Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 66. stav 3, a u vezi sa stavom 2. tačka 5) Zakona o budžetskom sistemu ("Službeni glasnik RS", br. 9/02, 87/02, 61/05 - dr. zakon, 66/05, 101/05 - dr. zakon, 62/06 - dr. zakon i 85/06),
Ministar finansija donosi

PRAVILNIK

O USLOVIMA, NAČINU I POSTUPKU POLAGANjA ISPITA ZA STICANjE ZVANjA OVLAŠĆENI INTERNI REVIZOR U JAVNOM SEKTORU

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 46 od 19. juna 2009, 94/10)

1. Osnovne odredbe

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi, način i postupak za sticanje zvanja ovlašćeni interni revizor u javnom sektoru, vođenje evidencije i druga pitanja u vezi sa polaganjem ispita za sticanje ovog zvanja.

Član 2.

Ovlašćeni interni revizor u javnom sektoru je lice koje ima položen ispit za sticanje zvanja ovlašćeni interni revizor u javnom sektoru, u skladu sa ovim pravilnikom.

2. Uslovi za polaganje ispita

Član 3.

Ispit za sticanje zvanja ovlašćeni interni revizor u javnom sektoru može da polaže lice koje ispunjava sledeće uslove:
1) da je zaposleno kod direktnog ili indirektnog korisnika budžetskih sredstava, organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, javnog preduzeća osnovanog od strane Republike Srbije, odnosno autonomne pokrajine, opštine, grada i grada Beograda, pravnog lica osnovanog od strane tog javnog preduzeća, odnosno pravnog lica nad kojim Republika Srbija, odnosno lokalna vlast ima direktnu ili indirektnu kontrolu nad više od 50% kapitala ili više od 50% glasova u upravnom odboru, kao i kod drugog pravnog lica u kome javna sredstva čine više od 50% ukupnih prihoda (u daljem tekstu: korisnici javnih sredstava);
2) da ima visoku školsku spremu;
3) da ima najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima revizije, interne kontrole, finansijske kontrole ili računovodstveno-finansijskim poslovima;
4) da ima potvrdu Ministarstva finansija (u daljem tekstu: Ministarstvo) da je pri tom ministarstvu završilo osnovnu obuku za interne revizore, osnovnu obuku za finansijsko upravljanje i kontrolu i obuku za praktičan rad na reviziji putem obavljanja dve revizije kod korisnika javnih sredstava kod koga je u radnom odnosu, uz stručnu pomoć Ministarstva - Centralne jedinice za harmonizaciju iz člana 83. stav 1. Zakona o budžetskom sistemu (u daljem tekstu: CJH);
5) da nije osuđivan za krivična dela koja ga čine nedostojnim za obavljanje poslova interne revizije.
Prijavu za pohađanje obuke iz stava 1. tačka 4) ovog člana može podneti korisnik javnih sredstava za lice koje ispunjava uslove iz stava 1. tač. 1), 2), 3) i 5) ovog člana, a koje je u radnom odnosu kod tog korisnika javnih sredstava.
Prijavu za pohađanje obuke iz stava 2. ovog člana može da podnese i lice koje želi da pohađa obuku, a koje ispunjava uslove iz stava 1. tač. 1), 2), 3) i 5) ovog člana.
Prijava za pohađanje obuke podnosi se Ministarstvu - CJH.
Po okončanju obuke Ministarstvo izdaje potvrde o završenoj obuci u smislu stava 1. tačka 4) ovog člana, za svaku obuku posebno.

3. Način i postupak polaganja ispita

Član 4.

CJH organizuje obuku i polaganje ispita za sticanje zvanja ovlašćeni interni revizor u javnom sektoru.
Obuku za pripremu za sticanje zvanja ovlašćeni interni revizor u javnom sektoru (u daljem tekstu: obuka) sprovodi CJH.
Obuka obuhvata:
1) osnovnu obuku za interne revizore;
2) osnovnu obuku za finansijsko upravljanje i kontrolu;
3) obuku za praktičan rad na internoj reviziji putem obavljanja dve revizije kod korisnika javnih sredstava kod koga je lice koje se obučava u radnom odnosu, uz stručnu pomoć Ministarstva - CJH.
Ispit za sticanje zvanja ovlašćeni interni revizor u javnom sektoru (u daljem tekstu: ispit) sastoji se iz četiri ispitne oblasti, i to:
1) standardi, politike i okruženje interne revizije;
2) vršenje interne revizije;
3) veštine i tehnike interne revizije;
4) upravljanje rizicima i interna kontrola u javnom sektoru.
Obuka i polaganje ispita za sticanje zvanja ovlašćeni interni revizor u javnom sektoru obavljaju se prema Programu obuke i polaganja ispita za sticanje zvanja ovlašćeni interni revizor u javnom sektoru, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 5.

Polaganje ispita vrši se pred Komisijom za sprovođenje ispita za sticanje zvanja ovlašćeni interni revizor u javnom sektoru (u daljem tekstu: Komisija).
Komisija ima devet članova, od kojih je jedan predsednik Komisije.
Predsednika i članove Komisije i njihove zamenike, na period od pet godina, imenuje ministar finansija, na osnovu predloga CJH.
Rešenjem o imenovanju predsednika i članova Komisije imenuje se i sekretar Komisije, koji nije njen član.
Članovi Komisije i njihovi zamenici imenuju se iz reda zaposlenih u CJH, predavača za oblasti osnovna obuka za interne revizore i osnovna obuka za finansijsko upravljanje i kontrolu i rukovodilaca jedinica za internu reviziju kod korisnika javnih sredstava.
Članovi komisije i njihovi zamenici moraju imati visoku školsku spremu.
Sekretar Komisije, koji vodi zapisnik o radu Komisije i obavlja administrativne poslove za potrebe Komisije, imenuje se iz reda zaposlenih u CJH.
U slučaju odsutnosti ili sprečenosti, predsednika i članove Komisije zamenjuju njihovi zamenici.

Član 6.

Predsedniku Komisije, članovima Komisije, sekretaru Komisije, kao i licima koja učestvuju u organizaciji i sprovođenju ispita, pripada naknada za rad po kandidatu koji učestvuje u ispitu, čiju visinu rešenjem određuje ministar finansija na predlog CJH.
Naknada za rad iz stava 1. ovog člana određuje se za ispit, ponovni i popravni ispit.

Član 7.

Prijavu za polaganje ispita za sticanje zvanja ovlašćeni interni revizor u javnom sektoru podnosi korisnik javnih sredstava kod koga je kandidat zaposlen, a može je podneti i kandidat.
U prijavi za polaganje ispita, koja se podnosi Ministarstvu - CJH navode se podaci o kandidatu, i to:
1) ime, ime jednog od roditelja, prezime;
2) datum i mesto rođenja;
3) adresa stanovanja;
4) jedinstveni matični broj građana (JMBG);
5) stručna sprema;
6) podaci o radnom iskustvu, saglasno članu 3. stav 1. tačka 3) ovog pravilnika;
7) podaci o ukupnom radnom stažu iz radne knjižice;
8) ispitni rok za koji se podnosi prijava.
Uz prijavu se podnosi:
1) diploma o stručnoj spremi;
2) uverenje da kandidat nije osuđivan za krivična dela koja ga čine nedostojnim za obavljanje poslova interne revizije, saglasno članu 3. stav 1. tačka 5) ovog pravilnika;
3) potvrda poslodavca o radnom iskustvu, saglasno članu 3. stav 1. tačka 3) ovog pravilnika;
4) potvrde o završenim obukama iz člana 3. stav 5. ovog pravilnika.
Dokazi uz prijavu iz stava 3. ovog člana podnose se u originalu ili overenoj kopiji, odnosno overenom prepisu.
Prijava se podnosi do 31. marta tekuće godine za majski ispitni rok, odnosno do 30. septembra tekuće godine za novembarski ispitni rok.
Ukoliko podneta prijava sa potrebnom dokumentacijom, ima nedostatke, Ministarstvo - CJH će o tome obavestiti podnosioca prijave i pozvati ga da u roku od osam dana iste otkloni.
CJH neće postupati po prijavi ako navedeni nedostaci u datom roku ne budu otklonjeni.

Član 8.

CJH obaveštava podnosioca prijave o datumu, vremenu i mestu polaganja ispita i o novčanom iznosu koji treba uplatiti na ime naknade troškova polaganja ispita, najkasnije 30 dana pre početka ispita.
Troškovi polaganja ispita jesu troškovi za naknade za rad iz člana 6. st. 1. i 2. ovog pravilnika.
Visina troškova polaganja ispita po kandidatu određuje se kao zbir naknada za rad iz člana 6. st. 1. i 2. ovog pravilnika po kandidatu.
Troškove polaganja ispita snosi korisnik javnih sredstava koji kandidata upućuje na polaganje ispita.
Ukoliko kandidata za polaganje ispita ne upućuje korisnik javnih sredstava, troškove polaganja snosi kandidat.
Troškove ponovnog polaganja ispita ili popravnog ispita snosi kandidat, ako ove troškove ne snosi korisnik javnih sredstava.
Kandidat je dužan da novčani iznos iz stava 1. ovog člana uplati najkasnije sedam dana pre datuma određenog za polaganja ispita, a dokaz o uplati dostavi sekretaru Komisije do početka ispita.

Član 9.

Kandidat može odustati od polaganja ispita, o čemu obaveštava CJH, najmanje sedam dana pre datuma određenog za polaganje ispita.
Na osnovu pismenog zahteva kandidata uz koji su priloženi odgovarajući dokazi, CJH može odložiti polaganje ispita, ako je kandidat iz opravdanih razloga sprečen da polaže ispit (zbog bolesti ili iz drugih opravdanih razloga).
Ako kandidat ne pristupi ispitu na koji je uredno pozvan, a blagovremeno ne dostavi obaveštenje da je odustao od polaganja ispita, novčani iznos uplaćen na