Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 128. stav 2. Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", broj 47/2003),
Ministar urbanizma i građevina donosi

PRAVILNIK

O USLOVIMA, PROGRAMU I NAČINU POLAGANjA STRUČNOG ISPITA ZA PROSTORNOG PLANERA I URBANISTU

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 121/03, 47/06)

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi, način i program polaganja stručnog ispita za obavljanje poslova izrade planskih dokumenata i urbanističkih planova.

Član 2.

Stručni ispit polaže se po programu propisanom ovim pravilnikom i sastoji se iz opšteg i posebnog dela.
Opšti deo stručnog ispita polaže se prema jedinstvenom programu.
Posebni deo stručnog ispita polaže se prema posebno utvrđenom programu za visoku školsku spremu odgovarajuće struke.

Član 3.

Opšti deo stručnog ispita obuhvata proveru poznavanja osnova ustavnog uređenja, radnih odnosa i opšteg upravnog postupka.
Posebni deo stručnog ispita obuhvata:
1) pismeni deo ispita:
- izrada pismenog stručnog rada, odnosno projekta;
2) usmeni deo ispita:
- odbrana stručnog rada iz oblasti prostornog planiranja - za prostornog planera, odnosno iz oblasti urbanističkog planiranja - za urbanistu,
- provera poznavanja zakona i drugih propisa, kao i standarda i normativa koji se odnose na prostorno i urbanističko planiranje i izradu planskih dokumenata i urbanističkih planova, kao i zakona i drugih propisa kojima su uređena pitanja zaštite životne sredine, zaštite i korišćenja prirodnih i kulturnih dobara i korišćenje građevinskog zemljišta.

Član 4.

Stručni rad za polaganje stručnog ispita, u smislu ovog pravilnika, je dokumentacija koju je kandidat izradio u okviru poslova koje je obavljao, odnosno u čijoj izradi je učestvovao ili koju je izradio po temi zadatoj od strane komisije iz člana 7. ovog pravilnika, i to:
1) za prostornog planera - planski dokument iz oblasti prostornog planiranja;
2) za urbanistu - urbanistički plan.
Odbrana stručnog rada je prezentacija, objašnjenje i stručno obrazlaganje metodoloških, tehničkih i drugih planerskih rešenja sadržanih u planskim dokumentima, odnosno urbanističkim planovima koji su bili predmet stručnog rada.

Član 5.

Stručni ispit za prostornog planera, prema odredbama ovog pravilnika, polažu lica sa završenim geografskim fakultetom - smer prostorno planiranje, arhitektonskim, građevinskim, saobraćajnim ili šumarskim fakultetom - smer pejzažne arhitekture i drugim tehničkim fakultetom, koji maju najmanje dve godine radnog iskustva na poslovima izrade planskih dokumenata (u daljem tekstu: kandidat).
Stručni ispit za urbanistu, prema odredbama ovog pravilnika, polažu lica sa završenim arhitektonskim fakultetom, geografskim fakultetom - smer prostorno planiranje, građevinskim, saobraćajnim ili šumarskim fakultetom - smer pejzažne arhitekture i drugim tehničkim fakultetom, koji imaju najmanje dve godine radnog iskustva na poslovima izrade prostornih, odnosno urbanističkih planova i stručne rezultate u obavljanju tih poslova (u daljem tekstu: kandidat).

Član 6.

Lice koje je položilo stručni ispit predviđen za niži stepen školske spreme, a naknadno završi viši stepen školske spreme, polaže samo posebni deo stručnog ispita predviđen za taj stepen školske spreme.
Lice koje je položilo stručni ispit prema drugim propisima, za obavljanje poslova iz člana 1. ovog pravilnika, polaže samo posebni deo stručnog ispita.

Član 7.

Stručni ispit se polaže pred Komisijom za polaganje stručnog ispita (u daljem tekstu: Komisija) koju obrazuje ministar nadležan za poslove građevinarstva (u daljem tekstu: ministar).
Komisija ima predsednika i dva člana koji imaju zamenike.
Na predlog predsednika Komisije za pojedine delove ispita (predmete) mogu se angažovati ispitivači van sastava Komisije.
O angažovanju ispitivača iz stava 3. ovog člana ministar donosi posebno rešenje.
Predsedniku, članovima Komisije i ispitivaču pripada naknada čija se visina određuje rešenjem o obrazovanju Komisije.

Član 8.

Administrativno-stručne i tehničke poslove vezane za polaganje stručnog ispita obavlja Ministarstvo za kapitalne investicije (u daljem tekstu: ministarstvo).
O načinu organizovanja i visini troškova polaganja stručnog ispita ministar donosi posebno rešenje.

Član 9.

Troškove polaganja stručnog ispita, kao i troškove polaganja popravnog ispita, snosi lice koje polaže stručni ispit (u daljem tekstu: kandidati) ili preduzeće, odnosno drugo pravno lice u kome je kandidat zaposlen.

Član 10.

Pismenu prijavu za polaganje stručnog ispita kandidat podnosi Ministarstvu.
Prijava iz stava 1. ovog člana sadrži:
1) ime, očevo ime i prezime kandidata;
2) jedinstveni matični broj kandidata;
3) datum i mesto rođenja kandidata;
4) podatke o prebivalištu;
5) vrstu školske spreme i odsek, odnosno smer, koji je kandidat završio;
6) naziv preduzeća u kome je kandidat zaposlen, vrstu poslova koje obavlja i godine radnog iskustva;
7) vrstu ispita za koji se kandidat prijavljuje i u kom ispitnom roku želi da polaže.

Član 11.

Uz prijavu iz člana 10. ovog pravilnika kandidat prilaže:
1) izvod iz matične knjige rođenih;
2) overen prepis diplome;
3) potvrdu poslodavca, o vrsti poslova na kojima je kandidat radio i radnom iskustvu.
Kao dokaz o stručnim rezultatima na izradi planskih dokumenata, odnosno urbanističkih planova, kandidat prilaže spisak planskih dokumenata, odnosno urbanističkih planova, koje je izradio, odnosno u čijoj izradi je učestvovao, overen od strane preduzeća, odnosno drugog pravnog lica.
Kandidat koji za svoj stručni rad predlaže već izrađenu prostornu, odnosno urbanističku dokumentaciju, uz prijavu prilaže i tu dokumentaciju, odnosno izvod iz te dokumentacije.

Član 12.

Kandidata koji je priložio svu dokumentaciju propisanu ovim pravilnikom, Komisija obaveštava o ispunjenosti uslova za polaganje stručnog ispita i prihvatanju predloženog stručnog rada, odnosno određuje temu i rok za izradu stručnog rada, kao i rok polaganja stručnog ispita.
Stručni ispit održava se najmanje četiri puta godišnje.

Član 13.

Kandidat može pristupiti polaganju posebnog dela stručnog ispita i opšteg dela stručnog ispita, ako je njegov pismeni rad pozitivno ocenjen od strane ispitivača.
Kandidat se na stručnom ispitu