Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 179. stav 1. i člana 221. stav 1. tačka 1. Zakona o zdravstvenom osiguranju ("Službeni glasnik RS", br. 107/05 i 109/05 - ispravka),
Upravni odbor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje na sednici održanoj 28. decembra 2010. godine, doneo je

PRAVILNIK

O USLOVIMA, KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA ZAKLjUČIVANjE UGOVORA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA I ZA UTVRĐIVANjE NAKNADE ZA NjIHOV RAD ZA 2011. GODINU

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 4 od 28. januara 2011, 14/11, 33/11, 52/11, 82/11)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi, kriterijumi i merila za zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima (u daljem tekstu: ugovor), između Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, odnosno filijale i zdravstvenih ustanova, privatne prakse i drugih pravnih lica (u daljem tekstu: davalac zdravstvenih usluga) i za utvrđivanje naknade za njihov rad za 2011. godinu.

Član 2.

Ugovorima koji se zaključuju na osnovu ovog pravilnika obezbeđuje se zdravstvena zaštita osiguranim licima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Republički fond) i osiguranim licima Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (u daljem tekstu: Fond vojnih osiguranika) u skladu i na način koji je utvrđen ugovorom koji je zaključen između Republičkog fonda i Fonda vojnih osiguranika.

Član 3.

Iznos planiranih sredstava za zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2011. godinu, za primarnu, sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu, utvrđen je Finansijskim planom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2011. godinu (u daljem tekstu: Finansijski plan).
Raspored sredstava iz stava 1. ovog člana, u obliku planirane naknade za rad davalaca zdravstvenih usluga, utvrđuje se predračunima sredstava za 2011. godinu, a deo sredstava obezbeđuje se za pružanje određene vrste zdravstvenih usluga u skladu sa ovim pravilnikom.
Predračun sredstava za 2011. godinu (Prilog 1.), Predračun sredstava zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju za 2011. godinu (Prilog 2.), Predračun sredstava institutima/zavodima za javno zdravlje za 2011. godinu (Prilog 3.) i Predračun sredstava ustanovama socijalne zaštite za 2011. godinu (Prilog 4.) odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

II. USLOVI ZA ZAKLjUČIVANjE UGOVORA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA

Član 4.

Uslov za zaključivanje ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga je da davalac zdravstvenih usluga ispunjava uslove za obavljanje zdravstvene delatnosti propisane zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita i propisima za sprovođenje tog zakona.
Davalac zdravstvenih usluga obavezan je da organizuje radno vreme koje zadovoljava potrebe osiguranih lica, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita.
Davalac zdravstvenih usluga nema pravo, u okviru radnog vremena koje je određeno za pružanje ugovorenih zdravstvenih usluga, da organizuje promocije lekova, preparata i terapijskog režima iz proizvodnog programa farmaceutskih kompanija, kao i da organizuje druge vidove promocija poslova i usluga koji se ne obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Član 5.

Uslov za zaključivanje ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga je da davalac zdravstvenih usluga dostavi Republičkom fondu, odnosno filijali, ponudu u obliku plana rada za 2011. godinu.
Plan rada utvrđuje se na osnovu kadrovskih i tehničkih kapaciteta (kadrovi, prostor i oprema) i broja osiguranih lica iz člana 2. ovog pravilnika koji gravitiraju davaocu zdravstvenih usluga i sastavni je deo ugovora.
Vrsta i obim zdravstvenih usluga koji su iskazani u planu rada zasnivaju se na Planu zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2011. godinu koji donosi Republički fond.
Planirani obim zdravstvenih usluga, po pravilu, nije manji od obima izvršenih zdravstvenih usluga u prethodnoj godini.

Član 6.

Davalac zdravstvenih usluga sa kojim je filijala zaključila ugovor o pružanju zdravstvene zaštite obezbeđuje, u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju (u daljem tekstu: Zakon), potrebne lekove, medicinska sredstva, implantate i medicinsko-tehnička pomagala koja su utvrđena kao pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

1. Uslovi za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže

Član 7.

Plan rada zdravstvene ustanove iz Plana mreže zdravstvenih ustanova (u daljem tekstu: Plan mreže) mora biti sačinjen u skladu sa elementima iz Plana zdravstvne zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja (u daljem tekstu: Plan zdravstvene zaštite) i ukupnom naknadom zdravstvenoj ustanovi utvrđenom ovim pravilnikom, a posebno sa naknadom za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, ugradni materijal, materijal za dijalizu i lekove za bolesti krvi i krvotvornih organa.
Usaglašenost plana rada zdravstvene ustanove sa naknadom iz stava 1. ovog člana utvrđuje filijala.
Mišljenje o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove sa Planom zdravstvene zaštite daje nadležna zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja.
Izuzetno, mišljenje o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja sa Planom zdravstvene zaštite daje Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut" (u daljem tekstu: Institut "Batut").
Usaglašenost plana rada Instituta "Batut" sa naknadom utvrđenom ovim pravilnikom, utvrđuje Republički fond.
Usaglašenost plana rada sa ukupnom naknadom utvrđenom ovim pravilnikom Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak", Zavoda za antirabičnu zaštitu "Luj Paster" i Zavoda za transfuziju krvi utvrđuje filijala na čijem je području sedište zdravstvene ustanove.
Na osnovu utvrđene usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove sa ukupnom naknadom utvrđenom ovim pravilnikom, zaključuje se ugovor između Republičkog fonda, odnosno filijale i zdravstvene ustanove.

Član 8.

Zdravstvena ustanova je odgovorna za sprovođenje kadrovskog plana, koji donosi ministar nadležan za poslove zdravlja (u daljem tekstu: ministar), obračun i isplatu plata za ugovoreni broj radnika i za izvršenje plana rada koji je osnov za zaključivanje ugovora.
U slučaju izmene broja i strukture ugovorenih radnika utvrđenih kadrovskim planom, zdravstvena ustanova je obavezna da filijali sa kojom je zaključila ugovor dostavi podatke o promenama narednog dana od dana nastanka promene.
Filijala iz stava 2. ovog člana, podatke u vezi sa promenama ugovorenih radnika ažurira u elektronskoj formi u najkraćem mogućem roku.

Član 9.

Uslov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenom ustanovom je da zdravstvena ustanova, sa donošenjem plana rada, donese i program racionalizacije, koji obuhvata mere i postupke racionalnog raspolaganja i uštede ugovorenih sredstava po pojedinim namenama do nivoa optimalnih potreba.

Član 10.

Zdravstvena ustanova može u cilju sprovođenja programa racionalizacije ovlastiti Republički fond, shodno odredbama zakona kojim se uređuju javne nabavke, da u njeno ime i za njen račun sprovede postupak javne nabavke za:
1) citostatike sa Liste lekova (Lista C - lekovi sa posebnim režimom izdavanja);
2) pegilovani interferon alfa i interferon beta;
3) ugradni materijal u vaskularnoj hirurgiji (graftovi i endovaskularni