Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 164. stav 2. Zakona o državnim službenicima ("Službeni glasnik RS", br. 79/05, 81/05 - ispravka i 83/05 - ispravka),
Visoki službenički savet donosi

PRAVILNIK

O STRUČNIM OSPOSOBLjENOSTIMA, ZNANjIMA I VEŠTINAMA KOJE SE PROVERAVAJU U IZBORNOM POSTUPKU, NAČINU NjIHOVE PROVERE I MERILIMA ZA IZBOR NA RADNA MESTA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 64 od 26. jula 2006, 81/06, 43/09, 35/10)

I. SADRŽINA PRAVILNIKA

Član 1.

Ovim pravilnikom određuje se kakve se stručne osposobljenosti, znanja i veštine vrednuju u izbornom postupku pri sprovođenju konkursa za popunu izvršilačkih radnih mesta i položaja u ministarstvima, posebnim organizacijama, organima uprave u sastavu ministarstava, službama Vlade, stručnim službama upravnih okruga i pri popunjavanju položaja Republičkog javnog pravobranioca, zamenika Republičkog javnog pravobranioca i načelnika upravnog okruga (u daljem tekstu: organi), način na koji se proveravaju stručne osposobljenosti, znanja i veštine i merila za izbor na radna mesta.

II. ZAJEDNIČKA PRAVILA ZA POPUNjAVANjE IZVRŠILAČKIH RADNIH MESTA I POLOŽAJA

1. Opšta pravila

Kakva znanja i veštine mogu da se vrednuju

Član 2.

Stručne osposobljenosti vrednuju se tako što se proveravaju sposobnosti kandidata za uspešan rad na radnom mestu.
Znanje se vrednuje tako što se proverava poznavanje oblasti iz delokruga organa i stručno znanje iz oblasti rada na radnom mestu.
Poznavanje prava Evropske unije i poznavanje stranog jezika mogu da se proveravaju u zavisnosti od delokruga organa, odnosno poslova radnog mesta.
Veštine kandidata vrednuju se tako što se proveravaju analitičko rezonovanje i logičko zaključivanje, veština komunikacije, organizacione sposobnosti, veština rukovođenja i veština rada na računaru.

Načini provere stručne osposobljenosti, znanja i veština

Član 3.

Stručne osposobljenosti, znanja i veštine mogu da se proveravaju pismeno i usmeno (razgovor).
Način na koji se proveravaju stručne osposobljenosti, znanja i veštine zavisi od toga da li se popunjava izvršilačko radno mesto ili položaj, od uslova za rad na radnom mestu i drugih zahteva koji proizlaze iz opisa poslova radnog mesta.
Može da se sprovede više načina provere, ali je razgovor uvek obavezan.

Ovlašćenja konkursne komisije

Član 4.

Ako se popunjava izvršilačko radno mesto, konkursna komisija u saradnji sa organizacionom jedinicom u organu, odnosno državnim službenikom koji je zadužen za kadrove u organu, samostalno određuje kakve se stručne osposobljenosti, znanja i veštine vrednuju, kao i način na koji se proveravaju.
Ako se popunjava položaj, konkursna komisija stručne osposobljenosti, znanja i veštine kandidata proverava prema ovom pravilniku.

2. Pismena provera

Oblici pismene provere

Član 5.
Oblici pismene provere stručnih osposobljenosti, znanja i veština su test, pismeni rad i simulacija ("uzorak rada").

Test

Član 6.

Test može da služi vrednovanju stručnih osposobljenosti i znanja i vrednovanju veština.
Ako test služi vrednovanju stručnih osposobljenosti i znanja, kandidati odgovaraju na pitanja tako što biraju jedan od više ponuđenih odgovora.
Veštinu analitičkog rezonovanja i logičkog zaključivanja, organizacione sposobnosti i veštinu rukovođenja proveravaju psiholozi zaposleni u Službi za upravljanje kadrovima posredno, putem standardizovanih testova.

Pismeni rad

Član 7.

Pismeni rad zahteva kratku analizu i izvođenje zaključka na temu koju zada konkursna komisija.
Konkursna komisija unapred određuje temu i vreme koje kandidatima stoji na raspolaganju za izradu pismenog rada.

Simulacija

Član 8.

Simulacija ("uzorak rada") zahteva da se u obliku pismenog sastava reši zadati tipični problem koji se javlja na radnom mestu.
Konkursna komisija unapred sastavlja kratak opis tipičnog problema i određuje vreme koje kandidatima stoji na raspolaganju za njegovo rešavanje.
Simulacija se može koristiti i da se praktičnim radom proveri veština rada na računaru.

3. Razgovor

Član 9.

Stručne osposobljenosti, znanja i veštinu komunikacije konkursna komisija proverava i kroz razgovor s kandidatima.
Konkursna komisija dužna je da pre početka razgovora s kandidatima odredi koji su joj podaci o kandidatima potrebni i pitanja koja se kandidatima postavljaju da bi se došlo do tih podataka.
Svim kandidatima postavljaju se ista pitanja i po istom redosledu. Konkursna komisija može da u toku razgovora postavi dodatna pitanja ako su neophodna dodatna objašnjenja ili obaveštenja.
Razgovor može da sadrži simulaciju tipičnog problema koji se javlja na radnom mestu koji kandidat treba da reši. Svim kandidatima se zadaje isti tipičan problem.

III. IZBORNI POSTUPAK ZA POPUNjAVANjE IZVRŠILAČKIH RADNIH MESTA

Vrste i redosled provera

Član 10.

Ako konkursna komisija odluči da se u izbornom postupku za popunjavanje izvršilačkog radnog mesta pismeno proveravaju stručne osposobljenosti, znanja i veštine, obavezan razgovor s kandidatom obavlja se posle pismene provere.
Pismena provera može da se obavi samo u jednom obliku ili u više oblika koji su određeni ovim pravilnikom.

Test znanja

Član 11.

Ako se u izbornom postupku znanje proverava testom, rezultat kandidata vrednuje se tako što se određuje procenat tačnih odgovora na pitanja.
Samo kandidati s više od 50% tačnih odgovora mogu da učestvuju u narednom delu izbornog postupka.

Test veštine

Član 12.

Ako se u izbornom postupku veštine proveravaju testom, ocene su "ne zadovoljava" i "zadovoljava".
Ocena mora kratko da se obrazloži.
Samo kandidati čiji je tekst vrednovan ocenom "zadovoljava" mogu da učestvuju u narednom delu izbornog postupka.

Pismeni rad i simulacija

Član 13.

Ako se u izbornom postupku kao način provere koriste pismeni rad i simulacija, rad kandidata vrednuje svaki član konkursne komisije ocenom "ne zadovoljava" , "delimično zadovoljava" i "zadovoljava", prema kriterijumima koje konkursna komisija unapred određuje.
U narednom delu izbornog postupka mogu da učestvuju samo kandidati koje su svi članovi konkursne komisije vrednovali ocenom "delimično zadovoljava" ili "zadovoljava".
Ukoliko se simulacija koristi za proveru veštine rada na računara ocene su "ne zadovoljava" i "zadovoljava".

Razgovor s kandidatima

Član 14.

Razgovor s kandidatima je poslednji deo izbornog postupka.
Na razgovor se pozivaju samo kandidati koji su u prethodnim delovima izbornog postupka stekli pravo da učestvuju na