Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 64. Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti ("Službeni glasnik RS", broj 71/2003), i člana 17. Statuta Nacionalne službe za zapošljavanje ("Službeni glasnik RS", br. 8/2004 i 35/2004),
Upravni odbor Nacionalne službe za zapošljavanje, na sednici od 18. maja 2004. godine, doneo je

PRAVILNIK

O USLOVIMA I NAČINU OSTVARIVANjA PRAVA I OBAVEZA LICA KOJA TRAŽE ZAPOSLENjE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 61 od 1. juna 2004; 32/05)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja prava i obaveza lica koja traže zaposlenje (u daljem tekstu: Pravilnik), uređuju se uslovi, način i postupak ostvarivanja prava i obaveza lica koja traže zaposlenje u Nacionalnoj službi za zapošljavanje (u daljem tekstu: Nacionalna služba), u skladu sa zakonom.

Član 2.

Lice koje traži zaposlenje, u skladu sa zakonom, je zajednički naziv za nezaposleno lice (u daljem tekstu: nezaposleni), i zaposlenog koji traži promenu zaposlenja.

Član 3.

Uslovi, način i postupak ostvarivanja prava i obaveza lica iz člana 2. ovog pravilnika, u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom, uređuju se kao zajednički odnosno za određena prava i obaveze, kao i posebni za nezaposlenog i zaposlenog koji traži promenu zaposlenja.

Član 4.

Prava i obaveze utvrđeni zakonom i ovim pravilnikom, lica koja traže zaposlenje ostvaruju u Nacionalnoj službi u postupku obavljanja poslova zapošljavanja, odnosno ostvarivanja prava nezaposlenog.
U postupku obavljanja poslova zapošljavanja, lica koja traže zaposlenje ostvaruju prava i obaveze na:
1) obaveštavanje o mogućnostima i uslovima za zapošljavanje;
2) posredovanje u zapošljavanju;
3) profesionalnu orijentaciju i savetovanje o izboru zanimanja;
4) organizovanje dodatnog obrazovanja i obuke, u skladu sa zakonom;
5) sprovođenje programa i mera aktivne politike zapošljavanja;
6) posredovanje za zapošljavanje u inostranstvu;
7) izdavanje radne dozvole strancu i licu bez državljanstva.
Nezaposleni, u skladu sa zakonom, u Nacionalnoj službi, pored prava iz stava 2. ovog člana, ostvaruju i pravo na:
1) novčanu naknadu za vreme nezaposlenosti, u skladu sa zakonom;
2) druga prava utvrđena zakonom i ovim pravilnikom.

II. OBAVEŠTAVANjE O MOGUĆNOSTIMA I USLOVIMA ZA ZAPOŠLjAVANjE

Član 5.

Pravo na obaveštavanje o mogućnostima i uslovima za zapošljavanje ima lice koje traži zaposlenje.
Obaveštavanje o mogućnostima i uslovima za zapošljavanje, u smislu ovog pravilnika, obuhvata obaveštavanje lica iz stava 1. ovog člana o:
- prijavljenim slobodnim poslovima;
- uslovima za zasnivanje radnog odnosa;
- mogućnostima za profesionalnu orijentaciju i savetovanje o izboru zanimanja;
- posredovanju u zapošljavanju u zemlji i inostranstvu;
- dodatnom obrazovanju i obuci;
- merama aktivne politike zapošljavanja;
- izdavanju radne dozvole strancu i licu bez državljanstva.
Obaveštavanje iz stava 2. ovog člana, pored navedenog, obuhvata i obaveštavanje nezaposlenog o:
- zaključivanju sporazuma o uslovima, postupku i merama za njegovo zapošljavanje;
- ostvarivanju prava na novčanu naknadu za vreme nezaposlenosti;
- drugim pravima utvrđenim zakonom i ovim pravilnikom.
Pravo na obaveštavanje iz st. 1. do 3. ovog člana, lice koje traži zaposlenje ostvaruje u Nacionalnoj službi preko nadležnih organizacionih jedinica Nacionalne službe - Pokrajinske službe za zapošljavanje (u daljem tekstu: Pokrajinska služba), Filijale za grad Beograd i filijala obrazovanih za područje okruga, odnosno unutrašnjih organizacionih jedinica filijala (u daljem tekstu: filijala).

Član 6.

Pravo na obaveštavanje iz člana 5. ovog pravilnika, lice koje traži zaposlenje ostvaruje:
- objavljivanjem potrebe za zapošljavanjem (u daljem tekstu: slobodni poslovi), na oglasnoj tabli filijale i internet adresi Nacionalne službe, u roku od 24 sata od dobijanja prijave od poslodavca;
- objavljivanjem slobodnih poslova na zahtev poslodavca u sredstvima javnog informisanja dostupnim građanima na teritoriji Republike ili posebnom glasilu Nacionalne službe, jedinstveno za područje Nacionalne službe, u roku od pet dana od dana dostavljanja zahteva;
- objavljivanjem slobodnih poslova na zahtev poslodavca da se prijava objavi u posebnoj formi i u određenom sredstvu javnog informisanja, u roku koji zahteva poslodavac, a najkasnije u roku od pet dana od dana dostavljanja zahteva, ako poslodavac nije odredio rok;
- neposrednim informisanjem od strane odgovornog radnika u Nacionalnoj službi;
- putem pismenog obaveštenja;
- putem radija, televizije i drugih sredstava javnog informisanja;
- organizovanjem grupnih razgovora;
- na drugi način, u zavisnosti od mogućnosti i prirode obaveštenja.
Obaveštavanje nezaposlenog, pored načina iz stava 1. ovog člana, Nacionalna služba vrši i organizovanjem obuke za aktivno traženje posla (ATP-1), klubova za traženje posla i sajmova zapošljavanja.

Član 7.

Objavljivanje slobodnih poslova iz člana 6. stav 1. al. 1. i 2, ovog pravilnika, Nacionalna služba vrši besplatno za poslodavca.
Objavljivanje slobodnih poslova iz člana 6. stav 1. alineja 3. ovog pravilnika, Nacionalna služba vrši uz naknadu troškova objavljivanja.
Troškovi objavljivanja iz stava 2. ovog člana obuhvataju troškove pripreme i objavljivanja oglasa prema zahtevu poslodavca.

Član 8.

U ostvarivanju prava na obaveštavanje, Nacionalna služba je dužna da, na osnovu prikupljenih podataka od poslodavaca o potrebama za zapošljavanjem, drugih informacija i saznanja, obaveštava nezaposlenog o mogućnostima i uslovima za zapošljavanje: zasnivanjem radnog odnosa, obavljanjem privremenih i povremenih poslova, dodatnim obrazovanjem i obukom, jednokratnom isplatom novčane naknade, odnosno subvencijom za samozapošljavanje, subvencijom doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i ostvarivanjem drugih prava po osnovu nezaposlenosti, u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom.
O mogućnostima i uslovima za zapošljavanje iz stava 1. ovog člana, Nacionalna služba je dužna da na odgovarajući način obaveštava i zaposlenog koji traži promenu zaposlenja.

Član 9.

Prijava o slobodnim poslovima dostavlja se filijali prema sedištu poslodavca, a ukoliko je mesto rada van sedišta poslodavca, prijava o slobodnim poslovima dostavlja se filijali prema mestu rada.

Član 10.

Prijava o slobodnim poslovima objavljuje se u sredstvima javnog informisanja u formi oglasa, koji priprema filijala, prema metodologiji koju propisuje direktor Nacionalne službe.
Izuzetno, tekst oglasa za slobodne poslove iz člana 6. stav 1. alineja 3. ovog pravilnika, filijala priprema u formi koju poslodavac zahteva, a ako poslodavac prijavi slobodne poslove sa različitim mestima rada na području dve ili više filijala, tekst oglasa se priprema u Direkciji Nacionalne službe.

Član 11.

Ispravke, izmene i dopune uslova objavljenih u oglasu, Nacionalna služba ili poslodavac mogu vršiti u roku za prijavljivanje na oglas, s tim što novi rok za podnošenje prijava teče od dana objavljivanja ispravke, izmene ili dopune.

Član 12.

Oglasi koji se objavljuju na oglasnoj tabli filijale, ističu se na vidnom mestu, sa obaveznom napomenom od kog datuma teče rok za prijavljivanje kandidata.
Filijala je dužna da oglasnu tablu iz stava 1. ovog člana postavi na vidnom mestu koje je dostupno nezaposlenim i drugim zainteresovanim licima.

Član 13.

Kada je oglas istovremeno objavljen u više sredstava javnog informisanja (oglasna tabla, internet adresa Nacionalne službe, sredstvo javnog informisanja dostupno građanima u Republici ili posebno glasilo Nacionalne službe i dr.), rok za podnošenje prijave na oglas teče do isteka roka u sredstvu javnog informisanja u kome je oglas poslednji objavljen.

III. SPORAZUM O USLOVIMA, POSTUPKU I MERAMA ZA ZAPOŠLjAVANjE NEZAPOSLENOG

Član 14.

Sporazum o uslovima, postupku i merama za zapošljavanje nezaposlenog (u daljem tekstu: sporazum), u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom, zaključuju Nacionalna služba i nezaposleni koji se vodi na evidenciji nezaposlenih duže od dve godine neprekidno, odnosno nezaposleni koji ostvaruje pravo na novčanu naknadu.
Nacionalna služba i nezaposleni iz stava 1. ovog člana, sporazumom utvrđuju uslove, postupak i mere za njegovo zapošljavanje, kao i međusobna prava i obaveze za izvršavanje sporazuma.

Član 15.

Sporazum zaključuje Nacionalna služba - filijala nadležna prema mestu prebivališta nezaposlenog, na osnovu podataka o nezaposlenom sadržanih u evidenciji, podataka i informacija koje nezaposleni dostavi ili iznese u postupku zaključivanja sporazuma, drugih informacija i saznanja kojima filijala raspolaže o uslovima i mogućnostima za zapošljavanje nezaposlenog.
Sporazum iz stava 1. ovog člana predstavlja individualni plan zapošljavanja nezaposlenog, koji se utvrđuje na osnovu individualnih savetovanja sa nezaposlenim i prikupljanja informacija o: formalnom obrazovanju, radnom iskustvu u zanimanju - poslovima na kojima je radio, profesionalnim ciljevima i mogućnostima njihove realizacije, socijalnom statusu, veštinama i dodatnom obrazovanju i obuci.
Individualni plan zapošljavanja iz stava 2. ovog člana, sadrži: popis poslova koje nezaposleni prema svojim kvalifikacijama, radnom iskustvu i sposobnostima, može obavljati; aktivnosti i rokove u vezi sa traženjem posla ili uključivanjem u mere aktivne politike zapošljavanja radi zapošljavanja ili samozapošljavanja.

Član 16.

Postupak za zaključivanje sporazuma vodi ovlašćeni radnik filijale, a sporazum potpisuju nezaposleni,