Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 221. stav 1. tačka 5. Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima ("Službeni list SFRJ", br. 63/80), po prethodno pribavljenom mišljenju Privredne komore Jugoslavije, predsednik Saveznog komiteta za saobraćaj i veze propisuje

PRAVILNIK

O UKUPNOM TRAJANjU VREMENA UPRAVLjANjA VOZILOM, ODMORIMA VOZAČA I NAČINU RADA UDVOJENIH POSADA NA VOZILIMA, U OBIMU KOJI UTIČE NA BEZBEDNOST UPRAVLjANjA VOZILOM

(Objavljen u "Sl. listu SFRJ", br. 18/84 i 67/85)

Član 1.

Ovim pravilnikom bliže se utvrđuju uslovi i kriterijumi za određivanje i praćenje ukupnog trajanja vremena upravljanja motornim vozilom i odmora vozača u vezi sa upravljanjem motornim vozilom i način rada udvojenih posada na vozilima u saobraćaju na putevima, u obimu koji utiče na bezbednost upravljanja vozilom.

Član 2.

Odredbe ovog pravilnika primenjuju se na vozača koji upravlja autobusom, teretnim vozilom ili skupom vozila, čija najveća dozvoljena masa iznosi više od 3.500 kg.
Odredba stava 1. ovog člana ne primenjuje se na vozača motornog vozila: oružanih snaga SFRJ, organa unutrašnjih poslova, službe hitne pomoći, vatrogasne službe, javnog gradskog prevoza putnika, za hitne intervencije na putevima i održavanje puteva u zimskom periodu i vozila koje se registruje po propisima republika i autonomnih pokrajina.

Član 3.

Niže navedeni izrazi, upotrebljeni u ovom pravilniku, imaju sledeća značenja:
- "neprekidno upravljanje od pet časova" jeste vreme za koje vozač upravlja vozilom bez prekida (efektivna vožnja) ili sa prekidima vožnje manjim od pola časa u toku 24 časa;
- "prekid vožnje" je vreme za koje vozač prestane da upravlja motornim vozilom duže od pola časa, a obuhvata vreme za pripremanje i raspremanje vozila, za utovar i istovar robe, za ulazak i izlazak putnika, za popravke vozila i tereta na putu, vreme čekanja na utovar i istovar robe, vreme čekanja na graničnom prelazu, kao i prekid ili zabrana saobraćaja zbog vremenskih prilika i drugih uslova na putevima;
- "ukupno trajanje vremena upravljanja" jeste zbir vremena neprekidnih upravljanja vozilom u toku 24 časa;
- "vreme putovanja" je zbir vremena upravljanja vozača i drugog vozača motornim vozilom (udvojena posada) i svih prekida vožnje dužih od pola časa;
- "odmor" je neprekidan period duži od pola časa kad vozač ne obavlja aktivnosti u vezi sa radom motornog vozila;
- "odmor u toku radnog vremena" jeste prekid voženje duži od pola časa radi odmora i obedovanja;
- "dnevni odmor" je prekid radnog vremena vozača radi spavanja i odmora.

Član 4.

Vozač autobusa, teretnog motornog vozila ili skupa vozila, čija najveća dozvoljena masa iznosi više od 20 tona, posle pređenih 500 km u toku 24 časa, mora da prekine vožnju ili da ga zameni drugi vozač, čak i kad tu relaciju pređe za manje od osam časova upravljanja vozilom.

Član 5.

Ako vozač u toku 24 časa upravlja većim brojem vozila, ukupno trajanje vremena upravljanja jeste zbir vremena upravljanja svim tim vozilima.

Član 6.

Vozač mora da prekine vožnju i da u toku radnog vremena koristi odmor od najmanje pola časa, najdocnije posle pet časova neprekidnog upravljanja vozilom.
Dnevni odmor vozač koristi na kraju radnog vremena, posle ukupnog trajanja vremena upravljanja vozilom od osam časova, odnosno posle pređenih 500 km puta u toku 24 časa.

Član 7.

Ako vozilom u kome se nalazi uređen ležaj za odmor upravlja udvojena posada, vozač može da koristi odmor od pola časa posle neprekidnog upravljanja vozilom od pet časova ili da ga zameni drugi vozač.
Ako je vozač posle neprekidnog upravljanja vozilom od pet časova predao vozilo na upravljanje drugom vozaču (udvojena posada), posle pet časova neprekidnog upravljanja vozilom drugi vozač će postupiti u smislu stava 1. ovog člana.

Član 8.

Vozač udvojene posade, koji je vozilom upravljao neprekidno najviše pet časova, može posle odmora od najmanje pola časa, nastaviti da upravlja vozilom