije, osnovne strukovne studije) - (inženjeri) - izrada projekata za građenje manje složenih objekata visokogradnje, niskogradnje, hidrogradnje i drugih objekata ili razrada glavnih objekata za te objekte, manje složenih postrojenja, uređaja i instalacija (elektro, mašinski, vodovoda i kanalizacije i dr.), izrada tehnoloških projekata za manje složene objekte ili tehnoloških rešenja za te objekte i drugih projekata i dokumentacije za gradnju tih objekata;
3) srednja stručna sprema (tehničar) - izrada projekata za gradnju jednostavnijih objekata visokogradnje, niskogradnje, hidrogradnje i drugih manjih objekata, dokumentacije za rekonstrukciju tih objekata, projekata unutrašnjih instalacija i uređaja, projekata uređenja zemljišta, tehnoloških projekata i rešenja za jednostavnije objekte i drugih projekata i dokumentacije za gradnju tih objekata.

Član 9.

Stručni ispit se polaže pred Komisijom za polaganje stručnog ispita (u daljem tekstu: Komisija) koju obrazuje ministar nadležan za poslove građevinarstva (u daljem tekstu: Ministar).
Komisija ima predsednika i dva člana koji imaju zamenike.
Na predlog predsednika Komisije za pojedine delove ispita (predmete) mogu se angažovati ispitivači van sastava Komisije.
O angažovanju ispitivača iz stava 3. ovog člana ministar donosi posebno rešenje.
Predsedniku, članovima Komisije i ispitivaču pripada naknada čija se visina određuje rešenjem o obrazovanju Komisije.

Član 10.

Administrativno-stručne i tehničke poslove vezane za polaganje stručnog ispita obavlja Inženjerska komora Srbije.
: