Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 220. stav 1. tačka 1, a u vezi sa članom 128. Zakona o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata ("Službeni glasnik RS", broj 47/06),
Komisija za hartije od vrednosti donosi

PRAVILNIK

O STICANjU ZVANjA I DOBIJANjU DOZVOLE ZA OBAVLjANjE POSLOVA BROKERA, INVESTICIONOG SAVETNIKA I PORTFOLIO MENADžERA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 17 od 13. februara 2008, 42/08, 1/11)

I. OPŠTE ODREDBE

Predmet i cilj Pravilnika

Član 1.

Ovim pravilnikom reguliše se:
1) organizacija i način održavanja nastave za sticanje zvanja brokera, investicionog savetnika i portfolio menadžera, uslovi za pohađanje nastave, uslovi za izbor predavača, nastavne oblasti, obaveze predavača i kandidata i dinamika održavanja nastave;
2) organizacija ispita za sticanje zvanja brokera, investicionog savetnika i portfolio menadžera, način polaganja, imenovanje liste ispitivača, nadzor nad regularnošću ispita i dinamika održavanja ispita;
3) način i postupak nostrifikacije sertifikata o stečenim zvanjima brokera, investicionog savetnika i portfolio menadžera u inostranstvu;
4) način i postupak izdavanja dozvola za obavljanje poslova brokera, investicionog savetnika i portfolio menadžera;
5) druga pitanja od značaja za obezbeđenje fer, javnog i ravnopravnog tretmana svih kandidata koji slušaju nastavu i polažu ispite za sticanje zvanja brokera, investicionog savetnika i portfolio menadžera.

Komisija za hartije od vrednosti

Član 2.

Nastavu i ispit za sticanje zvanja brokera, investicionog savetnika i portfolio menadžera organizuje i sprovodi Komisija za hartije od vrednosti (u daljem tekstu: Komisija).
Komisija donosi nastavni program za sticanje zvanja iz stava 1. ovog člana, imenuje predavače i ispitivače, utvrđuje termine održavanja nastave i ispita, stara se o nesmetanom toku nastave i ispita, obezbeđuje potrebnu literaturu za polaznike, vrši nostrifikaciju sertifikata o stečenim zvanjima u inostranstvu, daje i oduzima dozvole za obavljanje ovih delatnosti i vodi registar lica koja su pohađala nastavu, koja su polagala ispit, odnosno stekla zvanje i kojima je data, odnosno oduzeta dozvola za obavljanje poslova u navednim zvanjima.

Broker, investicioni savetnik i portfolio menadžer

Član 3.

Poslove brokera, investicionog savetnika i portfolio menadžera mogu obavljati samo lica koji imaju dozvolu za obavljanje ovih poslova.

II. NASTAVA

Mesto i vreme održavanja nastave

Član 4.

Nastava za sticanje zvanja brokera organizuje se, po pravilu, četiri puta godišnje u terminima koji se objavljuju na sajtu Komisije najmanje 30 dana pre početka održavanja nastave.
Nastava za sticanje zvanja investicionog savetnika i portfolio menadžera organizuje se, po pravilu, dva puta godišnje u terminima koji se objavljuju na sajtu Komisije najmanje 30 dana pre početka održavanja nastave.
U zavisnosti od broja prijavljenih kandidata nastava se organizuje u prostorijama Komisije ili na drugom odgovarajućem mestu za koje Komisija proceni da ispunjava sve uslove u pogledu tehničke opremljenosti i kadrovske osposobljenosti neophodne za kvalitet nastave.
Nastava se održava radnim danima u popodnevim satima i vikendom, prema rasporedu koji polaznici dobijaju prvog dana nastave.

Način održavanja nastave

Član 5.

Nastava se održava prema usvojenom programu, koji je objavljen na sajtu Komisije i to:
1) za sticanje zvanja brokera sa fondom od 80 časova;
2) za sticanje zvanja investicionog savetnika sa fondom od 100 časova;
3) za sticanje zvanja portfolio menadžera sa fondom od 120 časova;
4) za sticanje zvanja portfolio menadžera, ako kandidati imaju prethodno stečeno zvanje investicionog savetnika, sa fondom od 50 časova.
Za kandidate koji odslušaju nastavu za sticanje zvanja brokera, Komisija organizuje i praktični deo obuke na jednom od organizovanih tržišta.
Nastava za sticanje zvanja brokera organizuje se nezavisno od nastave za sticanje investicionog savetnika i portfolio menadžera.
Ukoliko je broj prijavljenih polaznika za nastavu za sticanje zvanja brokera:
- manji od 20 - nastava se neće održati u predviđenom terminu, a prijavljeni polaznici imaju mogućnost da nastavu slušaju u narednom terminu ili da podnesu pisani zahtev za povraćaj uplaćenih sredstava;
- veći od 40 - prijavljeni broj polaznika iznad tog broja, ima mogućnost da nastavu sluša u narednom terminu ili da podnese pisani zahtev za povraćaj uplaćenih sredstava.
Ukoliko je broj prijavljenih polaznika za cikluse iz stava 1. tačka 2. do 4. ovog člana:
- manji od 20 za sva tri ciklusa, nastava se neće održati u predviđenom terminu, a prijavljeni polaznici imaju mogućnost da nastavu slušaju u narednom terminu ili da podnesu pisani zahtev za povraćaj uplaćenih sredstava;
- veći od 20, a manji od 5 za ciklus iz tačke 2. ili 3, nastava se održava u predviđenom terminu;
- veći od 40 za cikluse pod tač. 2. i 3., prijavljeni broj polaznika iznad maksimalnog broja, koji za ove cikluse iznosi 20, stavlja se na listu čekanja, odnosno ima mogućnost da nastavu sluša u narednom terminu ili da podnese pisani zahtev za povraćaj uplaćenih sredstava.

Program nastave za brokera

Član 6.

Prema nastavnom programu za zvanje brokera, koji je sastavni deo ovog pravilnika, nastava obuhvata sledeće oblasti:
1) Struktura i funkcije finansijskih tržišta,
2) Infrastruktura i okruženje finansijskih tržišta,
3) Finansijske institucije,
4) Finansijski instrumenti,
5) Finansijska analiza,
6) Mikrostruktura finansijskih tržišta,
7) Regulacija i zaštita integriteta finansijskih tržišta.

Program nastave za investicionog savetnika

Član 7.

Prema nastavnom programu za zvanje investicionog savetnika, koji je sastavni deo ovog pravilnika, nastava obuhvata sledeće oblasti:
1) Pravo, etika i profesionalni standardi,
2) Kvantitativni metodi,
3) Ekonomija,
4) Analiza finansiskih izveštaja,
5) Korporativne finansije,
6) Investicioni instrumenti.

Program nastave za portfolio menadžera za lica koja imaju zvanje investicionog savetnika

Član 8.

Prema nastavnom programu za zvanje portfolio menadžera, za kandidate koji su stekli zvanje investicionog savetnika, koji je sastavni deo ovog pravilnika, nastava obuhvata sledeće oblasti:
1) Kvantitativni metodi,
2) Vrednovanje složenih finansijskih instrumenata,
3) Upravljanje portfoliom.

Program nastave za portfolio menadžera

Član 9.

Prema nastavnom programu za zvanje portfolio menadžera, koji je sastavni deo ovog pravilnika, nastava obuhvata sledeće oblasti:
1) Profesionalni standardi,
2) Kvantitativni metodi,
3) Analiza finansijskih izveštaja,
4) Korporativne finansije,
5) Investicioni instrumenti,
6) Vrednovanje složenih finansijskih instrumenata,
7) Upravljanje portfoliom.

Predavači

Član 10.

Nastavu za sticanje zvanja brokera, investicionog savetnika i portfolio menadžera mogu držati lica koja imaju univerzitetsko zvanje iz oblasti za koju drže predavanja za sticanje ovih zvanja.
Nastavu za sticanje zvanja iz stava 1. ovog člana mogu držati i priznati stručnjaci iz prakse, ali najviše do 20% ukupnog fonda časova.
Stručnjaci iz prakse ne mogu biti imenovani za predavača ukoliko:
1) se ne bave poslovima iz oblasti za koju se angažuju kao predavači;
2) nemaju objavljene recenzirane radove iz tih oblasti u renomiranim stručnim časopisima;
3) su bili članovi