Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 179. stav 1. i člana 221. stav 1. tačka 1. Zakona o zdravstvenom osiguranju ("Službeni glasnik RS", br. 107/05, 109/05 - ispravka, 57/11 i 119/12),
Upravni odbor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, na sednici održanoj 21. decembra 2012. godine, doneo je

PRAVILNIK

O USLOVIMA, KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA ZAKLjUČIVANjE UGOVORA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA I ZA UTVRĐIVANjE NAKNADE ZA NjIHOV RAD ZA 2013. GODINU

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 125 od 31. decembra 2012, 17/13, 43/13, 76/13, 92/13)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi za zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima za 2013. godinu (u daljem tekstu: ugovor), između Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Republički fond), odnosno filijale i zdravstvenih ustanova, privatne prakse i drugih pravnih lica (u daljem tekstu: davalac zdravstvenih usluga), kriterijumi i merila za utvrđivanje naknade za njihov rad, odnosno način plaćanja zdravstvenih usluga i drugih troškova u skladu sa zakonom, postupak konačnog obračuna sa davaocima zdravstvenih usluga, kao i druga pitanja od značaja za zaključivanje ugovora.

Član 2.

Ugovorima koji se zaključuju na osnovu ovog pravilnika obezbeđuje se zdravstvena zaštita osiguranim licima Republičkog fonda, osiguranim licima Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (u daljem tekstu: Fond vojnih osiguranika), u skladu sa ugovorom koji je zaključen između Republičkog fonda i Fonda vojnih osiguranika i licima koja zdravstvenu zaštitu koriste na osnovu međunarodnog ugovora o socijalnom osiguranju.

Član 3.

Iznos planiranih sredstava za zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2013. godinu utvrđen je Finansijskim planom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2013. godinu (u daljem tekstu: Finansijski plan).
Raspored sredstava iz stava 1. ovog člana, u obliku planirane naknade za rad davaocima zdravstvenih usluga, utvrđuje se predračunima sredstava za 2013. godinu.
Predračun sredstava za 2013. godinu (Prilog 1.), Predračun sredstava zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju za 2013. godinu (Prilog 2.), Predračun sredstava institutima/zavodima za javno zdravlje za 2013. godinu (Prilog 3.), Predračun sredstava ustanovama socijalne zaštite za 2013. godinu (Prilog 4.) i Predračun sredstava za stomatološku zdravstvenu zaštitu za 2013. godinu (Prilog 5.) odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.
Davaocu zdravstvenih usluga za određene vrste zdravstvenih usluga, u skladu sa ovim pravilnikom, obezbeđuju se sredstva pored naknade utvrđene predračunom sredstava iz stava 2. ovog člana.

II. USLOVI ZA ZAKLjUČIVANjE UGOVORA SA DAVAOCEM ZDRAVSTVENIH USLUGA

Član 4.

Uslov za zaključivanje ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga je da davalac zdravstvenih usluga ispunjava uslove za obavljanje zdravstvene delatnosti propisane zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita i propisima za sprovođenje tog zakona.
Davalac zdravstvenih usluga organizuje radno vreme koje zadovoljava potrebe osiguranih lica, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita.

Član 5.

Uslov za zaključivanje ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga je da davalac zdravstvenih usluga dostavi Republičkom fondu, odnosno filijali, ponudu u obliku plana rada za 2013. godinu.
Vrsta i obim zdravstvenih usluga koji su iskazani u planu rada zasnivaju se na opštem aktu kojim je utvrđen plan zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2013. godinu (u daljem tekstu: Plan zdravstvene zaštite) koji donosi Republički fond.
Davalac zdravstvenih usluga izrađuje plan rada na osnovu metodologije za izradu plana rada koju utvrđuje Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut" (u daljem tekstu: Institut "Batut"), u skladu sa opštim aktom, koji donosi ministarstvo nadležno za poslove zdravlja, kojim je utvrđena nomenklatura zdravstvenih usluga.

1. Uslovi za zaključivanje ugovora sa zdravstvenom ustanovom iz Plana mreže

Član 6.

Plan rada zdravstvene ustanove iz Plana mreže zdravstvenih ustanova (u daljem tekstu: Plan mreže) mora biti sačinjen u skladu sa elementima iz Plana zdravstvne zaštite i ukupnom naknadom zdravstvenoj ustanovi utvrđenom ovim pravilnikom, a posebno sa naknadom za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, ugradni materijal, materijal za dijalizu i lekove za bolesti krvi i krvotvornih organa.
Planirani obim zdravstvenih usluga, po pravilu, nije manji od obima izvršenih zdravstvenih usluga u prethodnoj godini.

Član 7.

Mišljenje o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove sa Planom zdravstvene zaštite daje nadležna zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja.
Izuzetno, mišljenje o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja sa Planom zdravstvene zaštite daje Institut "Batut".
Mišljenje o usaglašenosti plana rada sa planom zdravstvene zaštite Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak", Zavoda za antirabičnu zaštitu - Pasterov zavod (u daljem tekstu: Pasterov zavod) i Instituta za transfuziju krvi Srbije, daje Institut "Batut".
Usaglašenost plana rada zdravstvene ustanove sa naknadom iz člana 6. stav 1. ovog pravilnika utvrđuje filijala.
Usaglašenost plana rada Instituta "Batut" i plana rada Pasterovog zavoda sa naknadom utvrđenom ovim pravilnikom utvrđuje Republički fond.

Član 8.

Zdravstvena ustanova je odgovorna za sprovođenje kadrovskog plana, koji donosi ministar nadležan za poslove zdravlja (u daljem tekstu: ministar) u delu koji se odnosi na planirani kadar koji se finansira iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.
Republički fond, odnosno filijala sa zdravstvenom ustanovom ugovara broj i strukturu radnika, a najviše do planiranog kadra iz stava 1. ovog člana.
U slučaju izmene u broju i strukturi radnika iz stava 1. ovog člana, zdravstvena ustanova je obavezna da filijali, sa kojom je zaključila ugovor, dostavi podatke o promenama narednog dana od dana nastanka promene.
Informacije u vezi sa promenama podataka o ugovorenim radnicima iz stava 2. ovog člana filijala ažurira u elektronskoj formi narednog dana od dana dostavljanja uredne dokumentacije.

Član 9.

Republički fond sprovodi centralizovane javne nabavke za potrebe zdravstvenih ustanova u 2013. godini, sa kojima ima zaključen ugovor o pružanju zdravstvene zaštite, u skladu sa zakonom.
Predmet centralizovanih javnih nabavki iz stava 1. ovog člana su robe i usluge sadržane aktom Vlade Republike Srbije kojim je utvrđeno planiranje i vrsta roba i usluga za koje se sprovode centralizovane javne nabavke.

Član 10.

Zdravstvena ustanova je u obavezi da na svojoj internet stranici objavljuje finansijski plan, informator o radu, završni račun i finansijske izveštaje, u skladu sa zakonom kojim se uređuje budžetski sistem, kao