Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 6. stav 1. Zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti ("Službeni glasnik PC", broj 36/09)
Ministar rudarstva i energetike donosi

PRAVILNIK

O TEHNIČKIM I DRUGIM ZAHTEVIMA ZA TEČNI NAFTNI GAS

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 97 od 21. decembra 2010, 123/12, 63/13)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se tehnički i drugi zahtevi koje mora da ispunjava tečni naftni gas koji se koristi kao gorivo za proizvodnju toplote i osvetljenje, kao sirovina za specijalnu upotrebu u industriji i kao gorivo za motore sa unutrašnjim sagorevanjem koji se stavljaju u promet na tržište Republike Srbije, kao i način ocenjivanja usaglašenosti tečnog naftnog raca.

Član 2.

Tečni naftni gas u smislu ovog pravilnika je:
1. Tečni naftni gas - Propan;
2. Tečni naftni gas - Butan;
3. Tečni naftni gas - Propan-butan smeša;
4. Tečni naftni gas - Autogas.

II. TEHNIČKI I DRUGI ZAHTEVI

Član 3.

Tečni naftni gas - Propan mora da zadovolji sve zahteve standarda SRPS B.H2.130.
Tečni naftni gas - Propan nosi skraćenu oznaku PN.
Tečni naftni gas - Propan upotrebljava se kao gorivo za proizvodnju toplote i osvetljenje ili kao sirovina za specijalnu upotrebu u industriji.

Član 4.

Tečni naftni gas - Butan mora da zadovolji sve zahteve standarda SRPS B.H2.132.
Tečni naftni gas - Butan nosi skraćenu oznaku BN.
Tečni naftni gas - Butan upotrebljava se kao gorivo za proizvodnju toplote i osvetljenje ili kao sirovina za specijalnu upotrebu u industriji.

Član 5.

Tečni naftni gas - Propan-butan smeša mora da zadovolji sve zahteve standarda SRPS V.N2.134.
Tečni naftni gas - Propan-butan smeša nosi skraćenu oznaku PBS.
Tečni naftni gas - Propan-butan smeša upotrebljava se kao gorivo za proizvodnju toplote i osvetljenje ili kao sirovina za specijalnu upotrebu u industriji.

Član 6.

Tečni naftni gas - Autogas mora da zadovolji sve zahteve standarda SRPS EN 589.
Tečni naftni gas - Autogas smeša nosi skraćenu oznaku AUTOGAS TNG. Tečni naftni gas - Autogas upotrebljava se za pogon motornih vozila.

Član 6a.

Tečni naftni gas iz člana 6. ovog pravilnika mora biti obeležen (markiran) u skladu sa propisom kojim se uređuju uslovi, način i postupak obeležavanja (markiranja) derivata nafte koji se stavljaju na tržište.

III. OCENjIVANjE USAGLAŠENOSTI I ISPRAVE KOJE PRATE PROIZVOD

Član 7.

Tečni naftni gas iz člana 2. ovog pravilnika može se staviti na tržište Republike Srbije samo ako ispunjava zahteve propisane ovim pravilnikom.

Član 8.

Za tečni naftni gas koji se na tržište Republike Srbije stavlja iz domaće proizvodnje proizvođač izdaje Deklaraciju o usaglašenosti proizvoda (u daljem tekstu: Deklaracija) sa zahtevima propisanim ovim pravilnikom.
Deklaracija iz stava 1. ovog člana se izdaje na osnovu izveštaja o ispitivanju koje sprovodi telo za ocenjivanje usaglašenosti koje je imenovano od strane ministra nadležnog za poslove energetike i rudarstva u skladu sa zakonom kojim se uređuju tehnički zahtevi za proizvode i ocenjivanje usaglašenosti i posebnim propisom donetim na osnovu tog zakona kojim se propisuje način imenovanja tela za ocenjivanje usaglašenosti (u daljem tekstu: Imenovano telo).
Ako proizvođač iz stava 1. ovog člana ima u svom sastavu akreditovano telo za ispitivanje, u tom slučaju izveštaj o ispitivanju, umesto Imenovanog tela, može da izda to akreditovano telo.

Član 9.

Za tečni naftni gas koji se na tržište Republike Srbije stavlja iz uvoza Imenovano telo sprovodi postupak ocenjivanja usaglašenosti sa zahtevima ovog pravilnika i na osnovu izveštaja o ispitivanju izdaje Potvrdu o usaglašenosti tečnog naftnog raca (u daljem tekstu: Potvrda) sa zahtevima ovog pravilnika.

Član 10.

Da bi bilo imenovano za sprovođenje ocenjivanja usaglašenosti-ispitivanje iz čl. 8. i 9. ovog pravilnika, telo za ocenjivanje usaglašenosti mora da ispuni sledeće uslove:
1) telo za ocenjivanje usaglašenosti, njegov direktor, odnosno članovi izvršnog odbora direktora ili članovi upravnog odbora tog tela, kao i zaposlena i druga angažovana lica (u daljem tekstu: osoblje) odgovorna za sprovođenje ocenjivanja usaglašenosti u skladu sa ovim pravilnikom ne smeju biti zastupnici proizvođača ili subjekata koji se bave trgovinom tečnim naftnim