Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 30. st. 1. i 5. i člana 49. stav 2. Zakona o standardizaciji ("Službeni list SFRJ", br. 38/77 i 11/80), u saglasnosti sa predsednikom Saveznog komiteta za energetiku i industriju i saveznim sekretarom za unutrašnje poslove, direktor Saveznog zakona za standardizaciju propisuje

PRAVILNIK

O TEHNIČKIM NORMATIVIMA ZA STABILNE UREĐAJE ZA GAŠENjE POŽARA UGLjEN-DIOKSIDOM

(Objavljen u "Sl. listu SFRJ", br. 44/83 i 31/89)

I. Opšte odredbe

Član 1.
Ovim pravilnikom propisuju se tehnički normativi za stabilne uređaje za gašenje požara ugljen-dioksidom koji se uključuju automatski (u daljem tekstu: stabilni uređaji).
Odredbe ovog pravilnika ne primenjuju se na stabilne uređaje na plovnim objektima i u rudnicima sa podzemnom eksploatacijom.
Član 2.
Stabilni uređaji upotrebljavaju se za gašenje požara kad materija koja gori sama po sebi ne daje kiseonik potreban za gorenje ili ne redukuje ugljen-dioksid.
Član 3.
Niže navedeni izrazi, u smislu ovog pravilnika, imaju sledeća značenja:
1) baterija boca predstavlja više boca povezanih u jednu celinu;
2) delimična zaštita je zaštita pojedinih predmeta ili dela zapremine u okviru prostorije zasićivanjem pomoću ugljen-dioskida;
3) detektor požara je naprava koja otkriva nastanak neke od požarnih veličina;
4) kvar je ispadanje jednog od potrošača električne energije bitnog za rad stabilnog uređaja ili ispadanje jednog od izvora za napajanje električnom energijom;
5) mlaznica je raspršivač, postavljen na kraju cevovoda sa ugljen-dioksidom;
6) pothlađeni rezervoar je rezervoar u kome se sadržaj hladi rashladnim uređajem;
7) potpuna zaštita je zaštita prostora ograđenog od susednih prostorija zidovima i vratima otpornim prema požaru zasićivanjem pomoću ugljen-dioksida;
8) požarni sektor je deo objekta odvojen protivpožarnim zidovima određene otpornosti, s ciljem da se požar ograniči na manju površinu;
9) računska zapremina je zapremina štićenog prostora prema kojoj se određuje količina ugljen-dioksida, umanjena za zapreminu predmeta u tom prostoru u kome ugljen-dioksid ni pod kakvim uslovima ne može prodreti;
10) sirena je naprava za zvučnu signalizaciju;
11) ručno aktiviranje stabilnih uređaja je aktiviranje pomoću tastera ili drugih uređaja za daljinsko upravljanje.
Član 4.
Za stabilne uređaje koristi se tehnički ugljen-dioksid.
Član 5.
Uskladištenom količinom ugljen-dioksida na jednom mestu može se štititi najviše pet požarnih sektora, a količina ugljen-dioksida određuje se prema najvećem požarnom sektoru.
Član 6.
Ako se ugljen-dioksid iz jednog rezervoara koristi i za potrebe tehnološkog procesa, potrebna količina ugljen-dioksida za gašenje požara mora biti automatski regulisana.
Ugljen-dioksid uskladišten u bocama povezanim u baterije koristi se samo za zaštitu od požara.
Član 7.
U hermetički zatvorenim prostorijama moraju biti ugrađene klapne kao odušnici tako da pritisak ne pređe dozvoljene granice pritiska na tavanicu i zidove prostorije.

II. Skladištenje ugljen-dioksida

Član 8.
Ugljen-dioksid se skladišti pod visokim pritiskom u bocama, ili pod niskim pritiskom u pothlađenim rezervoarima.
Član 9.
Svaka boca u bateriji mora biti tako spojena sa sabirnom cevi da se može lako zameniti.
Spoj iz stava 1. ovog člana mora biti elastičan sa ugrađenim nepovratnim ventilom.
Član 10.
Ventili na bocama moraju obezbediti odgovarajući protok.
Prečnik otvora svakog ventila mora da iznosi najmanje 10mm.
Na svaku bocu u bateriji mora se ugraditi uređaj za stalnu kontrolu mase punjenja ili uređaj koji pokazuje gubitak punjenja veći od 10%.
Boce koje su izgubile više od 10% punjenja moraju se zameniti ili dopuniti u roku od 36h.
Član 11.
Boce se moraju tako postaviti da se onemogući njihovo prevrtanje, a pri transportu ventili na bocama moraju biti zaštićeni.
Član 12.
Baterija boca sa ugljen-dioksidom smešta se u poseban požarni sektor, a ako to nije moguće, baterija boca može se smestiti i u drugi prostor koji nije ugrožen požarom, s tim da su boce snabdevene uređajem za obezbeđenje od prekoračenja pritiska iznad maksimalno dozvoljenog i da su obezbeđene žičanom ogradom.
U prostoriji za smeštaj baterije boca sa ugljen-dioksidom ne smeju se nalaziti drugi uređaji koji mogu uticati na ispravan rad stabilnih uređaja.
Ulaz u prostoriju za smeštaj baterije boca sa ugljen-dioksidom, ili prilaz bateriji, mora biti uvek slobodan i tako postavljen da bude moguć pristup bateriji i za vreme požara u bilo kom požarnom sektoru koji se štiti.
Član 13.
U prostoriji za smeštaj baterije boca sa ugljen-dioksidom dozvoljena temperatura iznosi 263 K do 313 K (-10oCdo 40oC).
Član 14.
U pothlađenim rezervoarima, koji moraju biti opremljeni sigurnosnim uređajima u slučaju porasta temperature i pritiska, ugljen-dioksid se skladišti pod pritiskom od 15 bar do 25 bar na temperaturi 243 K do 263 K (-30oCdo -10oC).

III. Razvodni ventili

Član 15.
Ako su baterija boca ili pothlađeni rezervoar sa ugljen-dioksidom namenjeni za zaštitu više od jednog požarnog sektora, za svaki požarni sektor ugrađuje se razvodni ventil.
Član 16.
Presek razvodnog ventila mora biti takav da se obezbeđuje potreban pritisak ugljen-dioksida na mlaznicama.
Član 17.
Pri aktiviranju stabilnih uređaja, razvodni ventili se moraju automatski otvarati pre otvaranja ventila na sabirnom cevovodu ili u isto vreme.
Pored automatskog otvaranja mora postojati mogućnost i za ručno otvaranje razvodnih ventila.
Član 18.
Na razvodnom ventilu mora se nalaziti jasna i vidljiva oznaka: "OTVOREN-ZATVOREN".
Član 19.
Razvodni ventili moraju odgovarati radnom pritisku ugljen-dioksida i moraju biti zaštićeni od mehaničkog oštećenja.
Razvodni ventili postavljaju se, po pravilu, pored baterije boca ili rezervoara sa ugljen-dioksidom, a ako to nije moguće - na drugom pristupačnom mestu tako da se mogu brzo otvoriti.

IV. Cevovodi

Član 20.
Cevovodi za dovod ugljen-dioksida od mesta uskladištenja do mesta potrošnje izrađuju se od čeličnih cevi.
Član 21.
Između uskladištenog ugljen-dioksida i razvodnih ventila, na cevovod se postavlja sigurnosni ventil koji je podešen na 2/3 vrednosti ispitnog pritiska cevovoda.
Ako se u prostoriji u kojoj su smešteni stabilni uređaji nalaze ljudi, izlaz ugljen-dioksida sa sigurnosnih ventila mora da vodi u slobodan prostor, van svih prostorija.
Član 22.
Na svako mesto na cevovodu na kome se može sakupljati kondenzovana voda ugrađuje se uređaj za ispuštanje vode.
Član 23.
Cevovodi se spolja zaštićuju od korozije i mehaničkog oštećenja, a postavljaju se tako da budu što manje izloženi tim i drugim štetnim uticajima.
Unutrašnjost cevovoda zaštićuje se od prodiranja agresivnih para i gasova i mehaničkih nečistoća na taj način što se otvori na diznama na pogodan način zatvaraju tako da stabilni uređaji mogu raditi bez smetnji.
Član 24.
Pre ugradnje u cevovod, cevi se iznutra očiste. Posle ugradnje, a pre montaže mlaznica, cevovod se produvava komprimovanim vazduhom ili ugljen-dioksidom.
Član 25.
Cevovodi se ispituju vodenim pritiskom na sobnoj temperaturi.
Dok je