Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 337. stav 1. tačka 4. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija ("Službeni glasnik SRS", br. 26/77 i 50/84),
Republički sekretar za pravosuđe i upravu donosi

PRAVILNIK

O UNIFORMI I OZNAKAMA RADNIKA SLUŽBE OBEZBEĐENjA U USTANOVAMA ZA IZVRŠENjE KRIVIČNIH SANKCIJA

(Objavljen u "Sl. glasniku SRS", br. 45/87, 90/93)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuje se: vrsta, boja i kraj uniforme, kao i oznake zvanja radnika službe obezbeđenja u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija.
Ustanove za izvršenje krivičnih sankcija u smislu stava 1. ovog člana su: kazneno-popravni dom, vaspitno popravni dom, okružni zatvor i zatvor (u daljem tekstu: ustanove).

Član 2.

Radnik službe obezbeđenja (u daljem tekstu radnik) dužan je prilikom vršenja službenih naslova da nosi uniformu i oznake zvanja, koje su propisane ovim pravilnikom.

Član 3.

Radniku se obezbeđuje zimska i letnja uniforma.
U slučajevima propisanim ovim pravilnikom radnik nosi i dopunske delove uniforme.

II. ZIMSKA UNIFORMA

Član 4.

Zimska uniforma radnika sastoji se od: beretke, bluze sa uloškom, pantalona, vetrovke sa uloškom, košulje, pulovera, čarapa, kožnih rukavica, dubokih cipela, kaiša za pantalone i opasača sa uprtačem.

Član 5.

Svi delovi zimske uniforme iz člana 4. ovog pravilnika, osim: košulje, rukavica, cipela, opasača i kaiša su tamnoplave boje.
Košulja je svetloplave, cipele crne, a opasač braon boje.

Član 6.

Delovi zimske uniforme radnika imaju određeni oblik, i to:
1) Beretka je tamnoplave boje sa prednje strane nalazi se učvršćivač za trobojku, sa leve strane dva otvora za ventilaciju, a nosi se tako da preklop stoji na desnoj strani. Učvršćivač beretke nalazi se sa zadnje strane i njime se reguliše nošenje beretke. Osnova beretke je filcana, pletena 100% vuna; postava pamučna, tamnosive boje; znojnica je od prirodne kože, crne boje; traka za regulisanje je tamnoplave boje od sintetike.
2) Bluza je duga do plovine šake prirodno opuštene ruke, bluza je zatvorena, zakopčava se rajsferšlusom i patent-dugmadima. Spolja na bluzi su dva grudna džepa sa ispustom i poklopcem koji se zakopčava patent-dugmetom. Širina gornjeg džepa je 13-17 cm. Dužina je 15-20 cm. Patent-dugme je sive boje. Bluza ima dva otvorena donja džepa koji se zatvaraju poklopcem i zakopčavaju se patent-dugmetom. Širina džepa je 16-20 cm. Bluza ima naramenice širine do rukava 6 cm, a pri vrhu je 4,5 cm. Naramenice su jednim krajem ušivene za rukav, a drugim krajem se zakopčavaju do okovratnika patent-dugmeta. Bluza ima ojačanje od ramena do visine grudi. Na dužini rukava ima lastik širine 2,5 cm. Bluza je postavljena postavom i uloškom od štopane postave koja se skida.
3) Pantalone su uobičajenog kroja sa dva kosa džepa i sa dva džepa sa ispustima koji su našiveni na nagli šav. Pantalone su ojačane na kolenima i zadnjem delu, kopčaju se rajsferšlusom i patent dugmetom na pojasu. Nogavice su bez manžetni i na donjem kraju su širine 22-28 cm.
4) Vetrovka sa uloškom je od mešavine pamučno-sintetičke tkanine, tamno plave boje i postavljena je svilenom tkaninom odgovarajuće boje. Od ramena do visine grudi i preko leđa je ojačana i ima uložak koji dopire do rukava koji se može skinuti. Vetrovka ima kaiš i kapuljaču koji su od iste tkanine kao i vetrovka. Kapuljača je sašivena tako da pokriva kapu sa štitnikom i postavljena je svilenom tkaninom odgovarajuće boje. Vetrovka ima četiri obična dugmeta u jednom redu. Dugmeta i zakačka su iste boje kao i tkanina. Na levoj i desnoj strani, na grudima, urezani su uspravni džepovi normalne veličine, koji se zatvaraju patent-zatvaračima. Na donjem delu vetrovka ima na obe strane dva duboka džepa sa preklopom. Džepovi su široki od 18 do 22 cm, a visine od 24 do 28 cm. Ispod njih, sa strane, nalazi se još po jedan džep iste veličine. Vetrovka ima, na levoj donjoj strani, unutrašnji kosi džep za dokumente. Na kaišu, na desnoj strani vetrovke, nalaze se otvori na koje se pričvršćuje futrola za nošenje pištolja. Otvori su pojačani kožnim ušitkom. Na donjem delu rukava vetrovke nalazi se 4 cm širok i 11 cm dugačak kaiš od sitog materijala, koji se zakopčava dugmetom iste boje kao i tkanina. Na razdaljini od 6 cm prišiveno je još jedno dugme. Vetrovka je odgovarajuće dužine i seže do visine kolena. Vetrovka ima naramenice koje su od iste tkanine kao i vetrovka i izrađene su tako da se na njih mogu navući naramenice s oznakama zvanja. Naramenice sa oznakama zvanja koje se nose na vetrovki, iste su boje i izrađene od istog materijala kao i vetrovka, spoljna ivica ove naramenice široka je 60 mm, a unutrašnja 45 mm.
5) Košulja je uobičajenog kroja.
6) Pulover je uobičajene širine i dužine saVizrezom, tamnoplave boje.
7) Čarape su dužine do kolena.
8) Rukavice su od kože uobičajenog kroja.
9) Duboke cipele su od kože.
10) Opasač je od kože, širine 48 cm i postavljen je tankom čojom. Na opasaču je uprtač od kože site boje, postavljen, širine 20 mm i tri alke koje službe za nošenje delove opreme. Opasač ima spojnice za zakopčavanje od mesinga.
11) Kaiš za pantalone je od kože, crne boje, sa klasičnim zakopčavanjem.

III. LETNjA UNIFORMA RADNIKA SLUŽBE OBEZBEĐENjA

Član 7.

Letnja uniforma radnika sastoji se od: beretke, letnje košulje, kratke vindjakne, pantalona, plitkih cipela, čarapa i kaiša za pantalone.

Član 8.

Letnja uniforma iz člana 7. ovog pravilnika je tamnoplave boje, osim letnje košulje, cipela, čarapa i kaiša.
Košulja je svetlo plave boje, čarape tamnoplave i cipele crne boje.

Član 9.

Delovi letnje uniforme radnika imaju određeni oblike i to:
1) Beretka je istog oblika i kroja (član 4. stav 1. tačka 1)
2) Kratka vindjakna je od platna, iznutra postavljena sa našivenim i položenim okovratnikom. Vindjakna se spreda zakopčava patent-zatvaračem do pod grlo, a reveri su podešeni za otvaranje. Na vindjakni spreda, sa spoljne strane, našivena su dva džepa. Vindjakna ima kaiš i manžetne koje su izrađene od platnenog materijala. Vindjakna je tamnoplave boje, a dugmad na džepovima i naramenicama olovnoplave boje. Naramenice na vindjakni su od istog materijala kao i vindjakna i izrađene su tako da se na njih mogu navući naramenice sa oznakama. Naramenice na vindjakni su od istog materijala kao i vindjakna i izrađene su tako da se na njih mogu navući naramenice sa oznakama. Naramenice sa oznakama zvanja, koje se nose na vindjakni, su iste boje i izrađene od istog materijala kao i vindjakna. Spoljna ivica ove naramenice široka je 60 mm, a unutrašnja 45 mm.
3) Delovi letnje uniforme radnika imaju određeni oblik i to:
1) Beretka je istog oblika i kroja (član 6. stav 1).
2) Kratka vindjakna je od platna, iznutra postavljena sa našivenim i položenim okovratnikom. Vindjakna se spreda zakopčava patent-zatvaračem do pod grlo, a reveri su podešeni za otvaranje. Na vindjakni spreda, sa spoljne strane, našivena su dva džepa. Vindjakna ima kaiš i manžetne koje su izrađene od platnenog materijala. Vindjakna je tamnoplave boje, a dugmad na džepovima i naramenicama olovnoplave boje.
3) Naramenice na vindjakni su od istog materijala kao i vindjakna i izrađeni su tako da se i