Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 73g Zakona o budžetskom sistemu ("Službeni glasnik RS", br. 9/2002 i 87/2002),
Ministar finansija i ekonomije donosi

PRAVILNIK

O USLOVIMA I NAČINU ZA OTVARANjE I UKIDANjE PODRAČUNA KONSOLIDOVANOG RAČUNA TREZORA KOD UPRAVE ZA TREZOR

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 92 od 31. decembra 2002; 8/2006)

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi i način za otvaranje i ukidanje podračuna konsolidovanog računa trezora (u daljem tekstu: podračun) kod Uprave za trezor (u daljem tekstu: Uprava).
Podračuni iz stava 1. ovog člana su: računi direktnih i indirektnih korisnika budžetskih sredstava Republike, odnosno teritorijalne autonomije i lokalne samouprave i organizacija obaveznog socijalnog osiguranja (u daljem tekstu: budžetski korisnici), računi na kojima se vode sredstva za uplatu javnih prihoda, kao i drugi računi koji se otvaraju i ukidaju, u skladu sa zakonom i drugim propisima.

Član 2.

U okviru podračuna iz člana 1. ovog pravilnika, Uprava posebno vodi:
1) sredstva izdvojena budžetom, odnosno finansijskim planom budžetskih korisnika, sa kojeg se plaćanje može vršiti samo ako je odobreno budžetom, odnosno finansijskim planom;
2) sopstvene prihode koje budžetski korisnik ostvaruje u skladu sa zakonom.

Član 3.

Uprava otvara podračune organa i organizacija državne zajednice Srbija i Crna Gora, koji imaju sedište na teritoriji Republike Srbije.

Član 4.

Uprava otvara podračune na osnovu naloga za otvaranje podračuna koji podnosi ministar nadležan za poslove finansija (u daljem tekstu: ministar), odnosno lokalni organ uprave nadležan za finansije ili lice koje on ovlasti.
Nalog za otvaranje podračuna dostavlja se organizacionoj jedinici Uprave koja je nadležna prema sedištu budžetskog korisnika.
Uprava može otvarati podračune i bez naloga, ako je otvaranje računa predviđeno zakonom.

Član 5.

Nalog za otvaranje podračuna iz člana 4. ovog pravilnika sadrži: naziv budžetskog korisnika; mesto - sedište; adresu; broj telefona; broj telefaksa;e-mailadresu; predmet poslovanja - delatnost; matični i poreski identifikacioni broj budžetskog korisnika (PIB); oznaku budžetskog korisnika kod nadležnog trezora; pečat i potpis lica ovlašćenog za zastupanje.
Uz nalog iz stava 1. ovog člana za budžetskog korisnika obavezno se dostavlja sledeća dokumentacija:
1) rešenje o upisu u sudski registar, odnosno registar nadležnog organa, ako je upis u registar propisan;
2) akt nadležnog organa o osnivanju, ako upis u registar nije propisan;
3) izvod iz zakona, ako se osniva na osnovu zakona;
4) obaveštenje organa nadležnog za poslove statistike o razvrstavanju po delatnostima, ako razvrstavanje vrši organ nadležan za poslove statistike;
5) izvod iz poreske evidencije nadležnog poreskog organa koji sadrži njegov poreski identifikaconi broj (PIB);
6) karton deponovanih potpisa lica ovlašćenih za potpisivanje naloga radi raspolaganja sredstvima sa podračuna, potpisan od strane ovlašćenog lica i overen pečatom, a kojim se vrši overa instrumenata plaćanja;
7) overeni potpisi lica ovlašćenih za zastupanje - na Obrascu OP propisanom Uredbom o upisu u sudski registar ("Službeni list SRJ", br. 1/97, 5/97 i 13/2002);
8) akt o imenovanju lica ovlašćenih za zastupanje;
9) dokaz o uplati administrativne takse.
Uz nalog za otvaranje drugih računa iz člana 1. stav 2. ovog pravilnika, za koje je zakonom, odnosno propisom uređeno da se ta sredstva drže na posebnim računima, za budžetskog korisnika koji već ima otvoren račun kod Uprave, dostavlja se: karton deponovanih potpisa lica ovlašćenih za potpisivanje naloga radi raspolaganja sredstvima sa računa kojim se vrši overa instrumenata plaćanja.

Član 6.

Za javne prihode utvrđene po stupanju na snagu ovog pravilnika, Uprava otvara račune za uplatu tih prihoda na način i po postupku propisanom ovim pravilnikom za otvaranje podračuna, a na predlog nadležnog ministarstva, odnosno organizacije obaveznog socijalnog osiguranja.

Član 7.

Imalac podračuna kod Uprave dužan je da obavesti Upravu o svakoj statusnoj i drugoj promeni u roku od tri dana od dana izvršene promene.

Član 8.

Ukidanje podračuna vrši se na osnovu naloga ministra, odnosno lokalnog organa uprave nadležnog za finansije ili lica koje on ovlasti.
Uz nalog iz stava 1. ovog člana, podnosi se:
1) izvod iz zakona ili drugog pravnog akta o prestanku postojanja budžetskog korisnika;
2) rešenje o upisu statusne promene u registar nadležnog organa;
3) obaveštenje o brisanju iz registra budžetskog korisnika;
4) nalog za prenos sredstava;
5) dokaz o uplati administrativne takse.
Ministar ili lice koje on ovlasti, daje nalog o ukidanju podračuna i određuje dan gašenja podračuna.

Član 9.

Sredstva sa ukinutih podračuna, Uprava prenosi na podračun pravnog sledbenika, odnosno na račun određen zakonom ili drugim propisom.

Član 10.

Lica ovlašćena za potpisivanje naloga radi raspolaganja sredstvima sa računa budžetskih korisnika koji su se vodili u Narodnoj banci Jugoslavije - Zavod za obračun i plaćanja, a ukinuti su, nastavljaju da potpisuju naloge do zamene kartona deponovanih potpisa.
Budžetski korisnici dužni su da podnesu karton deponovanih potpisa i obaveštenje nadležnog organa za statistiku o novoj šifri delatnosti, u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 11.

Ovaj pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2003. godine.

Broj 110-00-00185/2002-02
U Beogradu, 30. decembra 2002. godine,
Ministar Božidar Đelić, s. r.