Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 15. stav 2. i člana 47. stav 5. Zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana ("Službeni glasnik SRS", br. 36/91 i 33/93),
Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja donosi

PRAVILNIK

O UČEŠĆU SRODNIKA U IZDRŽAVANjU KORISNIKA PRAVA U SOCIJALNOJ ZAŠTITI

(Objavljen u "Sl. glasniku RS" br. 36/93, 88/93, 20/94, 35/97, 61/01, 99/04 i 10/2006)

Član 1.

Ovim pravilnikom utvrđuju se kriterijumi i merila za određivanje učešća lica koja su kao srodnici, prema propisima o braku i porodičnim odnosima, obveznuci izdržavanja (u daljem tekstu: obveznik izdržavanja) u izdržavanju lica nesposobnog za rad, u troškovima smeštaja korisnika u ustanovi socijalne zaštite ili u drugoj porodici kao i za određivanje sredstava za lične potrebe lica koja koriste smeštaj.

Član 2.

Osnovica za određivanje učešća obveznika izdržavanja u izdržavanju lica nesposobnog za rad je deo prihoda obveznika izdržavanja koji preostane po umanjenju njegovih ukupnih prihoda za iznos sredstava potrebnih za njegovo izdržavanje i za izdržavanje članova porodice u kojoj živi.
Prihodi obveznika izdržavanja su prihodi ostvareni u prethodna tri meseca u smislu čl. 16. do 19. Zakona o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana (u daljem tekstu: Zakon).

Član 3.

Izdržavanim članovima porodice obveznika izdržavanja smatraju se oni članovi porodice prema kojima postoji srodnička obaveza izdržavanja u smislu propisa o braku i porodičnim odnosima i koji nemaju sopstvene prihode ili su im ti prihodi manji od minimalnog nivoa socijalne sigurnosti koji se, u skladu sa članom 11. Zakona obezbeđuje za pojedinca.
Sredstva potrebna za izdržavanje obveznika izdržavanja, odnosno za svakog izdržavanog člana iz stava 1. ovog člana utvrđuju se u visini minimalnog nivoa socijalne sigurnosti, koji se u skladu sa članom 11. Zakona obezbeđuje za pojedinca.

Član 4.

Sredstva kojima obveznik izdržavanja učestvuje u izdržavanju lica nesposobnog za rad određuju se u iznosu od 50% od osnovice iz člana 2, ovog pravilnika.
Iznos sredstava utvrđen na način iz stava 1. ovog člana ne može biti veći od minimalnog nivoa socijalne sigurnosti koji se, u skladu sa članom 11. Zakona obezbeđuje za pojedinca odnosno porodicu.
Iznos sredstava utvrđen na način iz st. 1. i 2. ovog člana usklađuje se svakog meseca sa indeksom troškova života.

Član 5.

Obveznik izdržavanja učestvuje u troškovima smeštaja korisnika u ustanovi socijalne zaštite ili u drugoj porodici sredstvima utvrđenim prema merilima i kriterijumima za određivanje učešća obveznika izdržavanja u izdržavanju lica nesposobnog za rad.
Iznos sredstava utvrđen na način iz stava 1. ovog člana ne može biti veći od cene smeštaja korisnika uvećane za iznos sredstva za lične potrebe.
Iznos sredstava utvrđen na način iz st. 1. i 2. ovog člana usklađuje se na način utvrđen u članu 4. stav 3. ovog pravilnika.

Član 6.

Uplatu sredstava za izdržavanje lica nesposobnog za rad, obveznik izdržavanja vrši tom licu neposredno ili poštom po prijemu obaveštenja centra za socijalni rad o visini uplate za prethodni mesec.
Uplata sredstava za korisnika smeštenog u ustanovi socijalne zaštite ili u drugoj porodici vrši se za prethodni mesec, na osnovu dostavljene uplatnice centra za socijalni rad.

Član 7.

Visina učešća obveznika izdržavanja u izdržavanju lica nesposobnog za rad i u troškovima smeštaja korisnika u ustanovi socijalne zaštite, odnosno u drugoj porodici preispituje se:
1) za obveznike koji ostvaruju prihode i primanja u mesečnim iznosima - šestomesečno, na osnovu prihoda ostvarenih u prethodna tri meseca;
2) za ostale obveznike do 31. maja tekuće godine.

Član 8.

Korisniku bez prihoda koji je smešten u ustanovu socijalne zaštite, odnosno u drugu porodicu, osim korisniku teško mentalno ometenom u razvoju i detetu do sedme godine starosti, obezbeđuju se sredstva za lične potrebe u procentualnom iznosu od prosečne zarade ostvarene po zaposlenom u Republici u prethodnom mesecu, i to:
1) 5,5% za decu i omladinu;
2) 3,5% za odrasla lica.
Korisnicima koji u smeštaju učestvuju ličnim sredstvima, obaveza učešća umanjuje se za iznos utvrđen u stavu 1. tačka 1) ovog člana.

Član 9.

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o učešću srodnika u izdržavanju korisnika prava u socijalnoj zaštiti ("Službeni glasnik Republike Srbije" br. 18/92)

Član 10.

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".