Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 42. stav 10. Zakona o srednjoj školi ("Službeni glasnik RS", br. 50/92, 53/93 - dr. zakon, 67/93 - dr. zakon, 48/94 - dr. zakon, 24/96, 23/02, 25/02 - ispravka, 62/03 - dr. zakon, 64/03 - dr. zakon, 101/05 - dr. zakon i 72/09 - dr. zakon), a u vezi sa članom 82. stav 5. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Službeni glasnik RS", broj 72/09),
Ministar prosvete i nauke donosi

PRAVILNIK

O UPISU UČENIKA U SREDNjU ŠKOLU

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 37 od 31. maja 2011, 55/12)

I. UVODNA ODREDBA

Član 1.

Ovim pravilnikom utvrđuju se: sadržina, vreme, mesto i način polaganja prijemnog ispita; osnove, merila i postupak za rangiranje kandidata i upis u srednju školu; bliži uslovi za vrednovanje učešća učenika osmog razreda na takmičenjima i vrste takmičenja čija se mesta vrednuju.

II. UPIS U SREDNjU ŠKOLU

Član 2.

Redosled kandidata za upis u srednju školu (u daljem tekstu: škola) utvrđuje se na osnovu:
1) uspeha na završnom ispitu,
2) uspeha u prethodnom školovanju, i to:
- opšteg uspeha od VI do VIII razreda osnovne škole,
- rezultata postignutih na takmičenjima učenika osmog razreda osnovne škole,
3) uspeha na prijemnom ispitu, za škole za koje se polaže prijemni ispit.
Pravo na rangiranje radi upisa u školu iz stava 1. ovog člana stiče kandidat koji je obavio završni ispit.

Član 3.

Uspeh na završnom ispitu iskazuje se brojem bodova osvojenim na testu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i matematike.
Na osnovu uspeha na završnom ispitu kandidat može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno najviše po 20 bodova iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i matematike.
Opšti uspeh od VI do VIII razreda osnovne škole iskazuje se brojem bodova tako što se opšti uspeh ostvaren na kraju VI, VII i VIII razreda osnovne škole, zaokružen na dve decimale, sabere i zatim pomnoži s brojem četiri (4).
Na osnovu opšteg uspeha kandidat može da ostvari najviše 60 bodova.
Kandidati koji su završili VI razred osnovne škole u inostranstvu ostvaruju 20 bodova na osnovu opšteg uspeha u VI razredu osnovne škole.

Član 4.

Kandidati koji su poslednji razred osnovne škole završili u Republici Srpskoj, kao i kandidati koji su osnovno obrazovanje stekli u Republici Srbiji zaključno sa školskom 2009/2010. godinom, upisuju se u školu na način propisan Pravilnikom o upisu učenika u srednju školu ("Službeni glasnik RS", br. 45/04, 23/05, 37/07 i 45/08).

Član 5.

Kandidati sa smetnjama u razvoju i invaliditetom upisuju se u školu posle obavljenog završnog ispita, koji polažu u skladu sa njihovim motoričkim i čulnim mogućnostima, odnosno uslovima koje zahteva određena vrsta invaliditeta.

Član 6.

Kandidati koji su VII razred osnovne škole završili u inostranstvu, obavljaju završni ispit.
Kandidati iz stava 1. ovog člana upisuju se preko broja određenog za upis.

Član 7.

Rezultati postignuti na takmičenjima učenika osnovne škole vrednuju se tako što se kandidatu koji je u VIII razredu osnovne škole osvojio jedno od prva tri pojedinačna mesta iz predmeta navedenih u članu 8. ovog pravilnika, dodeljuju sledeći bodovi :
1) međunarodno takmičenje: prvo mesto - 20 bodova; drugo mesto - 18 bodova; treće mesto - 14 bodova;
2) republičko takmičenje koje organizuju Ministarstvo prosvete i nauke i stručno društvo ili drugi organizator:
- prvo mesto - 8 bodova; drugo mesto - 6 bodova; treće mesto - 4 boda.
Kada je kandidat iz jednog predmeta osvojio više pojedinačnih mesta na takmičenjima iz stava 1. ovog člana, uzima se u obzir najbolji ostvareni rezultat, odnosno najveći broj bodova iz stava 1. ovog člana.
Kada je kandidat iz dva ili više predmeta osvojio po jedno ili više pojedinačnih mesta, bodovi iz svih predmeta sabiraju se, pri čemu se uzimaju u obzir najbolji ostvareni rezultati iz svakog predmeta.
Rezultate takmičenja iz stava 1. ovog člana dostavljaju stručna društva ili drugi organizator.

Član 8.

Stručna društva i drugi organizatori iz člana 7. stav 1. tačka 2) ovog pravilnika jesu:
- iz srpskog jezika - Društvo za srpski jezik i književnost;
- iz srpskog jezika kao nematernjeg - Katedra za srpski kao nematernji jezik;
- iz maternjeg jezika:
a) mađarski jezik - Odsek za hungarologiju;
b) slovački jezik - Slovakističko vojvođansko društvo;
v) rusinski jezik - Društvo za rusinski jezik, književnost i kulturu;
g) rumunski jezik - Odsek za rumunistiku;
d) bugarski jezik - Matica Bugara;
- iz stranih jezika (engleski, nemački, ruski, francuski, italijanski i španski) - Društvo za strane jezike i književnosti;
- iz istorije - Društvo istoričara Srbije "Stojan Novaković";
- iz matematike - Društvo matematičara Srbije (Takmičenje učenika osnovnih škola iz matematike), Matematičko društvo "Arhimedes" (takmičenja: Dopisna matematička olimpijada i Matematička internet olimpijada);
- iz fizike - Društvo fizičara Srbije i Fizički fakultet Beograd (Takmičenje učenika osnovnih škola iz fizike);
- iz hemije - Srpsko hemijsko društvo;
- iz biologije - Srpsko biološko društvo;
- iz geografije - Srpsko geografsko društvo;
- iz tehničkog i informatičkog obrazovanja - Društvo pedagoga tehničke struke Srbije (Takmičenje iz tehničkog i informatičkog obrazovanja), Auto moto savez Srbije i Društvo nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije (takmičenje: "Šta znaš o saobraćaju");
- iz informatike i računarstva - Društvo matematičara Srbije (Takmičenje učenika osnovnih škola iz računarstva), Elektrotehnička škola Niš (takmičenje: Tesla Info Kup);
- iz fizičkog vaspitanja - Savez za školski sport i olimpijsko vaspitanje Srbije;
- iz muzičke kulture - Dečji kulturni centar Beograda (smotra: "Deca kompozitori").

Član 9.

Kandidati koji su obavili završni ispit rangiraju se za upis u školu prema ukupnom broju bodova ostvarenom po svim osnovama koje se vrednuju za upis na jedinstvenoj rang listi, osim učenika koji polažu prijemni ispit.
Posle utvrđivanja rang liste iz stava 1. ovog člana kandidat ima pravo da u matičnoj osnovnoj školi pismeno izrazi najviše 20 opredeljenja za dalje školovanje. Opredeljenje učenika sadrži: šifru obrazovnog profila, naziv škole, mesto škole, tip, smer, odnosno obrazovni profil, prema listi objavljenoj u konkursu.

Član 10.

Na osnovu opredeljenja kandidata i broja bodova na jedinstvenoj rang listi vrši se raspoređivanje kandidata po tipu, smerovima, odnosno obrazovnim profilima, kao i srednjim školama.
Spiskovi raspoređenih kandidata dostavljaju se matičnim osnovnim školama i odgovarajućim srednjim školama.

Član 11.

Kada veći broj kandidata od broja predviđenog za upis u školu ostvari isti broj bodova, prednost u rangiranju do broja predviđenog za upis imaju sledeći kandidati:
- nosioci Diplome "Vuk Karadžić";
- kandidati koji su osvojili veći broj bodova na takmičenjima iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i matematike, iz čl. 7. i 8. ovog pravilnika;
- kandidati koji su osvojili veći broj bodova na takmičenjima iz ostalih predmeta, iz čl. 7. i 8. ovog pravilnika;
- kandidati koji imaju veći ukupan broj bodova na završnom ispitu.

III. UPIS U UMETNIČKU ŠKOLU, ODNOSNO ZA OBRAZOVNI PROFIL U OBLASTI UMETNOSTI, ŠKOLU ZA UČENIKE SA POSEBNIM SPOSOBNOSTIMA, ŠKOLU U KOJOJ SE DEO NASTAVE OSTVARUJE NA STRANOM JEZIKU I ŠKOLU ZA TALENTOVANE UČENIKE

1. Zajedničke odredbe

Član 12.

Kandidati se upisuju u umetničku školu (muzička škola,