Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 89. stav 1. tačka 2. Zakona o zaštiti od požara (prečišćeni tekst - "Službeni glasnik SRS", br. 53/82),
Republički sekretarijat za unutrašnje poslove, donosi

PRAVILNIK

O UNIFORMI I FUNKCIONALNIM OZNAKAMA RADNIKA TERITORIJALNIH VATROGASNIH JEDINICA

(Objavljen u "Sl. glasniku SRS", br. 28/83 i 10/87)

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se vrste, delovi, boja, kroj, rokovi trajanja i nošenja uniforme i zaštitne opreme, funkcionalne oznake i posebne oznake koje nose radnici teritorijalnih vatrogasnih jedinica (u daljem tekstu: radnici).

I. VRSTE, DELOVI, BOJA I KROJ UNIFORME

Član 2.

Uniformu, u skladu sa odredbama ovog pravilnika nose radnici radi vršenja poslova propisanih zakonom.

Član 3.

Uniforma radnika je zimska, letnja i radna.
Zimska uniforma sastoji se od kape titovke, šapke, bluze, pantalone, košulje, kravate, kožnih rukavica, vetrovke sa uloškom, čarapa, kaiša za pantalone i polučizama.
Letnja uniforma sastoji se od kape titovke, šapke, bluze, pantalona, košulje, kravate, kišnog mantila, čarapa, kaiša za pantalone i plitkih cipela.
Šapku iz st. 2. i 3. ovog člana nose rukovodilac i zamenik rukovodioca teritorijalne vatrogasne jedinice.
Radna uniforma se sastoji od kape titovke, radne bluze, radnih pantalona, košulje, kaiša za pantalone, čarapa i plitkih cipela.

Član 4.

Uniforma radnika izrađuje se od posebnog materijala i sledećeg je kroja:
1. kapa titovka izrađuje se od kamgarna odnosno tergala, uobičajenog je kroja, a iznutra je postavljena i ima znojnicu širine 4 cm. Spreda je visoka 5 do 6 cm, na sredini 9 do 10 cm, a pozadi 6 do 7 cm, prema veličinskom broju. Na sredini titovke spreda na zlatnožutoj podlozi nosi se petokraka zvezda crvene boje, veličine 28 mm, računajući od vrha suprotnih krakova. Oko danceta kape titovke stavlja se ispust svetlo crvene boje širine 2 mm;
2. zimska šapka je od kamgarna, a letnja od tergala, uobičajenog je kroja. Bort je širine 3 cm. Suncobran je od celuloida ili sličnog materijala crne boje, sa ivicom opšivenom kožom.
Podbradak šapke je od kože iste boje kao i suncobran, širine 16 mm, sa dve gajke od istog materijala kojima se podešava njegova dužina. Podbradak je krajevima pričvršćen uz bort sa dva metalna dugmeta žutopatinirane boje, prečnika 14 mm.
Šapka je iznutra postavljena, a pri dnu ima znojnicu širini 4 cm.
Dance šapke je opšiveno ispuskom svetlocrvene boje, širine 2 mm.
Spreda, na sredini borta šapke, na zlatnožutoj podlozi, nosi se petokraka zvezda crvene boje, veličine 38 mm, računajući od vrha suprotnih krakova. Petokraka zvezda je metalna, spolja crveno emajlirana i malo ispupčena;
3. zimska bluza je od kamgarna, a letnja od tergala, sa otvorenim reverima, blago izraženim strukom i dovoljno komotna.
Bluza je dugačka do polovine šake prirodno opružene ruke. Zimska i letnja bluza spreda se zakopčavaju sa četiri metalna dugmeta, žutopatinirane boje, prečnika 20 mm, na kojima je utisnut vatrogasni znak. Dugmad su prišivena na desnom pešu na podjednakom međusobnom rastojanju.
Zimska i letnja bluza su postavljene. Spolja na bluzi, na grudima i na donjem delu, sa obe strane nalazi se po jedan džep sa ispuskom i preklopcem koji se zakopčava metalnim dugmetom žutopatinirane boje, prečnika 14 mm. Širina gornjih džepova je od 12 do 14 cm, a dužina od 14 do 16 cm, dok je širina donjih džepova od 16 do 18 cm, a dužina od 18 do 20 cm.
Rukavi su jednostavni bez narukavlja, razreza i dugmeta.
Bluza ima naramenice širine do rukava 6 cm, a pri vrhu 4,5 cm. Naramenice se jednim krajem ušivaju za rukav, a dugim krajem sa zakopčavaju do okovratnika za metalno dugme žutopatinirane boje, prečnika 14 mm.
Bluza ima pozadi prorez koji počinje na 6 do 8 cm ispod struka;
4. Radna bluza ima tip engleskog kroja sa otvorenim reverima, dužine do polovine šake prirodno ispružene ruke. Zakopčava se pomoću sedam patent dugmadi što pokriva zupčani zatvarač. Na bluzi se u visini grudi nalaze dva džepa s poklopcem koji se zakopčavaju s jednim patent dugmetom. Širina džepova je 15-18 cm, a dužina 18-21 cm. Bluza ima dvostruke naramenice. Jedne naramenice se jednim krajem ušivaju za rukav, a drugim krajem zakopčavaju do okovratnika za metalno dugme. Druge naramenice za oznake se skidaju. Širina naramenice do rukava je 6 cm, a pri vrhu 4,5 cm. Rukavi su dvodelni s pasicama širine 5+5,5 cm, a zakopčavaju se patentnim dugmetom. Bluza ima pas širine 6 cm, koji se zakopčava pomoću patentnog dugmeta, i na leđima od stranice šavova ima ugrađenu lastiš gumu. Sa unutrašnje strane nalazi se uložak koji pokriva grudi i leđa. Pričvršćen je pomoću zupčastog zatvarača.
5. zimske pantalone su od kamgarna, a letnje od tergala i uobičajenog su kroja. Pantalone imaju po jedan džep u spoljnim šavovima, džep pozadi i mali džep spreda na desnoj strani i 6 polugajkica za kaiš. Sa strane imaju ispusku od egalizira svetlocrvene boje, širine 2 mm. Nogavice su bez manžetni i na donjem kraju su širine od 22 do 24 cm.
6. Radna uniforma ima letnje i zimske pantalone, koje su uobičajenog kroja sa dva klasična džepa. Na pantalonama oko pojasa ugrađene su "gajkice" širine 5 cm. Nogavice su bez manžetni i na donjem delu su širine od 20-25 cm. Zimske pantalone imaju isti kroj kao i letnje, s tim da imaju postavu od pamučne tkanine, ispod kolena do 10 cm.
7. košulja koja se nosi uz uniformu je od puplina ili slične tkanine, dugih rukava i uobičajenog je kroja. Letnja košulja koja se nosi umesto letnje bluze od od tanjeg tergala, kratkih rukava sa manžetnama, blago naglašenog struka i sa našivenim i presavijenim - položenim okovratnikom. Košulja je spreda otvorena sa lajsnom i zakopčava se dugmadima boje tkanine, prečnika 10 mm.
Na košulji sa prednje strane, u visini grudi, nalaze se dva džepa sa ispustom i preklopcem podešenim za zakopčavanje. Dužina džepova je 14 cm, a širina 13 cm. Širina ispusta na džepu je od 25 do 30 mm.
Naramenice na letnjoj košulji su od iste tkanine od koje je i košulja i podešene su tako da se na njih mogu navući naramenice sa oznakama funkcije;
8. kravata je uobičajenog kroja i dužine, izrađena od svile ili sličnog materijala;
9. kišni mantil je od nepromočivog materijala sa kapuljačom ojačan od ramena do visine grudi i preko pleća. Mantil je dužine do ispod kolena. Okovratnik je podešen tako da se može nositi kao otvoren i zatvoren, a zakopčava se sa četiri plastična dugmeta, boje tkanine, prečnika 20 mm. Sa obe strane nalazi se po jedan koso urezan džep. Kroj mantila je podešen za nošenje kaiša, koji je od istog materijala kao i mantil. Kaiš se zakopčava pređicom tamnosive boje;
10. kožne rukavice su uobičajenog kroja, sa odvojenim prstima i sa unutrašnje strane su postavljene krznom;
11. vetrovka je od impregniranog diolena, zatvoreno-otvorenog kroja sa blago naglašenim strukom na kome se nosi kaiš od istog materijala. Vetrovka je na jednoredno slepo zakopčavanje sa četiri dugmeta boje tkanine i jednim dugmetom ispod vrata koje nije na slepo zakopčavanje. Postavljena je uloškom koji se skida.
Dužina vetrovke je do iznad kolena.
Na gornjem prednjem delu vetrovka je ojačana osnovnim materijalom do visine polovine orukavlja iz kojeg se protežu poklopci za gornje džepove.
Gornji džepovi su klasičnog kroja sa četiri šlica na donjem delu. Zakopčavaju se slepo sa po jednim dugmetom.
Donji džepovi su izrađeni dvostruko. Unutrašnji džep je veličine cele prednjice, a spoljni je našiven na unutrašnji i izrađen je u vidu harmonike. donji džepovi se slepo zakopčavaju sa po dva dugmeta.
:


Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas: