Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:

Na osnovu člana 333. Zakona o vazdušnoj plovidbi ("Službeni list SFRJ", br. 23/78), u sporazumu sa predsednikom Saveznog komiteta za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu, predsednik Saveznog komiteta za saobraćaj i veze propisuje

PRAVILNIK

O SLUŽBI HITNE POMOĆI NA AERODROMU

(Objavljen u "Sl. list SFRJ", br. 57/78 i 40/95)

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se tehnički uslovi za vršenje poslova službe hitne pomoći pri pružanju hitne pomoći povređenim i obolelim putnicima, posadi vazduhoplova i drugim licima na aerodromu i uslovi koje moraju ispunjavati stručni radnici koji tu službu vrše.

Član 2.

Sastav i broj zdravstvenih radnika na vazduhoplovnom pristaništu određuje se zavisno od obima saobraćaja na njemu:
1) na vazduhoplovnom pristaništu sa godišnjim prometom preko 600.000 putnika - obezbediće se prisustvo jednog lekara i jednog medicinskog tehničara u vreme kad je vazduhoplovno pristanište otvoreno za javni prevoz u vazdušnom saobraćaju;
2) na vazduhoplovnom pristaništu sa godišnjim prometom do 600.000 putnika - obezbediće se prisustvo jednog lekara i jednog medicinskog tehničara, koji će se po rasporedu lekara, naizmenično smenjivati zavisno od vrste i obima vazdušnog saobraćaja, s tim što lekar mora biti prisutan u vreme poletanja i sletanja vazduhoplova.

Član 3.

Organizacija udruženog rada za aerodromske usluge dužna je da za službu hitne pomoći na vazduhoplovnom pristaništu obezbedi i posebne prostorije za ambulantu hitne pomoći.
Ambulanta hitne pomoći na vazduhoplovnom pristaništu sa godišnjim prometom od preko 100.000 putnika mora imati podobnu prostoriju za pregled i čekaonicu.
Ambulanta hitne pomoći na vazduhoplovnom pristaništu sa godišnjom prometom manjim od 100.000 putnika mora imati podobnu prostoriju za pregled.

Član 4.

Organizacija udruženog rada za aerodromske usluge obezbediće službi hitne pomoći stalnu telefonsku vezu sa službom kontrole letenja.

Član 5.

Ambulanta hitne pomoći na vazduhoplovnom pristaništu iz člana 3. stav 2. ovog pravilnika mora imati: pisaći sto, stolicu na zavrtanj, stolicu, sto za pregled, stepenice, paravan, čiviluk, stočić za instrumente, nosila, tenziometar, slušalice, stolicu na točkovima, sterilizator (kutiju), dve veće kasete, četiri manje kasete, špriceve (5 od 2cc, 5 od 5cc, 2 od 10cci 2 od 20cc), sistem za infuzije, bocu sterilnu za fiziološki rastvor, bocu sterilnu sa rastvorom glikoze, makaze prave (kraće i duže), makaze krive i duže, pincetu hiruršku (kraću i dužu), pincetu anatomsku (kraću i dužu), pean, bubrežnjak, kramerove šine, aparat za kiseonik, zavojni materijal, potrošni materijal (alkohol, benzin, vatu, gazu, flaster, gumene rukavice i beli mantil), beli ormarić za lekove, stalak za infuzije, levak, iglodržač, jedan bolesnički krevet, špric za ispiranje cerumena, skalpele, ORL ogledalo - čeono i snelenove tablice.
Ambulanta hitne pomoći na vazduhoplovnom pristaništu iz člana 3. stav 3. ovog pravilnika mora imati: sto, stolicu, stolicu na zavrtanj, sto za preglede, stepenice, paravan, čiviluk, stočić za instrumente, nosila, tenziometar, slušalice, stolicu na točkovima, sterilizator (kutiju), dve veće kasete, četiri manje kasete, špriceve (5 od 2cci 5 od 5cc), makaze prave (kraće i duže), pincetu hiruršku (kraću i dužu) bubrežnjak, kramerove šine, zavojni materijal, potrošni materijal (alkohol, benzin, vatu, gazu, flaster, gumene rukavice i beli mantil) i levak.

Član 6.

Ambulanta hitne pomoći iz člana 5. stav 1. ovog pravilnika mora, pored opreme iz te odredbe, raspolagati sa dva sanitetska vozila i 25 nosila, sa po dva čaršava i po jednim ćebetom.
Ambulanta hitne pomoći iz člana 5. stav 2. ovog pravilnika mora, pored opreme iz te odredbe, raspolagati sa jednim sanitetskim vozilom i 15 nosila, sa po dva čaršava i po jednim ćebetom.

Član 7.

Na sportskom aerodromu, školskom aerodromu i na aerodromu za sopstvene potrebe obezbediće se prisustvo medicinskog tehničara za sve vreme dok se na aerodromu vrši letenje.

Član 8.

Na aerodromu za vreme održavanja regionalnih i međunarodnih vazduhoplovno-sportskih takmičenja i manifestacija obezbediće se prisustvo jednog lekara i jednog medicinskog tehničara.

Član 9.

Nosilac prava raspolaganja aerodromom dužan je da za službu hitne pomoći na sportskom aerodromu, školskom aerodromu i