Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 18. stav 4. i člana 19. stav 4. Zakona o unutrašnjim poslovima ("Službeni glasnik RS", br. 44/91, 79/91, 54/96, 25/2000 i 8/2001),
Ministar unutrašnjih poslova donosi

PRAVILNIK

O SLUŽBENOJ LEGITIMACIJI OVLAŠĆENIH SLUŽBENIH LICA I ZNAČKI UNIFORMISANIH PRIPADNIKA POLICIJE MINISTARSTVA UNUTRAŠNjIH POSLOVA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 53 od 5. septembra 2001; 59/02)

Član 1.

Službena legitimacija ovlašćenih službenih lica Ministarstva unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: službena legitimacija), služi za identifikaciju i dokazivanje svojstva ovlašćenog službenog lica prilikom obavljanja službenih poslova.
Značka uniformisanih pripadnika policije je individualna oznaka koja služi za identifikaciju uniformisanog pripadnika policije pred licima prema kojima preduzima službene radnje u uniformi.

Član 2.

Službenu legitimaciju čine obrazac službene legitimacije i službena značka, koji se nose u trodelnim kožnim koricama na sklapanje, teget boje, dimenzija 327x78mm. Službena značka je fiksirana na unutrašnju stranu kožnih korica, a u drugom delu korica nalazi se otvor od providne folije dimenzije 78x55mmza obrazac službene legitimacije.
Pored službene značke iz stava 1. ovog člana, uniformisani pripadnici policije nose na levoj strani gornjeg dela uniforme značku uniformisanih pripadnika policije, koja je istog izgleda kao službena značka, osim što je blago ispupčena.

Član 3.

Obrazac službene legitimacije je veličine 60x90mm, štampan je na zaštićenom papiru, ima tonsku podlogu plave boje sa zaštitnim gijoš elementima u vidu rozeta i trake i zaštićen je omotom od providne plastificirane mase.
Prednja strana obrasca legitimacije ima dve žute trake, u gornjem delu debljine 4mmi u donjem delu debljine 8mmi sadrži: na vrhu, na sredini, napis belim slovima: "REPUBLIKA SRBIJA"; ispod toga, na sredini, napis belim slovima "MINISTARSTVO UNUTRAŠNjIH POSLOVA"; i ispod toga, na sredini, napis crvenim slovima: "SLUŽBENA LEGITIMACIJA"; ispod toga, sa leve strane mesto za ime i prezime ovlašćenog službenog lica i napis: "ID broj", a sa desne strane mesto za fotografiju u boji veličine 25x30mm; ispod toga, sa leve strane pečat Ministarstva prečnika 15mm, a sa desne strane napis; "Ministar" i potpis ministra unutrašnjih poslova; ispod toga, na žutoj traci napis tamno-plavim slovima: "POLICIJA".
Poleđina obrasca službene legitimacije sadrži: u gornjem delu, na sredini, serijski broj službene legitimacije; ispod toga, na sredini, napis: "Datum izdavanja"; ispod toga, traku sa mikrotekstom; ispod toga, na sredini hologramsku nalepnicu.
Obrazac službene legitimacije koja se izdaje ovlašćenom službenom licu u Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala je istog izgleda kao u st. 1-3. ovog člana, osim što prednja strana ima tonsku podlogu u žutoj boji sa dve horizontalne trake plave boje, i to prvu 7mmispod gornje ivice, debljine 10mm, a drugu 52mmispod gornje ivice debljine 25mm, a napis: "SLUŽBENA LEGITIMACIJA" je ispisan tamno-plavim slovima, dok poleđina ima jednu horizontalnu žutu traku 65mmispod gornje ivice, debljine 4mm.

Član 4.

Službena značka je izrađena u obliku stilizovanog hromiranog štita čelično-bele, odnosno zlatno-žute boje, dimenzija 83x63mmu čijem se centru nalazi medaljon zlatno-žute boje prečnika 29mm.
Na 8mmod gornjeg vrha štita, koji ispunjavaju radijalni zraci, nalazi se celom širinom horizontalno - blago zakrivljena reljefna traka širine 10mmispunjena plavim emajlom, sa napisom: "POLICIJA" izvedenim u kurentu "sans-serifnim" ćiriličnim slovima visine 6mm. Levi i desni kraj trake ima u odsečku srpsku trobojku emajliranu u nacionalnim bojama crveno, plavo i belo. Ceo štit je reljefno obrađen tako da je spoljna ivica ruba polirana, a unutrašnji deo ruba širine 6mmje dekorisan nizom poluloptastih otkivaka i podlogom punzlovanom u polju između oboda. Zraci se radijalno šire od medaljona u centru prema spolja, a podloga je u dnu trambulirana u donjem delu između zrakova. U sredini štita je apliciran kružni pozlaćeni medaljon sa predstavom trodimenzionalnih elemenata srpskog istorijskog grba, krst sa četiri ocila koji se nalazi u polju ispunjenim sa crvenim transparentnim emajlom (između krsta i ocila). Po obodu medaljona nalazi se traka u kurentu sa "sans-serifnim" ćiriličnim napisom: "REPUBLIKA SRBIJA" i godina "1804", slova i brojeva visine 4mm. Medaljon je prečnika 29mm. U polju oko medaljona su raspoređeni zraci koji se radijalno šire od centra prema spolja, a podloga u dnu između zraka je trambulirana. Ispod medaljona se nalazi druga horizontalna hromirana, polirana traka širine 9mmsa identifikacionim brojem (u daljem tekstu: ID broj) ispunjenim crnom bojom. Ceo znak je poliran i obrađen u reljefu, a u osnovi je pločaste površine.
Službena značka ovlašćenog službenog lica u Žandarmeriji je istog izgleda kao u st. 1. i 2. ovog člana, osim što je reljefna traka ispunjena crvenim emajlom, sa napisom: "ŽANDARMERIJA". Pored toga, po vertikalnoj osi nalazi se zlatan reljefni viteški mač u položaju odbrane, dužine 89mm, sa sečivom na dole, tako da njegova drška sa branikom stoji iznad trake sa napisom: "ŽANDARMERIJA", a vrh sečiva izlazi preko unutrašnjeg dela ruba.
Službena značka ministra unutrašnjih poslova i ovlašćenih službenih lica u Kabinetu ministra i u službama generalnih inspektora Resora javne bezbednosti i Resora državne bezbednosti je istog izgleda kao u st. 1. i 2. ovog člana, osim što umesto napisa: "POLICIJA" stoji napis: "MINISTARSTVO" (u prvom redu) i "UNUTRAŠNjIH POSLOVA" (u drugom redu), slovima veličine 3mm.
Službena značka ovlašćenog službenog lica u Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala je istog izgleda kao u st. 1. i 2. ovog člana, osim što je napis: "POLICIJA" ispisan latiničnim slovima, a hromirana, polirana traka je u središnjem delu ispunjena plavim emajlom, sa napisom: "UBPOK" ispisan pozlaćenim latiničnim slovima i sa ID brojem od kojeg su prve dve cifre sa leve strane, a druge dve sa desne strane napisa,