Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 51. stav 1. tačka 1. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje ugrožavaju celu zemlju ("Službeni list SFRJ", br. 51/84), Savezni komitet za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu propisuje

PRAVILNIK

O USLOVIMA I NAČINU VOĐENjA PODATAKA O LABORATORIJSKIM ISPITIVANjIMA I DAVANjU OBAVEŠTENjA O UZROČNICIMA POJEDINIH ZARAZNIH BOLESTI

(Objavljen u "Sl. listu SFRJ", br. 42/85 i 7/92)

Član 1.

Organizacije i druga pravna lica u oblasti zdravstva koje vrše laboratorijska ispitivanja uzročnika pojedinih zaraznih bolesti (u daljem tekstu: mikrobiološke laboratorije) i organizacije i druga pravna lica u oblasti zdravstva koje vrše proveravanje (identifikaciju) uzročnika pojedinih zaraznih bolesti, radi utvrđivanja dijagnoze (u daljem tekstu: referens-laboratorije) vode podatke i daju obaveštenja o uzročnicima pojedinih zaraznih bolesti, pod uslovima i na način koji su propisani ovim pravilnikom.

Član 2.

Mikrobiološke laboratorije i referens-laboratorije vode podatke o ispitivanjima koja vrše radi utvrđivanja dijagnoze, i to:
1) pošiljaocu materijala i vrsti materijala koji uzimaju, odnosno primaju radi laboratorijskog ispitivanja;
2) poreklu materijala i datumu prijema materijala čije se laboratorijsko ispitivanje vrši;
3) vrsti laboratorijskih ispitivanja i metodama po kojima su vršena ta ispitivanja;
4) rezultatima laboratorijskog ispitivanja uzročnika pojedinih zaraznih bolesti.

Član 3.

Mikrobiološke laboratorije i referens-laboratorije upisuju podatke o ispitivanjima koja vrše u osnovnu medicinsku dokumentaciju ili druga sredstva za vođenje evidencije određena propisom nadležnog republičkog organa i daju obaveštenja o uzročnicima pojedinih zaraznih bolesti samo organizaciji i drugom pravnom licu, odnosno pojedincu određenom ovim pravilnikom.

Član 4.

Mikrobiološka laboratorija koja vrši laboratorijsko ispitivanje uzročnika pojedinih zaraznih bolesti radi utvrđivanja dijagnoze, daje obaveštenje o uzročnicima zaraznih bolesti utvrđenim laboratorijskim ispitivanjem koje je vršila:
1) organizaciji i drugom pravnom licu, odnosno pojedincu na čiji zahtev je vršeno laboratorijsko ispitivanje;
2) organima nadležnim za vršenje nadzora nad sprečavanjem i suzbijanjem zaraznih bolesti, na zahtev tih organa;
3) referens-laboratorijama koje vrše proveravanje laboratorijskog ispitivanja uzročnika pojedinih zaraznih bolesti;
4) nadležnom zavodu za zdravstvenu zaštitu - epidemiološkoj službi.

Član 5.

Mikrobiološka laboratorija koja vrši laboratorijsko ispitivanje uzročnika kuge, kolere, pegavca, Bris-Cinserove bolesti, povratne groznice, legionarske bolesti, side, difterije, trbušnog tifusa, paratifusa, dizenterije, meningokoknog meningitisa, crnog prišta, virusnih hemoragičnih groznica, žute groznice, tularemije, tuberkuloze, dečje paralize, bruceloze, borelioze, lajšmanijaze i malarije - obavezno dostavlja uzorke izolovanog materijala čije je ispitivanje obavila referens-laboratorija koja vrši identifikaciju uzročnika određenih bolesti, radi utvrđivanja dijagnoze.

Član 6.

Referens-laboratorija koja vrši proveravanje laboratorijskog ispitivanja uzročnika pojedinih zaraznih bolesti radi utvrđivanja dijagnoze daje obaveštenja o rezultatima proveravanja tog ispitivanja:
1) organizaciji, drugom pravnom licu, odnosno pojedincu na čiji zahtev je vršila konačno proveravanje laboratorijskog ispitivanja uzročnika pojedine zarazne bolesti;
2) republičkom, odnosno pokrajinskom zavodu za zdravstvenu zaštitu na čijem je području identifikovan uzročnik zarazne bolesti;
3) Saveznom zavodu za zdravstvenu zaštitu.

Član 7.

U slučaju zaraznih bolesti iz člana 5. ovog pravilnika, mikrobiološke laboratorije i referens-laboratorije, na zahtev nadležnih organa, daju vanredna obaveštenja o toku i rezultatima ispitivanja. Takva obaveštenja mogu biti poverljive, o čemu odlučuje republički, odnosno savezni organ uprave nadležan za poslove zdravstva.

Član 8.

Mikrobiološke laboratorije i referens-laboratorije godišnje izveštaje o ispitivanjima koja su vršile dostavljaju republičkom, odnosno pokrajinskom zavodu za zdravstvenu zaštitu na čijoj se teritoriji nalaze, kao i Saveznom zavodu za zdravstvenu zaštitu.

Član 9.

Novčanom kaznom od 900 do 4.500 dinara kazniće se za prekršaj organizacija udruženog rada u oblasti zdravstva koja vrši laboratorijska ispitivanja uzročnika pojedinih zaraznih bolesti ili organizacija udruženog rada koja vrši proveravanje laboratorijskih ispitivanja uzročnika pojedinih zaraznih bolesti radi utvrđivanja dijagnoze:
1) ako u okviru svoje delatnosti ne vodi ili neuredno vodi podatke o laboratorijskom ispitivanju propisane ovim pravilnikom (član 2);
2) ako u okviru svoje delatnosti ne da obaveštenje o uzročnicima pojedinih zaraznih bolesti organizacijama, organima, drugim pravnim licima, odnosno pojedincima kojima je dužna da da obaveštenje o uzročnicima pojedinih zaraznih boleti protivno odredbama ovog pravilnika ili ne da vanredna obaveštenja o toku i rezultatima ispitivanja (čl. 3, 4, 6. i 7).
Za radnju iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 500 do 2.500 dinara i odgovorno lice u organizaciji udruženog rada u oblasti zdravstva iz tog stava.

Član 10.

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uslovima i načinu vođenja podataka o laboratorijskim ispitivanjima i o davanju obaveštenja o uzročnicima pojedinih zaraznih bolesti ("Službeni list SFRJ", br. 30/81).

Član 11.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".