Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 220, a u vezi sa članom 89. st. 3. i 4. Zakona o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata ("Službeni list SRJ", broj 65/02 i "Službeni glasnik RS", br. 57/03, 55/04 i 45/05),
Komisija za hartije od vrednosti donosi

PRAVILNIK

O STICANjU ZVANjA I DOBIJANjU DOZVOLE ZA OBAVLjANjE DELATNOSTI INVESTICIONOG SAVETNIKA I PORTFOLIO MENADžERA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 34 od 18. aprila 2006; 39/2006 i 45/2006)

I. OPŠTE ODREDBE

Predmet i cilj Pravilnika

Član 1.

Ovim pravilnikom reguliše se:
- organizacija i način održavanja nastave za sticanje zvanja investicionog savetnika i portfolio menadžera, uslovi za pohađanje nastave, uslovi za izbor predavača, nastavne oblasti, obaveze predavača i kandidata, dinamika održavanja nastave,
- organizacija ispita za sticanje zvanja investicionog savetnika i portfolio menadžera, način polaganja, imenovanje liste ispitivača, nadzor nad regularnošću ispita, dinamika održavanja ispita,
- način i postupak izdavanja dozvola za rad investicionog savetnika i portfolio menadžera, nadzor nad radom i mere,
- druga pitanja od značaja za obezbeđenje fer, javnog i ravnopravnog tretmana svih kandidata koji su odslušali nastavu za sticanje zvanja investicionog savetnika i portfolio menadžera.

Komisija za hartije od vrednosti

Član 2.

Nastavu i ispit za sticanje zvanja investicionog savetnika i portfolio menadžera, organizuje i sprovodi Komisija za hartije od vrednosti (u daljem tekstu: Komisija).
Komisija donosi nastavni plan i program za sticanje zvanja investicionog savetnika i portfolio menadžera, imenuje predavače i ispitivače, utvrđuje termine održavanja nastave i ispita, stara se o nesmetanom toku nastave i ispita, obezbeđuje potrebnu literaturu za polaznike, daje i oduzima dozvole za obavljanje ovih delatnosti, utvrđuje naknadu za slušanje nastave, polaganje ispita i davanje dozvole za rad licima koja su stekla zvanja investicionog savetnika i portfolio menadžera i vodi registar lica koja su pohađala nastavu, polagala ispit kao i lica kojima je data dozvola za rad u navedenim zvanjima.

Investicioni savetnik i portfolio menadžer

Član 3.

Poslove investicionog savetnika i portfolio menadžera mogu obavljati samo lica koji imaju dozvolu za obavljanje ovih poslova.

II. NASTAVA

Organizacija nastave

Član 4.

Nastava se organizuje dva puta godišnje u terminima koji se objavljuju na sajtu Komisije najmanje 30 dana pre početka održavanja nastave.

Mesto i vreme održavanja nastave

Član 5.

U zavisnosti od broja prijavljenih kandidata nastava se organizuje u prostorijama Komisije ili na drugom odgovarajućem mestu za koje Komisija proceni da na adekvatan način ispunjava sve uslove u pogledu tehničke opremljenosti neophodne za kvalitet nastave.
Nastava se održava radnim danima u popodnevnim satima i vikendom prema rasporedu koji polaznici dobijaju prvog dana nastave.

Način održavanja nastave

Član 6.

Nastava se održava prema usvojenom Planu i programu koji je objavljen na sajtu Komisije, i to:
- za sticanje zvanja investicionog savetnika fond časova je 100,
- za sticanje zvanja portfolio menadžera fond časova je 120,
- za sticanje zvanja portfolio menadžera za kandidate koji imaju zvanje investicionog savetnika fond časova je 50.
Ukoliko je broj prijavljenih polaznika manji od 15 za sva tri ciklusa, nastava će se održavati iz samo određenih oblasti, dok će za ostale oblasti biti organizovane konsultacije sa predavačima kao vid mentorske nastave.
Ukoliko je broj polaznika manji od pet nastava se neće održati u predviđenom terminu, a prijavljeni polaznici imaju mogućnost da nastavu slušaju u narednom redovnom terminu.
Ukoliko je broj slušalaca veći od 40, zbog kvaliteta održavanja nastave, prijavljeni broj polaznika iznad maksimalnog broja, koji za ciklus iznosi 20, stavlja se na listu čekanja.

Organizacija nastave za investicionog savetnika

Član 7.

Prema nastavnom planu za zvanje investicionog savetnika, koji je sastavni deo ovog pravilnika, nastava obuhvata sledeće oblasti:
1. pravo, etika i profesionalni standardi,
2. kvantitativni metodi,
3. ekonomija,
4. analiza finansijskih izveštaja,
5. korporativne finansije,
6. investicioni instrumenti.

Organizacija nastave za portfolio menadžera za lica koja imaju zvanje investicionog savetnika

Član 8.

Prema nastavnom planu za zvanje portfolio menadžera za kandidate koji poseduju licencu za zvanje investicionog savetnika, koji je sastavni deo ovog pravilnika, nastava obuhvata sledeće oblasti:
1. kvantitatavni metodi,
2. vrednovanje složenih finansijskih instrumenata,
3. upravljanje portfoliom.

Organizacija nastave za portfolio menadžera

Član 9.

Prema nastavnom planu za zvanje portfolio menadžera, koji je sastavni deo ovog pravilnika, nastava obuhvata sledeće oblasti:
1. profesionalni standardi,
2. kvantitativni metodi,
3. analiza finansijskih izveštaja,
4. korporativne finansije,
5. investicioni instrumenti,
6. vrednovanje složenih finansijskih instrumenata,
7. upravljanje portfoliom.

Predavači

Član 10.

Nastavu za sticanje zvanja investicionog savetnika i portfolio menadžera mogu držati lica koja imaju univerzitetsko zvanje nastavnika iz oblasti za koju drže predavanja za sticanje ovih zvanja.
Nastavu za sticanje zvanja investicionog savetnika i portfolio menadžera mogu držati i priznati stručnjaci iz prakse ali najviše do 20% ukupnog fonda časova.
Stručnjaci iz prakse ne mogu biti imenovani za predavača ukoliko se ne bave poslovima iz oblasti za koju se angažuju kao predavači i nemaju objavljene recenzirane radove iz tih oblasti u renomiranim stručnim časopisima i ako su bili članovi uprave u firmama koje su bile kažnjavane zbog dela predviđenih članom 98. Zakona u vreme izvršenja tih dela.
Lica iz stava 2. ovog člana moraju da ispunjavaju minimum uslova iz zakona propisan za lica koja mogu dobiti dozvolu za obavljanje delatnosti investicionog savetnika i portfolio menadžera.
Komisija saglasno navedenim kriterijumima imenuje predavače za svaku oblast za koju se prema nastavnom planu i programu drži nastava.

Prava i obaveze predavača

Član 11.

Predavači primaju naknadu za održani čas predavanja o čijem iznosu odluku donosi Komisija.
Predavači su dužni da održavaju časove prema utvrđenom rasporedu, na koji su dali prethodnu saglasnost u pogledu termina.
U slučaju izuzetne sprečenosti predavači su dužni da obezbede adekvatnu zamenu, uz prethodnu saglasnost Komisije.
Za svako predavanje predavači su dužni da pripreme odgovarjuću prezentaciju i da taj materijal u štampanom ili elektronskom obliku (CD, disketa ilie-mail) dostave kandidatima i Komisiji.

Polaznici

Član 12.

Nastavu za sticanje zvanja investicionog savetnika i portfolio menadžera mogu slušati polaznici sa visokom stručnom spremom.
Nastavu za sticanje zvanja portfolio menadžera po skraćenom programu mogu slušati polaznici koji imaju zvanje investicionog savetnika.

Prijavljivanje polaznika

Član 13.

Polaznik