Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 331. Zakona o vazdušnoj plovidbi ("Službeni list SFRJ", br. 23/78 i 20/79), predsednik Saveznog komiteta za saobraćaj i veze propisuje

PRAVILNIK

O STRUČNOJ SPREMI, ISPITIMA I DOZVOLAMA ZA RAD STRUČNOG OSOBLjA KOJE VRŠI POSLOVE OD ZNAČAJA ZA BEZBEDNOST VAZDUŠNE PLOVIDBE

(Objavljen u "Sl. listu SFRJ", br. 64/80, 63/81 i 77/82)

I. OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se stručna sprema, ispiti i drugi uslovi koje mora da ispunjava stručno osoblje koje vrši poslove od značaja za bezbednost vazdušne plovidbe, način proveravanja stručnosti tog osoblja i izdavanja dozvola za rad, kao i poslovi koje to osoblje može da vrši na vazduhoplovnim pristaništima i u vezi sa vazduhoplovima saobraćajne kategorije.
Pod stručnim osobljem iz stava 1. ovog člana podrazumeva se osoblje koje vrši sledeće poslove:
1) protivpožarne zaštite vazduhoplova i aerodroma;
2) snabdevanje vazduhoplova gorivom i mazivom;
3) prihvata i otpreme vazduhoplova, putnika i stvari.

Član 2.

Licu koje ime stručnu spremu propisanu ovim pravilnikom i ispunjava zdravstvene uslove propisane drugim propisima, a koje položi ispit za vršenje određenih stručnih poslova, izdaje se dozvola za rad za samostalno vršenje tih poslova.
Lice koje ima dozvolu za rad može vršiti i posebne stručne poslove propisane ovim pravilnikom, ako položi poseban ispit za vršenje tih poslova i ako je to uneseno u važeću dozvolu za rad.

Član 3.

Pod stručnom spremom, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se završena odgovarajuća škola i iskustvo stečeno u vršenju određenih poslova u trajanju propisanom ovom pravilnikom.

II. ISPITI

Član 4.

Ispit za sticanje, odnosno produžavanje važenja dozvole za rad (u daljem tekstu: ispit), kao i poseban ispit za instruktora, polaže se po propisanom programu pred komisijom za polaganje ispita koju obrazuje i čiji članove imenuje sa utvrđene liste stručnjaka organ nadležan za saobraćaj u republici, odnosno autonomnoj pokrajini.

Član 5.

Obim programa za polaganje ispita propisuje se posebno.

Član 6.

Komisija za polaganje ispita iz člana 4. ovog pravilnika (u daljem tekstu: komisija) sastoji se od predsednika i dva člana, njihovih zamenika, a po potrebi, i sekretara komisije.
Nadležni organ za saobraćaj u republici, odnosno autonomnoj pokrajini imenuje predsednika, članove komisije i njihove zamenike sa liste odgovarajućih stručnjaka iz oblasti za koju se stiče dozvola za rad, koju utvrđuje na početku svake godine.
Za predsednika i članove komisije, kao i za njihove zamenike, ne mogu biti imenovana lice koja imaju stručnu spremu nižu od stručne spreme kandidata koji polaže ispit, niti lica koja su kandidate pripremala za polaganje ispita.

Član 7.

Komisija radi u sednicama.
O sednicama komisija i o ispitima vodi se zapisnik.
Zapisnik vodi sekretar komisije, odnosno član komisije koga odredi predsednik komisije.
Zapisnik potpisuju predsednik i članovi komisije, kao i sekretar ako je imenovan.

Član 8.

Organizacija udruženog rada, odnosno kandidat podnosi pismenu prijavu za polaganje ispita organu nadležnom za saobraćaj u republici, odnosno autonomnoj pokrajini.
Uz prijavu za poLAganje ispita organizacija udruženog rada, odnosno kandidat podnosi dokaz organizacije udruženog rada da je kandidat obučen za polaganje ispita, kao i dokaze da kandidat ispunjava i druge uslove propisane za polaganje ispita.

Član 9.

Kandidat je dužan da podnese pismenu prijavu i za polaganje popravnog ispita. Prijava za polaganje popravnog ispita podnosi se na način na koji se podnosi prijava za polaganje ispita, sa pozivanjem na ranije podnesenu prijavu.

Član 10.

Prijava za polaganje ispita, odnosno prijava za polaganje popravnog ispita, mora biti podnesena komisiji najdocnije na 30 dana pre dana utvrđenog za polaganje ispita, odnosno za polaganje popravnog ispita.

Član 11.

Po prijemu prijave za polaganje ispita, odnosno prijave za polaganje popravnog ispita, komisija utvrđuje da li kandidat ispunjava uslove za polaganje ispita, odnosno popravnog ispita.
Ako komisija utvrdi da kandidat ispunjava uslove predviđene za polaganje ispita, dostavlja kandidatu poziv za ispit, u kome se određuju dan i mesto polaganja ispita, s tim što dan polaganja ispita ne može biti određen u roku kraćem od 15 dana od dana prijema poziva za ispit, osim ako kandidat želi da ispit polaže pre tog roka.
Ako komisija oceni da kandidat ne ispunjava uslove predviđene za polaganje ispita, obaveštava ga o tome pismenim rešenjem.
Protiv rešenja iz stava 3. ovog člana kandidat ima pravo prigovora u roku od osam dana od dana prijema rešenja. Prigovor se podnosi preko komisije organu nadležnom za saobraćaj u republici, odnosno autonomnoj pokrajini.

Član 12.

Ako kandidat na ispitu ne pokaže zadovoljavajući uspeh iz jednog ili dva predmeta, može polagati popravni ispit iz tih predmeta u roku koji ne može biti kraći od dva meseca od dana saopštenja ocene iz predmeta koje nije položio.
Ako kandidat na ispitu ne pokaže zadovoljavajući uspeh iz više od dva predmeta, može ponovo polagati ispit iz svih predmeta u roku koji ne može biti kraći od šest meseci od dana saopštenja ocena.

Član 13.

Uspeh kandidata na ispitu komisija ocenjuje ocenom "položio" ili "nije položio".

Član 14.

Kandidatu koji je položio ispit izdaje se uverenje o položenom ispitu.
Uverenje o položenom ispitu izdaje organ nadležan za saobraćaj u republici, odnosno autonomnoj pokrajini, a potpisuju ga predsednik i članovi komisije.

III. DOZVOLE ZA RAD

Član 15.

Na zahtev lica koje položi ispit za vršenje određenih stručnih poslova, organ nadležan za saobraćaj u republici, odnosno autonomnoj pokrajini izdaje dozvolu za rad na osnovu koje to lice može samostalno da vrši stručne poslove za koje je položilo ispit.
Na zahtev lica koje položi poseban ispit za instruktora, upisuje se u važeću dozvolu za rad da može samostalno da vrši instruktorske poslove za koje je položilo poseban ispit.

Član 16.

Obrazac dozvole za rad utvrđuje organ nadležan za saobraćaj u republici, odnosno autonomnoj pokrajini.

Član 17.

Pri vršenju stručnog posla za koji mu je izdata dozvola za rad imalac dozvole mora je, na zahtev, pokazati saveznom vazduhoplovnom inspektoru.

Član 18.

Zahtev za izdavanje dozvole za rad mora se podneti u pismenom obliku u roku od 30 dana od dana položenog ispita.
Dozvolu za rad izdaje podnosiocu zahteva organ nadležan za saobraćaj u republici, odnosno autonomnoj pokrajini samo ako podnosilac ispunjava uslove propisane ovim pravilnikom i zdravstvene uslove utvrđene posebnim propisom.

Član 19.

Zahtevi iz člana 15. ovog pravilnika sadrže lične podatke podnosioca zahteva (ime i prezime, datum i mesto rođenja, državljanstvo, zanimanje i adresa) i naznačenje vrste dozvole za rad koja se traži.
Uz zahtev iz stava 1. ovog člana prilaže se uverenje o položenom ispitu, odnosno posebnom ispitu za instruktora, kao i uverenje specijalizovane zdravstvene organizacije udruženog rada o zdravstvenoj