Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 265. Zakona o vazdušnoj plovidbi ("Službeni list SFRJ", br. 45/86), predsednik Saveznog komiteta za saobraćaj i veze propisuje

PRAVILNIK

O STRUČNOJ SPREMI, STRUČNOJ OBUCI, ISPITIMA, DOZVOLAMA I OVLAŠĆENjIMA OSOBLjA SLUŽBE VEZE KONTROLE LETENjA

(Objavljen u "Sl. listu SFRJ", br. 12/88 i 20/92)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se stručna sprema, stručna obuka, ispiti i drugi uslovi koje mora da ispunjava osoblje službe veze kontrole letenja kao i dozvole i ovlašćenja za vršenje određenih stručnih poslova (u daljem tekstu: ovlašćenja).

Član 2.

Licu koje ima stručnu spremu propisanu ovim pravilnikom, koje je stručno obučeno, koje ispunjava propisane zdravstvene uslove i koje položi ispit za vršenje određenog stručnog posla izdaje se dozvola, odnosno upisuje se u dozvolu ovlašćenje za vršenje tog posla.

Član 3.

Pri prvom sticanju dozvole polaže se i poseban ispit za vršenje određenog stručnog posla.
U dozvolu iz stava 1. ovog člana može se upisati i novo ovlašćenje samo ako je lice završilo stručnu obuku, provelo propisano vreme na poslovima za koje se stručno obučava i položilo poseban ispit za vršenje tog posla.

Član 4.

Obim teorijskog dela ispita za sticanje dozvole i teorijskog dela posebnog ispita za vršenje određenog stručnog posla utvrđuje se programom za stručno obučavanje i proveravanje stručnosti osoblja službe veze kontrole letenja.

Član 5.

Stručna obuka za praktični deo ispita za sticanje dozvole, odnosno za upis ovlašćenja može se vršiti samo pod nadzorom lica koje ima dozvolu i upisano ovlašćenje instruktora.
Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, ako se u eksploataciju uvodi novi uređaj za čije korišćenje nema lica sa odgovarajućom dozvolom, odnosno ovlašćenjem, stručnu obuku može da vrši lice koje ima dozvolu, odnosno ovlašćenje instruktora za uređaj koji je po svojim karakteristikama najbliži uređaju koji se uvodi u eksploataciju.

II. OSOBLjE SLUŽBE VEZE KONTROLE LETENjA

Član 6.

Licu koje spada u osoblje službe veze kontrole letenja koje je položilo ispit za vršenje određenog stručnog posla u službi veze kontrole letenja izdaje se dozvola za vršenje tih poslova.

Član 7.

Kandidat za polaganje ispita za sticanje dozvole mora imati završen najmanje IV stepen stručne spreme i najmanje šest meseci radnog iskustva na odgovarajućim poslovima.

Član 8.

Ispit za sticanje dozvole, odnosno ispit za sticanje ovlašćenja za vršenje određenog stručnog posla (poseban ispit) sastoji se iz teorijskog i praktičnog dela.
Teorijski deo ispita sastoji se iz pismenog i usmenog dela.
Praktični deo ispita i posebni ispit proveravaju se primenjivanjem znanja stečenog u radu na određenoj vrsti poslova, vrsti i tipu uređaja i sistemu koji se koristi za odgovarajuću vrstu poslova.

Član 9.

Teorijski deo ispita za sticanje dozvole obuhvata:
1) telekomunikacione sisteme i uređaje u vazduhoplovstvu;
2) osnovi kontrole letenja; sistema vazduhoplovnog obaveštavanja;
3) vazduhoplovne procedure u stalnoj vazduhoplovnoj telekomunikacionoj mreži (u daljem tekstu:AFTN);
4) poznavanje engleskog jezika sa frazeologijom i skraćenicama uAFTN.

Član 10.

U obrazac dozvole lica koje spada u osoblje službe veze kontrole letenja, mogu se upisati ovlašćenja za vršenje sledećih poslova:
1) korektor saobraćaja službe veze;
2) kontrolor saobraćaja službe veze;
3) instruktor.

Član 11.

Prilikom prvog sticanja dozvole, lice koje spada u osoblje službe veze kontrole letenja polaže i poseban ispit za vršenje poslova korektora saobraćaja službe veze.

Član 12.

Teorijki deo posebnog ispita za sticanje ovlašćenja za vršenje poslova korektora saobraćaja službe veze obuhvata karakteristike vrste i tipa uređaja koji se koriste u određenom telekomunikacionom centru.

Član 13.

Na osnovu dozvole i upisanog ovlašćenja za vršenje poslova korektora saobraćaja službe veze, lice koje spada u osoblje službe veze kontrole letenja može da vrši poslove: pripreme, obrade i predaje podataka preko računara po utvrđenoj metodologiji; korekcije podataka sa primarnom greškom dobijenih od računara; proveravanja rada periferne jedinice računara i intervencija kod kontrolora saobraćaja službe veze u slučaju neispravnosti na perifernoj jedinici AFTN; konverzije podataka sa drugih formata na format SFTN i obratno i obrade SITA-PTT procedure takvih poruka.

Član 14.

Za polaganje posebnog ispita za sticanje ovlašćenja za vršenje poslova kontrolora saobraćaja službe veze, lice koje spada u osoblje službe veze kontrole letenja mora da ispunjava sledeće uslove:
1) da poseduje važeću dozvolu;
2) da je najmanje dve godine po sticanju dozvole vršilo poslove korektora saobraćaja službe veze.

Član 15.

Teorijski deo posebnog ispita za sticanje ovlašćenja za vršenje poslova kontrolora saobraćaja službe veze obuhvata:
1) karakteristike vrste i tipa sistema uređaja koji se koriste u određenom telekomunikacionom centru;
2) vazduhoplovne procedure uAFTN.

Član 16.

Na osnovu dozvole i upisanog ovlašćenja za vršenje poslova kontrolora saobraćaja službe veze, lice koje sada u osoblje službe veze kontrole letenja može da vrši sledeće poslove: kontrolu protoka saobraćaja kroz telekomunikacioni računarski sistem; kontrolu stanja veza i perifernih jedinica; kontrolu ispravnosti rutiranja i derutiranja saobraćaja i liste distribucije kolektivnog upućivanja; kontrolu i proveru podataka dobijenih od računarskog sistema; obezbeđivanje neophodnih podataka za nastavak rada na rezervnom računarskom sistemu posle prekida rada osnovnog računarskog sistema; davanje potvrde o prijemu poruke o opasnosti.

Član 17.

Za polaganje posebnog ispita za sticanje ovlašćenja za vršenje poslova instruktora, lice koje spada u osoblje službe veze kontrole letenja mora da ispunjava sledeće uslove;
1) da poseduje važeću dozvolu;
2) da je najmanje tri godine po sticanju ovlašćenja kontrolora saobraćaja službe veze vršio te poslove.

Član 18.

Teorijski deo posebnog ispita za sticanje ovlašćenja za vršenje poslova instruktora obuhvata:
1) organizaciju rada;
2) metodiku nastave i obuke;
3) vazduhoplovne propise;
4) znanje engleskog jezika.

Član 19.

Na osnovu dozvole i upisanog ovlašćenja za vršenje poslova instruktora, lice koje spada u osoblje službe veze kontrole letenja može da vrši obuku za praktični deo ispita radi sticanja, produženja roka važenja i obnavljanja važenja dozvole, kao i proveru stručne sposobnosti radi produženja roka važenja i obnavljanja važenja dozvole.

III. ISPITI

Član 20.

Pismenu prijavu za polaganje ispita i posebnog ispita kandidat podnosi Saveznom sekretarijatu za saobraćaj i veze najdocnije 30 dana pre redovnog ispitnog roka.
Uz pismenu prijavu za polaganje ispita i posebnog ispita, kandidat podnosi dokaze o ispunjavanju propisanih uslova, i to da je stručno obučen, da je proveo određeno vreme na odgovarajućim poslovima i da je izvršena uplata naknade za proveravanje stručne sposobnosti.
Uz pismenu prijavu za polaganje ispita za sticanje dozvole, pored dokaza iz stava 2. ovog člana, kandidat je dužan da podnese dokaz o odgovarajućoj stručnoj spremi.
Pismenu prijavu kandidat podnosi i kad polaže popravni ispit.

Član 21.

Savezni sekretarijat za saobraćaj i veze, po prijemu prijave za polaganje ispita, utvrđuje da li kandidat