Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 13. stav 2. Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju privrednih društava ("Službeni glasnik RS", broj 36/2011) i člana 45. Statuta Privredne komore Srbije,
Upravni odbor Privredne komore Srbije, 21. juna 2011. godine, doneo je

PRAVILNIK

O USLOVIMA I NAČINU INSTITUCIONALNOG POSREDOVANjA U SPORAZUMNOM FINANSIJSKOM RESTRUKTURIRANjU PRIVREDNIH DRUŠTAVA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 65 od 2. septembra 2011, 67/11)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi, način i postupak po kome se odvija institucionalno posredovanje u sporazumnom finansijskom restrukturiranju privrednih društava (u daljem tekstu: finansijsko restrukturiranje).
Privredna komora Srbije pruža pomoć i uspostavlja saradnju između dužnika i poverilaca radi pregovora o ponovnom uređenju dužničko-poverilačkih odnosa i pruža podršku dužnicima i poveriocima u toku pregovora radi njihovog uspešnog okončanja.

Član 2.

1) Načelo blagovremenosti - institucionalno posredovanje u finansijskom restrukturiranju se sprovodi na način koji obezbeđuje pravovremeno uočavanje i prepoznavanje finansijskih teškoća privrednog društva;
2) Načelo efikasnosti - Privredna komora Srbije, kao institucionalni posrednik, obezbeđuje uspešno i kvalitetno ostvarivanje i zaštitu prava i pravnih interesa strana u finansijskom restrukturiranju;
3) Načelo ekonomičnosti - institucionalno posredovanje u finansijskom restrukturiranju se sprovodi bez odugovlačenja i sa što manje troškova za strane;
4) Načelo nepristrasnosti i nezavisnosti - Privredna komora Srbije, kao institucionalni posrednik, je nepristrasna i nezavisna u odnosu na strane i predmet finansijskog restrukturiranja;
5) Načelo poverljivosti - podaci i obaveštenja dobijeni za potrebe finansijskog restrukturiranja koji se odnose na imovinu, kapital, obaveze, poslovanje i poslovne perspektive dužnika i predlog mera finansijskog restrukturiranja tretiraju se kao poverljivi od strane poverilaca i institucionalnog posrednika, u meri u kojoj nisu javno dostupni.

II. SPROVOĐENjE INSTITUCIONALNOG POSREDOVANjA

Pokretanje postupka

Član 3.

Postupak institucionalnog posredovanja u finansijskom restrukturiranju se pokreće na zahtev dužnika ili jednog ili više poverilaca.
Za sprovođenje institucionalnog posredovanja u finansijskom restrukturiranju potrebna je saglasnost obe strane - poverilaca i dužnika.
U zahtevu iz stava 1. ovog člana se navode najmanje dve domaće ili strane banke koje bi učestvovale u finansijskom restrukturiranju u svojstvu poverilaca.
Zahtev iz stava 1. ovog člana se podnosi Centru za posredovanje Privredne komore Srbije (u daljem tekstu: Centar) u pisanom obliku, koji će predlog dostaviti drugoj strani, da se u roku od 15 dana od dana prijema predloga, izjasni po tom predlogu.
Zahtev se podnosi na posebnom obrascu, koji je sastavni deo ovog pravilnika.

Član 4.

Ako se druga strana u roku od 15 dana od dana prijema predloga, ne izjasni o predlogu, smatra se da predlog nije prihvaćen.

Član 5.

Centar proverava ispunjenost uslova za institucionalno posredovanje i podobnost dužničko-poverilačkog odnosa za finansijsko restrukturiranje.
Ukoliko uslov podobnosti dužničko - poverilačkog odnosa nije ispunjen, Centar o tome obaveštava podnosioca zahteva.
Dužnik, odnosno poverilac se pismeno izjašnjavaju o zahtevu iz člana 3, prihvatanjem ili neprihvatanjem institucionalnog posredovanja, na obrascu koji je sastavni deo ovog pravilnika.
Ukoliko druga strana prihvati posredovanje, pokreće se postupak institucionalnog posredovanja.

Posredovanje

Član 6.

Postupak finansijskog restrukturiranja se odvija bez odugovlačenja.
Institucionalno posredovanje se sprovodi na sastanku, odnosno sastancima kojima prisustvuju strane u finansijskom restrukturiranju, lično ili preko ovlašćenog zastupnika, posrednik, kao i stručna služba Centra. Sastanku mogu prisustvovati i druga lica uz saglasnost obe strane.
Strane u finansijskom restrukturiranju se pozivaju na sastanak elektronskom poštom, telefonom, faksom ili putem pošte.
Mesto i vreme sastanka se određuje dogovorno sa stranama, uzimajući u obzir princip hitnosti i ekonomičnosti postupka.
Na sastanku se vodi