Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 42. stav 4. Zakona o transportu opasnog tereta ("Službeni glasnik RS", broj 88/10),
Ministar saobraćaja donosi

PRAVILNIK

O SADRŽINI SERTIFIKATA ZA VOZAČA, ROKU VAŽENjA I USLOVIMA ZA PRODUŽENjE VAŽENjA SERTIFIKATA ZA VOZAČA I VOĐENjU REGISTRA IZDATIH SERTIFIKATA ZA VOZAČA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 36 od 19. aprila 2013, 74/13)

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuje se sadržina sertifikata o stručnoj osposobljenosti za vozača vozila za transport opasnog tereta (u daljem tekstu: Sertifikat), rok važenja i uslovi za produženje važenja Sertifikata i vođenje Registra izdatih Sertifikata.

Član 2.

Sadržina Sertifikata data je na obrascu koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 3.

Sertifikat se izdaje sa rokom važenja od pet godina, i to:
1) od dana kada je vozač vozila za transport opasnog tereta (u daljem tekstu: vozač) položio ispit za stručnu osposobljenost za obavljanje poslova (u daljem tekstu: ispit);
2) od dana isteka roka važenja Sertifikata, u slučaju da vozač položi ispit prema Programu stručnog osposobljavanja obnove znanja najranije godinu dana pre isteka roka važenja Sertifikata.
Izuzetno od stava 1. tačka 1) ovog člana ako vozač položi ispit prema Programu stručnog osposobljavanja obnove znanja, najkasnije godinu dana pre isteka roka važenja Sertifikata, rok važenja Sertifikata počinje da teče od dana kada je položio ispit.

Član 4.

U slučaju kada vozač, u roku važenja Sertifikata, položi ispit prema nekom od Programa specijalističkog stručnog osposobljavanja, rok važenja Sertifikata, koji mu se izdaje posle položenog ispita prema nekom od Programa specijalističkog stručnog osposobljavanja, ne menja se.

Član 4a

U slučaju gubitka Sertifikata, vozač je dužan da podnese zahtev za izdavanje njegovog duplikata.
Duplikat Sertifikata ima isti broj i rok važenja kao i original, s tim da se nakon broja sertifikata dodaje crta i redni broj duplikata.

Član 5.

Rok važenja Sertifikata produžava se pod uslovom da vozač pre isteka tog roka položi ispit prema Programu stručnog osposobljavanja obnove znanja.

Član 6.

Registar izdatih Sertifikata za vozača (u daljem tekstu: Registar) je javan.
Izdati Sertifikati za vozača evidentiraju se u Registru.
Upis u Registar vrši se po redosledu izdatih Sertifikata za vozača.
Registar sadrži naročito: broj Sertifikata za vozača; ime i prezime, datum rođenja i državljanstvo vozača; rok važenja Sertifikata za vozača; Program prema kojem je vozač položio ispit; podatke o ovlašćenom privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu koje je stručno osposobilo vozača i napomena da li je izdat duplikat Sertifikata.
Registar se čuva trajno.

Član 7.

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe odredbe čl. 15-20. Pravilnika o stručnom osposobljavanju vozača motornih vozila kojima se prevoze opasne materije i drugih lica koja učestvuju u prevozu tih materija ("Službeni list SFRJ", broj 17/91).

Član 8.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
Broj 34-00-00001/2013-01
U Beogradu, 4. aprila 2013. godine
Ministar, Milutin Mrkonjić, s.r.