hor001


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


hor002
Na osnovu člana 39. stav 2. Zakona o javnom tužilaštvu ("Službeni glasnik RS", br. 116/08 i 104/09), po pribavljenom mišljenju Republičkog javnog tužioca,
Ministar pravde donosi

PRAVILNIK

O UPRAVI U JAVNIM TUŽILAŠTVIMA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 110 od 28. decembra 2009, 87/10, 5/12)

I. OPŠTE ODREDBE

Predmet regulisanja

Član 1.

Ovim pravilnikom uređuje se uprava u javnim tužilaštvima.
Javno tužilaštvo čine javni tužilac, zamenici javnog tužioca i zaposleni koji obavljaju stručne, administrativno-tehničke i druge poslove.
Radom javnog tužilaštva rukovodi javni tužilac koji je nosilac uprave u javnom tužilaštvu i odgovoran je za pravilan i blagovremen rad javnog tužilaštva.

Poslovi uprave u javnom tužilaštvu

Član 2.

Uprava u javnom tužilaštvu obuhvata rukovođenje javnim tužilaštvom, poslove i ovlašćenja u vezi sa organizacijom rada, materijalnim, finansijskim, administrativnim i drugim poslovima kojima se obezbeđuje pravilan, tačan, blagovremen i zakonit rad javnog tužilaštva, a posebno: staranje o održavanju samostalnosti i ugleda javnog tužilaštva; upotreba obeležja javnog tužilaštva, službenog jezika i pisma; uređenje i organizacija rada javnog tužilaštva; staranje o ujednačenom i blagovremenom postupanju i korišćenju najefikasnijih metoda i tehničkih sredstava u administrativnom poslovanju; praćenje i proučavanje javnotužilačke i sudske prakse; postupanje po pritužbama i predstavkama građana na rad javnih tužilaca, zamenika javnih tužilaca i zaposlenih u javnom tužilaštvu; odnos javnog tužilaštva prema drugim državnim organima, građanima i javnosti; zaštiti tajnosti podataka; vođenje upisnika, pomoćnih knjiga, imenika i drugih evidencija; rukovanje predmetima i stvarima od vrednosti; postupanje sa arhivskim materijalom; vođenje statistike; materijalno-finansijsko poslovanje javnog tužilaštva; uspostavljanje standarda u pogledu službenih prostorija i opreme i drugim pitanjima od značaja za rad javnog tužilaštva.

Značenje izraza u ovom pravilniku

Član 3.

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju značenje:
1) "kancelarija" su prostorije javnog tužilaštva koje se nalaze izvan sedišta javnog tužilaštva. Rad u kancelariji smatra se radom u sedištu javnog tužilaštva;
2) "obrađivač predmeta" je javni tužilac, zamenik javnog tužioca i tužilački pomoćnik kome je dodeljen predmet u rad prema upisniku;
3) "kategorije obrađivača" su posebne kategorije nosilaca javnotužilačke funkcije i tužilačkih pomoćnika koje se mogu formirati na osnovu statusa obrađivača, godina profesionalnog iskustva i posedovanja specijalizacije ili znanja i veština iz posebnih oblasti;
4) "posebno složeni predmeti" su oni predmeti kod kojih postoji visok stepen složenosti postupka dokazivanja, brojnosti okrivljenih lica i brojnosti krivičnih dela, obimnosti i složenosti dokumentacije, primene posebnih istražnih tehnika, odnosno tehnika dokazivanja, rešavanje specifičnih slučajeva sa stanovišta pravne ocene događaja i uticaja na oblikovanje sudske prakse, rešavanje složenih činjeničnih pitanja i njihovo pravno kvalifikovanje, naročito dopirinos utvrđivanju činjenica i izvođenju dokaza u složenim predmetima na glavnom pretresu, delikatnost sa stanovišta javnosti i odnosa javnog mnjenja prema krivičnim događajima koji su predmet postupka;
5) "značajni događaji" su oni događaji koji su od posebne važnosti za bezbednost zemlje, koji mogu izazvati uznemirenje javnosti, kao i događaji kojima se može dovesti u pitanje samostalnost i ugled javnog tužilaštva, odnosno kojima se dovodi u sumnju njegova nepristrasnost;
6) "zaposleni" označava osoblje u javnom tužilaštvu.

II. STARANjE O ODRŽAVANjU SAMOSTALNOSTI

IUGLEDA JAVNOG TUŽILAŠTVA

Samostalnost

Član 4.

Javni tužilac i zamenik javnog tužioca u vršenju funkcije samostalni su od zakonodavne i izvršne vlasti i dužni su da očuvaju poverenje u svoju samostalnost.
Javni tužilac je dužan da o svakom uticaju na rad javnog tužilaštva od strane izvršne ili zakonodavne vlasti obavesti Republičkog javnog tužioca, preko neposredno višeg javnog tužioca. U zavisnosti od vrste uticaja na rad javnog tužilaštva javni tužilac može obavestiti i Narodnu skupštinu, Državno veće tužilaca, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Agenciju za borbu protiv korupcije i druge nadležne organe, a o datom obaveštenju dužan je da upozna Republičkog javnog tužioca.
Javni tužilac i zamenik javnog tužioca funkciju vrše u javnom interesu i moraju obezbediti poštovanje i zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ugled

Član 5.

Javni tužilac štiti pravo na samostalno i nepristrasno obavljanje javnotužilačke funkcije.
Nosioci javnotužilačke funkcije dužni su da svoju funkciju vrše zakonito, pravilno, blagovremeno i nepristrasno i da štite čast i ugled javnotužilačke profesije, svojim ponašanjem čuvaju ugled u profesionalnoj sredini i van nje, štite javni interes i postupaju bez diskriminacije po bilo kom osnovu, u skladu sa dostignutim nivoom zaštite ljudskih prava.
Zaposleni su dužni da vršeći poslove iz svoje nadležnosti štite ugled javnog tužilaštva i postupaju u skladu sa načelima zakonitosti, savesnosti, nepristrasnosti, političke neutralnosti i nediskriminacije.
Nosioci javnotužilačke funkcije i zaposleni su dužni da u preduzimanju službenih radnji svojim ponašanjem doprinose ugledu javnog tužilaštva, da se međusobno i prema drugim licima ophode sa poštovanjem, uvažavajući njihovu ličnost, odnosno ugled njihove funkcije.
Nosioci javnotužilačke funkcije i zaposleni su dužni da prilikom boravka u prostorijama tužilaštva i preduzimanja službenih radnji budu prikladno i uredno odeveni i da svojim odevanjem ne narušavaju ugled javnog tužilaštva, niti izražavaju političku, versku ili drugu ličnu pripadnost.

Zabrana primanja poklona

Član 6.

Javni tužilac, zamenik javnog tužioca i zaposleni ne smeju da prime poklon u vezi s vršenjem svojih poslova, izuzev protokolarnog i prigodnog, u skladu sa zakonom, niti bilo kakvu uslugu ili drugu korist za sebe ili druga lica.
Ukoliko je javnom tužiocu, zameniku javnog tužioca ili zaposlenom ponuđen ili ostavljen poklon koji ne sme da primi, dužan je da o tome sačini službenu belešku i obavesti javnog tužioca, odnosno neposredno višeg javnog tužioca.

III. OBELEŽJA JAVNOG TUŽILAŠTVA

Pečat i grb

Član 7.

Na zgradi u kojoj je smešteno javno tužilaštvo moraju biti jasno istaknuti grb i Državna zastava Republike Srbije u skladu sa zakonom koji uređuje upotrebu grba, zastave i himne Republike Srbije, kao i naziv javnog tužilaštva napisan velikim ćiriličkim štampanim slovima.
U sredinama u kojima žive nacionalne manjine, pored naziva iz stava 1. ovog člana, naziv tužilaštva može biti napisan i na jeziku i pismu nacionalne manjine, u skladu sa posebnim zakonom.
Pečat javnog tužilaštva sadrži naziv i sedište javnog tužilaštva, naziv i grb

hor002