Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 137. stav 2. Zakona o socijalnoj zaštiti ("Službeni glasnik RS", broj 24/11),
Ministar rada i socijalne politike donosi

PRAVILNIK

O STRUČNIM POSLOVIMA U SOCIJALNOJ ZAŠTITI

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 1 od 11. januara 2012, 42/13)

Predmet Pravilnika

Član 1.

Ovim pravilnikom utvrđuju se stručni poslovi u socijalnoj zaštiti, kao i bliži uslovi i standardi za njihovo obavljanje.

Korišćenje pojmova

Član 2.

Svi pojmovi u ovom pravilniku upotrebljeni u gramatičkom muškom rodu podrazumevaju muški i ženski prirodni rod lica na koja se odnose.

Stručni poslovi socijalne zaštite

Član 3.

Stručni poslovi socijalne zaštite su:
1) osnovni stručni poslovi;
2) specijalizovani stručni poslovi;
3) supervizijski poslovi;
4) pravni poslovi;
5) poslovi planiranja i razvoja.
Drugi stručni poslovi u socijalnoj zaštiti su:
1) (brisano)
2) poslovi radno-okupacionog terapeuta;
3) poslovi lekara;
4) drugi stručni poslovi koji podrazumevaju neposredni rad sa korisnikom.

Osnovni stručni poslovi

Član 4.

Osnovni stručni poslovi socijalne zaštite u zavisnosti od delatnosti pružaoca usluge, obuhvataju poslove voditelja slučaja, vaspitača, odnosno stručnog radnika za odrasle i starije u domovima za smeštaj, stručnog radnika u prihvatilištu, savetnika za hraniteljstvo i osamostaljivanje, stručnog radnika koji pruža usluge u zajednici (dnevni boravak, pomoć u kući, personalna asistencija, lični pratilac, predah smeštaj) i drugih usluga koje podržavaju život u prirodnom okruženju.
Osnovni stručni poslovi socijalne zaštite u zavisnosti od karakteristika i potreba korisničke grupe obuhvataju:
1) informisanje, procenu, planiranje;
2) posredovanje i zastupanje u ostvarivanju prava i korišćenju usluga;
3) sprovođenje mera zaštite korisnika i praćenje efekata preduzetih usluga i mera;
4) savetodavno usmeravanje, aktivaciju i realizaciju socio-edukativne aktivnosti u skladu sa potrebama i interesovanjima korisnika;
5) brigu o fizičkom, psihičkom, socijalno-emocionalnom, kognitivnom i razvoju komunikacije i stvaralaštva kod korisnika.

Uslovi za obavljanje osnovnih stručnih poslova

Član 5.

Osnovne stručne poslove socijalne zaštite obavljaju stručni radnici: socijalni radnik, psiholog, pedagog, andragog, defektolog i specijalni pedagog, koji:
1) imaju završene osnovne strukovne studije, osnovne akademske studije i studije drugog stepena iz: socijalnog rada, psihologije, pedagogije, andragogije, defektologije ili specijalne pedagogije;
2) su stekli sertifikat o uspešno završenoj obuci po akreditovanom programu za rad na osnovnim poslovima (vaspitača, savetnika za hraniteljstvo, savetnika za osamostaljivanje), odnosno za rad sa konkretnom korisničkom grupom (žrtve nasilja, lica sa invaliditetom, stariji);
3) imaju licencu za obavljanje osnovnih poslova u socijalnoj zaštiti, u skladu sa zakonom kojim se uređuje socijalna zaštita.

Specijalizovani poslovi

Član 6.

Specijalizovani poslovi socijalne zaštite obuhvataju individualno i grupno savetovanje i različite terapijske pristupe od značaja za socijalnu zaštitu, medijaciju, kao i druge programe koji zahtevaju specijalizovana znanja i veštine.

Uslovi za obavljanje specijalizovanih poslova

Član 7.

Specijalizovane poslove socijalne zaštite, u zavisnosti od karakteristika i potreba korisničke grupe obavljaju stručni radnici koji imaju završene osnovne akademske i studije drugog stepena socijalnog rada, psihologije, pedagogije, andragogije, defektologije, specijalne pedagogije ili pravnih nauka, koji su stekli posebna znanja i veštine i licencu za obavljanje konkretnog specijalizovanog posla, u skladu sa zakonom kojim se uređuje socijalna zaštita.
Izuzetno od stava 1. ovog člana, uslugu medijacije pružaju i drugi stručni radnici koji su stekli posebna znanja i veštine i licencu za medijaciju, u skladu sa zakonom.

Supervizijski poslovi

Član 8.

Suprevizijom se obezbeđuje profesionalna podrška i učenje stručnim radnicima na osnovnim i specijalizovanim poslovima u socijalnoj zaštiti, kako bi realizovali stručne zadatke, unapredili kvalitet usluga za korisnike i razvili znanja, kompetencije i mogućnosti da preuzmu odgovornost za sopstvenu praksu.

Uslovi za obavljanje supervizijskih poslova

Član 9.

Poslove supervizije obavljaju stručni radnici koji imaju završene osnovne akademske i studije drugog stepena socijalnog rada, psihologije, pedagogije, andragogije, defektologije, specijalne pedagogije ili pravnih nauka, koji su stekli posebna znanja i veštine za obavljanje poslova supervizije i imaju licencu za obavljanje tih poslova, u skladu sa zakonom kojim se uređuje socijalna zaštita.

Praćenje, usmeravanje i podrška u funkciji razvoja socijalne zaštite

Član 10.

U okviru osnovnih, specijalizovanih i supervizijskih poslova, stručni radnici se angažuju i na praćenju, usmeravanju i podršci stručnim saradnicima, saradnicima i volonterima koji se angažuju u neposrednom radu sa korisnicima, kao i studentima na profesionalnoj praksi, kako bi se obezbedio razvoj, dostupnost i odgovarajući kvalitet usluga.

Pravni poslovi

Član 11.

Pravni poslovi u socijalnoj zaštiti obuhvataju primenu upravno-procesnih pravila u vođenju postupka, kao i pripremu pojedinačnih upravnih akata u stvarima čije je rešavanje zakonom povereno ustanovama socijalne zaštite, kao i poslove vođenja evidencije i izdavanja uverenja o štićenicima, izdržavanim licima, licima prema kojima je izvršeno nasilje u porodici i licima protiv kojih je određena mera zaštite od nasilja u porodici, te drugim činjenicama o kojima se vodi službena evidencija i druge poslove u skladu sa zakonom.
Pravni poslovi u centru za socijalni rad, obuhvataju i poslove pripreme akata za pokretanje sudskih i drugih postupaka iz porodičnih odnosa, zaštite prava deteta, odnosno prava drugih poslovno nesposobnih lica i u drugim slučajevima kada su učešće ili aktivna legitimacija organa starateljstva propisani zakonom.
: