Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 265. Zakona o vazdušnoj plovidbi ("Službeni list SFRJ", br. 45/86 i 24/88), savezni sekretar za saobraćaj i veze propisuje

PRAVILNIK

O STRUČNOJ SPREMI, STRUČNOJ OBUCI, ISPITIMA, DOZVOLAMA I OVLAŠĆENjIMA OSOBLjA KOJE VRŠI POSLOVE METEOROLOŠKOG OBEZBEĐENjA VAZDUŠNE PLOVIDBE

(Objavljen u "Sl. listu SFRJ", br. 36/89, 50/90 i 8/95)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se stručna sprema, stručna obuka, ispiti, dozvole i ovlašćenja za vršenje određenih stručnih poslova (u daljem tekstu: ovlašćenja) osoblja koje vrši poslove meteorološkog obezbeđenja vazdušne plovidbe.
U osoblje koje vrši poslove meteorološkog obezbeđenja vazdušne plovidbe, u smislu ovog pravilnika, spadaju: prognostičar, meteorološki tehničar, operator veze i volmet-operator.

Član 2.

Licu koje ima stručnu spremu propisanu ovim pravilnikom, koje je stručno obučeno, koje ispunjava propisane zdravstvene uslove i koje položi ispit za vršenje određenog stručnog posla izdaje se dozvola, odnosno upisuje se u dozvolu ovlašćenje za vršenje tog posla.

Član 3.

Obim gradiva za polaganje ispita za sticanje dozvole, odnosno za upis ovlašćenja utvrđuje se Programom za stručno obučavanje i proveravanje stručnosti osoblja koje vrši poslove meteorološkog obezbeđenja vazdušne plovidbe.

Član 4.

Stručna obuka za praktični deo ispita za sticanje dozvole, odnosno za upis ovlašćenja može se vršiti samo pod nadzorom lica koje ima odgovarajuću dozvolu i upisano ovlašćenje za instruktora.

II. PROGNOSTIČAR

Član 5.

Kandidat za polaganje ispita za sticanje dozvole prognostičara mora imati završen najmanje VII stepen stručne spreme meteorološkog smera ili vojnu akademiju meteorološke specijalnosti i najmanje jednu godinu radnog iskustva na odgovarajućim poslovima.

Član 6.

Teorijski deo ispita za sticanje dozvole prognostičara obuhvata sledeće predmete:
1) vazduhoplovnu meteorologiju;
2) vazduhoplovne propise iz oblasti meteorologije i organizaciju rada meteorološke službe;
3) vazduhoplovnu meteorološku terminologiju na engleskom jeziku.

Član 7.

Na osnovu dozvole, prognostičar vrši sledeće poslove: analizu, prognozu i neposredno praćenje meteoroloških uslova koji utiču na vazdušnu plovidbu; analizu, izradu i izdavanje upozorenja i obaveštenja o meteorološkim uslovima na aerodromu i planiranim rutama, uslovima nadležnim službama kontrole letenja i drugim korisnicima; obezbeđivanje meteorološke dokumentacije za let za posade vazduhoplova, konsultacije i pretpoletne pripreme sa posadama vazduhoplova (briefing); izdavanje vazduhoplovnih i drugih prognoza i praćenje i proučavanje lokalnih karakteristika vremena na aerodromu.

III. METEOROLOŠKI TEHNIČAR

Član 8.

Kandidat za polaganje ispita za sticanje dozvole meteorološkog tehničara mora imati završen najmanje IV stepen stručne spreme i najmanje šest meseci radnog iskustva na odgovarajućim poslovima.

Član 9.

Teorijski deo ispita za sticanje dozvole meteorološkog tehničara obuhvata sledeće predmete:
1) osnove vazduhoplovne meteorologije;
2) vazduhoplovne propise iz oblasti meteorologije i organizaciju rada meteorološke službe;
3) vazduhoplovnu meteorološku terminologiju na engleskom jeziku.

Član 10.

Na osnovu dozvole, meteorološki tehničar vrši sledeće poslove: redovna i specijalna vazduhoplovna meteorološka osmatranja; izradu kodiranih meteoroloških izveštaja; dostavljanje meteoroloških izveštaja telekomunikacionom centru i zainteresovanim korisnicima na aerodromu; prijem i pripremu meteorološke dokumentacije za let; dešifrovanje i ucrtavanje meteoroloških izveštaja na odgovarajuće karte i dijagrame; predaju ROM zahteva telekomunikacionom centru i bankama OPMET podataka i obradu dokumentacije o meteorološkim osmatranju na aerodromu.

IV. OPERATOR VEZE

Član 11.

Kandidat za polaganje ispita za sticanje dozvole operatora veze mora imati završen najmanje IV stepen stručne spreme i najmanje šest meseci radnog iskustva na odgovarajućim poslovima.

Član 12.

Teorijski deo ispita za sticanje dozvole operatora veze obuhvata sledeće predmete:
1) meteorološke kodirane izveštaje i telekomunikacione sisteme u vazduhoplovnoj meteorologiji;
2) vazduhoplovne propise iz oblasti meteorologije i organizaciju rada meteorološke službe;
3) vazduhoplovnu meteorološku terminologiju na engleskom jeziku.

Član 13.

Na osnovu dozvole, operator veze vrši sledeće poslove: prijem i predaju vazduhoplovnih i sinoptičkih izveštaja; predaju ROM zahteva telekomunikacionom centru i bankama OPMET podataka; prijem potrebne dokumentacije za let i prijem odgovarajućih sinoptičkih i vazduhoplovnih karata i dijagrama za potrebe meteorološkog bdenja.

V. VOLMET-OPERATOR

Član 14.

Kandidat za polaganje ispita za sticanje dozvole VOLMET-operatora mora imati završen najmanje IV stepen stručne spreme i najmanje šest meseci radnog iskustva na odgovarajućim poslovima.

Član 15.

Teorijski deo ispita za sticanje dozvole VOLMET-operatora obuhvata sledeće predmete:
1) meteorološke kodirane izveštaje i telekomunikacione sisteme u vazduhoplovnoj meteorologiji;
2) vazduhoplovne propise iz oblasti meteorologije i organizaciju rada vazduhoplovno-meteorološke službe;
3) vazduhoplovnu meteorološku terminologiju na engleskom jeziku.

Član 16.

Na osnovu dozvole VOLMET-operator vrši sledeće poslove: prijem i selekciju redovnih meteoroloških izveštaja za određene aerodrome; snimanje pripremljenih izveštaja za VOLMET-emisiju; puštanje snimljene VOLMET-emisije; predaju ROM zahteva telekomunikacionom centru i bankama OPMET podataka.

VI. OVLAŠĆENjA

Član 17.

U dozvole iz čl. 5, 8, 11. i 14. ovog pravilnika, može se upisati ovlašćenje za vršenje poslova instruktora.

Član 18.

Za polaganje posebnog ispita za sticanje ovlašćenja za vršenje poslova instruktora, kandidat mora da ispunjava sledeće uslove:
1) da poseduje jednu od važećih dozvola iz čl. 5, 8, 11. ili 12. ovog pravilnika;
2) da je najmanje tri godine po sticanju dozvole vršio poslove prognostičara - za polaganje ispita za instruktora prognostičara, odnosno tri godine - za polaganje ispita za instruktora meteorološkog tehničara, operatora veze ili VOLMET-operatora.

Član 19.

Teorijski deo posebnog ispita za sticanje ovlašćenja za vršenje poslova instruktora iz člana 5. ovog pravilnika obuhvata metodiku nastave, vazduhoplovne propise iz oblasti meteorologije i osnove prognoze vremena.
Teorijski deo posebnog ispita za sticanje ovlašćenja za vršenje poslova instruktora iz člana 8. ovog pravilnika obuhvata metodiku nastave, vazduhoplovne propise iz oblasti meteorologije i meteorološke instrumente i opremu.
Teorijski deo posebnog ispita za sticanje ovlašćenja za vršenje poslova instruktora iz čl. 11. i 14. ovog pravilnika obuhvata metodiku nastave, vazduhoplovne propise iz oblasti meteorologije i telekomunikacione sisteme.

Član 20.

Na osnovu dozvole i upisanog odgovarajućeg ovlašćenja, instruktor može da vrši obuku za praktični deo ispita radi sticanja, produženja roka važenja i obnavljanja važenja dozvole, kao i proveru stručne sposobnosti radi produženja roka važenja ili obnavljanja važenja dozvole.

VII. ISPITI

Član 21.

Ispit za sticanje dozvole, odnosno ispit za sticanje ovlašćenja za vršenje određenog stručnog posla (poseban ispit), sastoji se iz teorijskog i praktičnog dela.
Teorijski deo ispita sastoji se iz pismenog i usmenog dela.
Praktični deo ispita za sticanje dozvole i posebnog ispita za sticanje ovlašćenja sastoji se u praktičnom primenjivanju stečenog znanja u radu na određenim stručnim poslovima.

Član 22.

Pismenu prijavu za polaganje ispita i posebnog ispita kandidata podnosi Saveznom sekretarijatu za saobraćaj i veze u roku od 30 dana pre početka redovnog ispitnog roka.
Uz pismenu prijavu za polaganje ispita i posebnog ispita kandidat podnosi dokaze o ispunjavanju propisanih uslova, i to: o stručnoj spremi, da je stručno obučen, da je proveo određeno vreme na odgovarajućim poslovima i da je uplatio naknadu za proveravanje stručne sposobnosti.
Pismenu prijavu kandidat podnosi i kad polaže popravni ispit.

Član 23.

Savezni sekretarijat za saobraćaj i veze, po prijemu prijave za polaganje ispita, proverava da li kandidat ispunjava propisane uslove za polaganje ispita.
Ako utvrdi da kandidat ispunjava propisane uslove, u roku od 30 dana od dana prijema prijave donosi rešenje o formiranju Komisije za polaganje ispita (u daljem tekstu: Komisija), u kome se određuje broj članova i sastav Komisije i dan, čas