Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 39a stav 2. Zakona o akcizama ("Službeni glasnik RS", br. 22/01, 73/01, 80/02, 43/03, 72/03, 43/04, 55/04 i 135/04),
Ministar finansija donosi

PRAVILNIK

O USLOVIMA ZA OSTVARIVANjE PRAVA NA REFAKCIJU PLAĆENE AKCIZE NA DIZEL GORIVO, NAČINU I POSTUPKU OSTVARIVANjA REFAKCIJE, USLOVIMA ZA DOBIJANjE OVLAŠĆENjA ZA DISTRIBUCIJU DIZEL GORIVA, NORMATIVIMA POTREBNIH KOLIČINA ZA POGON TRAKTORA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 3 od 14. januara 2005, 5/05, 63/07, 23/08, 20/12, 88/12)

Član 1.

Ovim pravilnikom bliže se uređuju uslovi za ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize na dizel gorivo, kao i način i postupak ostvarivanja refakcije, uslovi za dobijanje ovlašćenja za distribuciju dizel goriva za pogon traktora kao i normativi potrebnih količina za ove namene.

1. Uslovi za ostvarivanje prava na refakciju

Član 2.

Refakciju plaćene akcize na dizel gorivo za pogon traktora može da ostvari kupac dizel goriva - poljoprivredno gazdinstvo upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava (u daljem tekstu: Registar) i koje se vodi u aktivnom statusu kod Ministarstva finansija - Uprave za trezor, u skladu sa propisom kojim se uređuje Registar poljoprivrednih gazdinstava.
Refakcija akcize iz stava 1. ovog člana može da se ostvari pod uslovom da se prodaja dizel goriva vrši preko ovlašćenog distributera.
Refakcija plaćene akcize ne može da se ostvari po osnovu korišćenja zemljišta ako je u toj godini ostvareno pravo na refakciju akcize na dizel gorivo po osnovu korišćenja istog zemljišta.

2. Ovlašćeni distributer

Član 3.

Ovlašćeni distributer, u smislu ovog pravilnika, jeste lice koje je registrovano i bavi se prodajom na malo derivata nafte.

3. Pravo na refakciju akcize od strane krajnjih korisnika dizel goriva

Član 4.

Dizel gorivo sa pravom na refakciju plaćene akcize može da nabavlja poljoprivredno gazdinstvo upisano u Registar, za pogon traktora za obradu zemljišta, osim pašnjaka, ribnjaka, bara, neplodnog i ostalog zemljišta, do normativa potrebnih količina iz člana 5. ovog pravilnika.

4. Normativi potrebnih količina

Član 5.

Poljoprivredno gazdinstvo iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika, može sa pravom na refakciju plaćene akcize, da nabavi dizel gorivo za pogon traktora za kalendarsku godinu u količini od najviše 60 litara po hektaru zemljišta iz člana 4. ovog pravilnika upisanog u Registar.

5. Način i postupak nabavke dizel goriva za pogon traktora

Član 6.

Ovlašćeni distributer je dužan da prodaje na malo dizel gorivo za pogon traktora na prodajnim mestima i da na poleđini fiskalnog isečka, odnosno fakture o prodaji dizel goriva unese podatak o broju poljoprivrednog gazdinstva (u daljem tekstu: BPG) iz Registra i da fiskalni isečak, odnosno fakturu o prodaji dizel goriva overi potpisom i otiskom pečata.
Ovlašćeni distributer iz stava 2. ovog člana dužan je da na prodajnim mestima dnevno vodi evidenciju o količini