Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 4a stav 2. Zakona o sanitarnom nadzoru ("Službeni glasnik SRS", br. 34/94 i 25/96) i člana 60a Zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Službeni glasnik SRS", br. 17/92, 26/92, 50/92, 52/93, 48/94 i 25/96),
Ministar za zdravlje donosi

PRAVILNIK

O TROŠKOVIMA I NAČINU UTVRĐIVANjA VISINE TROŠKOVA NASTALIH U POSTUPKU VRŠENjA INSPEKCIJSKOG NADZORA PO ZAHTEVU STRANKE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 41/96, 44/96, 39/99 i 14/2000)

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se troškovi i način utvrđivanja visine troškova nastalih u postupku vršenja nadzora sanitarnih ili zdravstvenih inspektora (u daljem tekstu: inspekcijskog nadzora) po zahtevu stranke, radi utvrđivanja ispunjenosti sanitarno-higijenskih i zdravstvenih uslova za lokaciju, projektno-tehničku dokumentaciju i korišćenje objekata pod sanitarnim nadzorom (u daljem tekstu: objekti), u skladu sa članom 4. Zakona o sanitarnom nadzoru ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 34/94 i 25/96), kao i drugih uslova za početak rada i obavljanje zdravstvene delatnosti zdravstvene ustanove, drugog pravnog lica koje može obavljati zdravstvenu delatnost i drugog oblika obavljanja zdravstvene delatnosti, u skladu sa članom 18. Zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Službeni glasnik RS", br. 17/92, 26/92, 50/92, 52/93, 48/94 i 25/96).

Član 2.

U postupku inspekcijskog nadzora po zahtevu stranke, radi utvrđivanja ispunjenosti sanitarno-higijenskih i zdravstvenih uslova za lokaciju, projektno-tehničku dokumentaciju i korišćenje objekata, podnosilac zahteva dužan je da Ministarstvu za zdravlje, Sektoru za sanitarni nadzor, podnese zahtev za izdavanje sanitarne saglasnosti uz dokaze koji se prilažu u skladu sa čl. 2, 3. i 5. Pravilnika o dokazima koji se prilažu uz zahtev za izdavanje sanitarne saglasnosti ("Službeni glasnik RS", broj 5/95) i drugim odgovarajućim propisima kojima je regulisana određena oblast.
U postupku radi utvrđivanja ispunjenosti propisanih uslova za početak rada i obavljanje zdravstvene delatnosti zdravstvene ustanove, drugog pravnog lica koje može obavljati zdravstvenu delatnost i drugog oblika obavljanja zdravstvene delatnosti, po zahtevu stranke, podnosilac zahteva dužan je da Ministarstvu za zdravlje, Sektoru za zdravstvenu službu i zdravstvenu inspekciju priloži prethodno pribavljeno rešenje sanitarnog inspektora kojim se utvrđuje ispunjenost sanitarno-higijenskih i zdravstvenih uslova za početak rada i obavljanje zdravstvene delatnosti.

Član 3.

Visina troškova postupka inspekcijskog nadzora, radi utvrđivanja ispunjenosti uslova po zahtevu stranke, određuje se prema obimu i načinu preduzimanja propisanih radnji sanitarnog, odnosno zdravstvenog inspektora srazmerno specifičnosti, složenosti i značaju predmeta nadzora.

Član 4.

Podnosilac zahteva dužan je da pre podnošenja zahteva na ime troškova postupka inspekcijskog nadzora uplati utvrđen novčani iznos, i to:
1. Za utvrđivanje ispunjenosti sanitarno-higijenskih i zdravstvenih uslova za lokaciju objekata,
- 1.300,00 novih dinara po objektu;
2.1. Za utvrđivanje ispunjenosti sanitarno-higijenskih i zdravstvenih uslova projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju, odnosno rekonstrukciju, kao i već izgrađenih objekata:
1) javnog vodovoda,
2) industrijskih objekata,
3) objekata za odstranjivanje i deponovanje smeća i drugih otpadnih