Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 34. stav 3, člana 35. stav 3. i člana 36. stav 3. Zakona o hemikalijama ("Službeni glasnik RS", br. 36/09 i 88/10) i tačke 8. stav 5. podtačka 11) Odluke o osnivanju Agencije za hemikalije ("Službeni glasnik RS", broj 78/09),
Upravni odbor Agencije za hemikalije na sednici održanoj 7. februara 2011. godine doneo je

PRAVILNIK

O SAVETNIKU ZA HEMIKALIJE I USLOVIMA KOJE MORA DA ISPUNI PRAVNO LICE ILI PREDUZETNIK KOJI VRŠE OBUKU I PROVERU ZNANJA SAVETNIKA ZA HEMIKALIJE

(Objavljeno u "Sl. glasnik RS", br. 13 od 01 marta 2011, 28/11, 47/12)

Uvodne odredbe

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se vrsta, sektor i oblast delatnosti snabdevača opasnih hemikalija koji nisu dužni da obezbede savetnika za hemikalije, stručna sprema, program obuke i način provere znanja za savetnika za hemikalije, kao i uslovi koje mora da ispuni pravno lice ili preduzetnik koji vrši obuku i proveru znanja za savetnika za hemikalije.

Član 2.

Savetnika za hemikalije nije dužan da obezbedi pravno lice ili preduzetnik koji isključivo stavlja u promet sirovine za sredstva za zaštitu bilja, lekove i medicinska sredstva koja se koriste u humanoj i veterinarskoj medicini, kozmetičke proizvode, hranu, prehrambene aditive i arome i hranu za životinje i aditive za tu hranu i snabdevač koji stavlja u promet opasne hemikalije u ukupnoj količini manjoj od 100 kg godišnje, kao i distributer opasnih hemikalija koji se isključivo bavi maloprodajom.

Član 3.

Savetnik za hemikalije (u daljem tekstu: savetnik) mora da ima:
- stečeno visoko obrazovanje na akademskim studijama, na kojima je u okviru studijskog programa ostvario iz obaveznih predmeta iz oblasti hemije najmanje 40 bodova utvrđenih u skladu sa zakonom kojim se uređuje visoko obrazovanje,
- završenu obuku za savetnika, i
- položen ispit za savetnika.

Član 4.

Program obuke sadrži tematske oblasti podeljene na tematske jedinice sa predviđenim brojem časova za svaku tematsku jedinicu.
Tematske oblasti su: upravljanje hemikalijama i upravljanje biocidnim proizvodima.
Program obuke iz stava 1. ovog člana dat je u Prilogu koji čini sastavni deo ovog pravilnika.

Način provere znanja

Član 5.

Provera znanja (u daljem tekstu: ispit) organizuje se nakon završene obuke za savetnika.
Ispit se polaže lred ispitnom komisijom (u daljem tekstu: Komisija) koju obrazuje pravno lice ili preduzetnik koji vrši obuku i proveru znanja za savetnika za hemikalije.
Komisija ima najmanje tri, a najviše pet članova.
Članovi Komisije su predavači koji su vršili obuku za savetnika.

Član 6.

Komisijom rukovodi predsednik koji brine da se rad Komisije odvija u skladu sa ovim pravilnikom, a za vreme njegovog odsustva ili sprečenosti te poslove vrši zamenik predsednika Komisije.
Rad Komisije je javan.

Član 7.

Ispit se mora održati u roku koji ne može biti kraći od trideset dana niti duži od devedeset dana od dana završetka obuke.
Termin održavanja ispita utvrđuje pravno lice ili preduzetnik koji vrši obuku i proveru znanja za savetnika za hemikalije i dostavlja ga Komisiji.

Član 8.

Ispit se polaže isključivo pisano, odnosno testiranjem, i na njemu se proverava znanje iz tematskih oblasti utvrđenih u Programu obuke.
Agencija za hemikalije (u daljem tekstu: Agencija) sačinjava ispitna pitanja, odnosno testove i ispitnu kombinaciju dostavlja pravnom licu ili preduzetniku koji vrši obuku i proveru znanja za savegnika za hemikalije najkasnije dva sata pre održavanja ispita.

Član 9.

Pre početka održavanja ispita utvrđuje se identitet kandidata uvidom u ličnu kartu ili drugu ličnu ispravu i kandidati se upoznaju sa pravilima kojih se moraju pridržavati tokom ispita.

Član 10.

Poznavanje gradiva utvrđenog Programom obuke vrednuje se kandidatu za svaku tematsku oblast posebno.
Uspeh kandidata na ispitu za svaku tematsku oblast ocenjuje se ocenom "položio" ili "nije položio".
Ocenom "položio" ocenjuje se kandidat koji je tačno odgovorio na najmanje 60% postavljenih pitanja iz tematske oblasti.
Konačan uspeh kandidata na ispitu utvrđuje Komisija.

Član 11.

Kandidat koji nije položio jednu tematsku oblast upućuje se na ponovno polaganje ispita iz te tematske oblasti (popravni ispit) u roku koji ne može biti kraći od trideset dana niti duži od šezdeset dana od dana prvog polaganja ispita, u terminu krji odredi Komisija.
Kandidat nije položio ispit ako je ocenjen ocenom "nije položio" iz obe tematske oblasti ili iz tematske oblasti koju je ponovno polagao.
Kandidat koji je završio obuku a nije položio ispit za savetnika ima pravo ponovnog polaganja, bez obaveze pohađanja obuke za savetnika.
Posle tri neuspela polaganja ispita, kandidat se upućuje na ponovno pohađanje obuke za savetnika.
Polaganje ispita može se zbog bolesti kandidata ili iz drugih opravdanih razloga odložiti najduže za šest meseci od završetka obuke za savetnika.
Uverenje o položenom ispitu važi šest godina, a nakon isteka roka važenja tog uverenja savetnik mora ponovo položiti ispit.
Ispit iz stava 5. ovog člana može se polagati bez ponovne obuke za savetnika.

Član 12.

Ako kandidat ne pristupi polaganju ispita ili pre početka polaganja izjavi da odustaje, smatraće se da nije ni polagao ispit.

Član 13.

Ako kandidat neopravdano odustane od započetog polaganja ispita, smatraće se da ispit nije položio.

Član 14.

Komisija vodi zapisnik o obavljenom ispitu.
Zapisnik iz stava 1. ovog člana naročito sadrži: ime, ime jednog roditelja i prezime kandidata; školsku spremu; sastav Komisije; datum i mesto održavanja ispita; ocenu iz svake tematske oblasti i konačan uspeh kandidata; zaključak o odlaganju ili odustanku od ispita; zaključak o upućivanju na ponovni ispit; potpise predsednika i članova Komisije.
Sastavni deo zapisdžika su ispitna pitanja odnosno testovi kandidata koji su polagali ispit.

Član 15.

Ha osnovu zapisnika, kandidatu koji je položio ispit, izdaje se Uverenje o položenom ispitu za savetnika.
Uverenje iz stava 1. ovog člana naročito sadrži:
1) naziv pravnog lica ili preduzetnika koji vrši obuku i proveru znanja za savetnika za hemikalije;
2) pravni osnov na osnovu koga se izdaje uverenje;
3) ime, ime jednog roditelja, prezime, jedinstveni matični broj (JMBG) i mesto rođenja kandidata;
4) broj pod kojim je kandidat zaveden u evidenciji koju vodi pravno lice ili preduzetnik koji vrši obuku i proveru znanja za savetnika za hemikalije;
6) datum izdavanja uverenja, i
7) potpis predsednika Komisije.

Član 16.

Pravno lice ili preduzetnik koji vrši obuku i proveru znanja za savetnika dužan je da Agenciji dostavi spisak lica kojima su izdata uverenja iz člana 15. ovog pravilnika, sadatumom izdavanja uverenja i podacima za kontakt.
Uslovi koje mora da ispuni pravno lice ili preduzetnik koji vrši obuku