Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 11. stav 5. Zakona o međunarodnom prevozu u drumskom saobraćaju ("Službeni list SRJ", br. 60/98, 5/99, 44/99, 74/99 i 4/2000),
Ministar za kapitalne investicije donosi

PRAVILNIK

O TEHNIČKIM I TEHNIČKO-EKSPLOATACIONIM USLOVIMA KOJE MORAJU ISPUNjAVATI TERETNA VOZILA I AUTOBUSI KOJIMA SE OBAVLjA MEĐUNARODNI JAVNI PREVOZ U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 99 od 18. novembra 2005; 23/2006, 63/09)

I. UVODNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se tehnički uslovi u pogledu buke i emisije zagađivača i tehničko-eksploatacioni uslovi u pogledu bezbednosti koje moraju ispunjavati teretna vozila, priključna vozila i autobusi, kojima se obavlja međunarodni javni prevoz u drumskom saobraćaju.

Član 2.

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:
1) teretno vozilo kojim se obavlja međunarodni javni prevoz je motorno vozilo namenjeno za prevoz stvari nosivosti preko 3,5 tona ili najveće dozvoljene mase preko 6 tona;
2) autobus kojim se obavlja međunarodni javni prevoz je motorno vozilo namenjeno za prevoz putnika, koje pored sedišta za vozača, ima više od osam sedišta;
3) ovlašćena organizacija je organizacija koja je ovlašćena za ispitivanje vozila u pogledu bezbednosno-tehničkih karakteristika u skladu sa članom 194. Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima ("Službeni list SFRJ", br. 50/88, 63/88, 80/89, 29/90, 11/91 i "Službeni list SRJ", br. 34/92, 13/93, 24/94, 41/94, 28/96, 3/02 i 101/05 - dr. zakon) i članom 130. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Službeni glasnik SRS", br. 53/82, 15/84, 5/86, 21/90 i "Službeni glasnik RS", br. 28/91, 53/93, 67/93, 48/94, 25/97 i 101/05 - dr. zakon).

II. TERETNA VOZILA

Član 3.

Teretno vozilo može se svrstati u jednu od sledećih kategorija:
1) "zeleno" vozilo;
2) "zelenije i bezbedno" vozilo;
3) "EVROIIIbezbedno" vozilo;
4) "EVROIVbezbedno" vozilo;
5) "EVROVbezbedno" vozilo.
Teretno vozilo koje se ne može svrstati u kategoriju iz stava 1. ovog pravilnika svrstava se u kategoriju - vozilo.

Član 4.

U kategoriju "zeleno" vozilo može se svrstati teretno vozilo za koje prevoznik poseduje Potvrdu o ispunjavanju tehničkih uslova u pogledu buke i emisije zagađivača za "zeleno" vozilo.
Potvrdu iz stava 1. ovog člana izdaje proizvođač ili ovlašćeno lice proizvođača u zemlji registracije vozila - na obrascu formata A4 svetlozelene boje datom u Prilogu br. 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 5.

U kategoriju "zelenije i bezbedno" vozilo može se svrstati teretno vozilo za koje prevoznik poseduje sledeće potvrde:
1) Potvrdu "A" o ispunjavanju tehničkih uslova u pogledu buke i emisije zagađivača za "zelenije i bezbedno" vozilo;
2) Potvrdu "B" o ispunjavanju tehničkih uslova u pogledu bezbednosti za "zelenije i bezbedno" vozilo.
Potvrdu iz stava 1. tačka 1) ovog člana izdaje proizvođač ili ovlašćeno lice proizvođača u zemlji registracije vozila - na obrascu formata A4 svetlozelene boje, sa dijagonalnom linijom od donjeg levog ugla ka gornjem desnom uglu, datom u Prilogu br. 2, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Potvrdu iz stava 1. tačka 2) ovog člana izdaje proizvođač ili ovlašćeno lice proizvođača u zemlji registracije vozila, odnosno kada proizvođač ne ugrađuje svu opremu potvrdu izdaje ovlašćena organizacija i proizvođač ili ovlašćena organizacija i ovlašćeno lice proizvođača u zemlji registracije vozila - na obrascu formata A4 svetlozelene boje sa dijagonalnom linijom od donjeg levog ugla ka gornjem desnom uglu, datom u Prilogu br. 3, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 6.

U kategoriju "EVROIIIbezbedno" vozilo može se svrstati teretno vozilo za koje prevoznik poseduje sledeće potvrde:
1) Potvrdu "A" o ispunjavanju tehničkih uslova u pogledu buke i emisije zagađivača za "EVRO 3 bezbedno" vozilo;
2) Potvrdu "B" o ispunjavanju tehničkih uslova u pogledu bezbednosti za "EVRO 3 bezbedno" vozilo.
Potvrdu iz stava 1. tačka 1) ovog člana izdaje proizvođač ili ovlašćeno lice proizvođača u zemlji registracije vozila - na obrascu formata A4 svetlozelene boje, datom u Prilogu br. 4, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Potvrdu iz stava 1. tačka 2) ovog člana izdaje proizvođač ili ovlašćeno lice proizvođača u zemlji registracije vozila, odnosno kada proizvođač ne ugrađuje svu opremu potvrdu izdaje ovlašćena organizacija i proizvođač ili ovlašćena organizacija i ovlašćeno lice proizvođača u zemlji registracije vozila - na obrascu formata A4 svetlozelene boje, datom u Prilogu br. 5, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 6a

U kategoriju "EVROIVbezbedno" vozilo može se svrstati teretno vozilo za koje prevoznik poseduje sledeće potvrde:
1) Potvrdu "A" o ispunjavanju tehničkih uslova u pogledu buke i emisije zagađivača za "EVRO 4 bezbedno" vozilo;
2) Potvrdu "B" o ispunjavanju tehničkih uslova u pogledu bezbednosti za "EVRO 4 bezbedno" vozilo.
Potvrdu iz stava 1. tačka 1) ovog člana izdaje proizvođač ili ovlašćeno lice proizvođača u zemlji registracije vozila - na obrascu formata A4 svetlozelene boje, datom u Prilogu br. 6, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Potvrdu iz stava 1. tačka 2) ovog člana izdaje proizvođač ili ovlašćeno lice proizvođača u zemlji registracije vozila, odnosno kada proizvođač ne ugrađuje svu opremu potvrdu izdaje ovlašćena organizacija i proizvođač ili ovlašćena organizacija i ovlašćeno lice proizvođača u zemlji registracije vozila - na obrascu formata A4 svetlozelene boje, datom u Prilogu br. 7, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 6b

U kategoriju "EVROVbezbedno" vozilo može se svrstati teretno vozilo za koje prevoznik poseduje Potvrdu CEMT o ispunjavanju tehničkih uslova u pogledu buke i emisije zagađivača i tehničkih uslova u pogledu bezbednosti za "EVROVbezbedno" vozilo.
Potvrdu iz stava 1. ovog člana izdaje proizvođač ili ovlašćeno lice proizvođača u zemlji registracije vozila, odnosno kada proizvođač ne ugrađuje svu opremu potvrdu izdaje ovlašćena organizacija i proizvođač ili ovlašćena organizacija i ovlašćeno lice proizvođača u zemlji registracije vozila - na obrascu formata A4 svetlozelene boje, datom u Prilogu br. 8, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 6v

U kategoriju "EVROIIIbezbedno" vozilo ili "EVROIVbezbedno" vozilo ili "EVROVbezbedno" vozilo može se svrstati i teretno vozilo za koje prevoznik poseduje Potvrdu CEMT o ispunjavanju tehničkih uslova u pogledu buke i emisije zagađivača i tehničkih uslova u pogledu bezbednosti za "EVROIIIbezbedno" vozilo ili "EVROIVbezbedno" vozilo ili "EVROVbezbedno" vozilo.
Potvrdu iz stava 1. ovog člana izdaje proizvođač ili ovlašćeno lice proizvođača u zemlji registracije vozila, odnosno kada proizvođač ne ugrađuje svu opremu potvrdu izdaje ovlašćena organizacija i proizvođač ili ovlašćena organizacija i ovlašćeno lice proizvođača u zemlji registracije vozila - na obrascu formata A4 svetlozelene boje, datom u Prilogu br. 9, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 7.

Za priključno vozilo (prikolica i poluprikolica) koje se koristi uz teretno vozilo kategorije 'zelenije i bezbedno' vozilo ili "EVROIIIbezbedno" vozilo ili "EVROIVbezbedno" vozilo ili "EVROVbezbedno" vozilo prevoznik mora da poseduje Potvrdu CEMT o ispunjavanju tehničkih uslova u pogledu bezbednosti za priključno vozilo.
Potvrdu iz stava 1. ovog člana izdaje proizvođač ili ovlašćeno lice proizvođača u zemlji registracije vozila, odnosno kada proizvođač ne ugrađuje svu opremu potvrdu izdaje