Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


-------------------
NAPOMENA REDAKCIJE:
Na osnovu Odluke Ustavnog suda IU br. 133/2004 ("Sl. glasnik RS", br. 49/2005), utvrđuje se da ovaj pravilnik nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.
-------------------
Na osnovu člana 106. a u vezi s članom 161. Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 47/2003),
Ministar urbanizma i građevina donosi

PRAVILNIK

O SADRŽINI PROJEKTA IZVEDENOG OBJEKTA VISOKOGRADNjE IZGRAĐENOG, ODNOSNO REKONSTRUISANOG BEZ GRAĐEVINSKE DOZVOLE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 111 od 13. novembra 2003)

I. UVODNA ODREDBA

Član 1.

Ovim pravilnikom bliže se utvrđuje sadržina i način izrade projekta izvedenog objekta visokogradnje izgrađenog ili rekonstruisanog bez građevinske dozvole (u daljem tekstu: projekat).

II. ZAJEDNIČKE ODREDBE

Član 2.

Odredbe ovog pravilnika primenjuju se na:
1) novoizgrađene objekte spratnosti do Pr + 3 + Pk a najviše do 2000m2bruto građevinske površine;
2) rekonstruisane postojeće objekte kod kojih je došlo do promene pojedinih konstruktivnih elemenata; koji su dograđeni najviše do 500m2bruto građevinske površine, uz ili ispod postojećih objekata; koji su nadograđeni tako da objekat nije prešao u kategoriju visokih objekata, prema normativima određenim u Pravilniku o tehničkim normativima za zaštitu visokih objekata od požara;
3) manje intervencije i građevinske i druge radove na postojećim objektima.
Za objekte iz stava 1. ovog člana koji se koriste za javnu namenu (škole, bolnice, dečje ustanove, pozorišta, bioskopi i sl.) kao i za industrijske objekte ne primenjuju se odredbe ovog pravilnika.

Član 3.

Projekat se po pravilu sastoji od: arhitektonskog projekta, projekta konstrukcije, projekta električnih instalacija, projekat instalacija vodovoda i kanalizacije, projekta instalacije grejanja, projekta glasnih instalacija.
Za objekat čija je izgradnja završena bez građevinske dozvole i koji se koristi bez upotrebne dozvole, odgovarajući projekat instalacija iz stava 1. ovog člana, ne izrađuje se ako je objekat priključen na instalacije u skladu sa izdatim uslovima, odnosno saglasnostima po posebnim propisima.
Uslovi, odnosno saglasnosti iz stava 2. ovog člana su sastavni deo projekta.
Projekti iz st. 1. i 2. ovog člana sadrže: opšti, tekstualni, numerički i grafički deo.

Opšti deo projekata

Član 4.

Opšti deo projekata sadrži:
1) naslovnu stranu sa nazivom objekta, nazivom projekta, datumom izrade projekta, nazivom i adresom investitora izgrađenog, odnosno rekonstruisanog objekta, nazivom i adresom preduzeća odnosno drugog pravnog lica koje je izradilo tehničku dokumentaciju;
2) kopije izvoda iz sudskog, odnosno drugog odgovarajućeg registra, za preduzeće, odnosno pravno lice koje je izradilo tehničku dokumentaciju;
3) rešenje o određivanju odgovornih projektanata pojedinih delova projekata zavedeno u delovodniku preduzeća;
4) kopije licenci za projektovanje za sva lica koja su odgovorni projektanti;
5) izveštaj o stepenu završenosti objekta, odnosno radova na objektu sa konstatacijom o podobnosti objekta za građenje, odnosno korišćenje radi izdavanja upotrebne dozvole, potpisan od strane svih odgovornih projektanata.

Tekstualni deo projekata

Član 5.

Tekstualni deo projekta obuhvata tehnički izveštaj, potpisan i overen od strane odgovornog projektanta, koji pored uobičajenih opisa u zavisnosti od vrste projekta, sadrži i ocenu stanja objekta i kvaliteta izvedenih radova, kao i stanje objekta u vezi sa infrastrukturom.

Numerički deo projekata

Član 6.

Numerički deo projekata sadrži: odgovarajuće proračune, specifikaciju materijala i/ili predmer i predračun.
Proračun konstrukcije sadrži: šemu proračunskog modela sa precizno definisanim pozicijama, šemu opterećenja, proračun statičkih i dinamičkih uticaja, dokaz napona, stabilnosti, deformacija i veza.
Proračun, specifikaciju materijala, predmer i predračun potpisuje i overava odgovorni projektant.

Grafički deo projekata

Član 7.

Grafički deo projekata obuhvata grafičke priloge u zavisnosti od vrste projekta sa naslovima crteža, datumom izrade, brojevima lista i razmerom, koje potpisuje i overava odgovorni projektant.

Član 8.

Ako za objekat koji je izgrađen bez građevinske dozvole postoji projekat sa izveštajem o izvršenoj tehničkoj kontroli, odgovorni projektant će svojim potpisom i pečatom overiti postojeći projekat, ako utvrdi da izvedeno stanje u potpunosti odgovara projektu.

III. PROJEKAT NOVOIZGRAĐENOG OBJEKTA

Arhitektonski projekat

Član 9.

Arhitektonski projekat izrađuje se na osnovu geodetskog snimka parcele i objekta i podataka o geometriji izgrađenog objekta, dobijenih snimanjem objekta na terenu.
Tekstualni deo projekta obuhvata tehnički izveštaj koji naročito sadrži: opšte podatke o objektu; opis lokacije objekta; opis izvedenog funkcionalnog rešenja; opis svih građevinskih i građevinsko-zanatskih radova; izbor materijala; završnu obradu unutrašnjih prostora i fasade; opis zaštite objekta od vode i vlage; opis toplotne i zvučne zaštite; ocenu arhitektonske vrednosti objekta; ocenu kvaliteta ugrađenih materijala i načina obrade.
Numerički deo projekta sadrži: predračun svih arhitektonsko-građevinskih i zanatskih radova koji se može uraditi približno, na osnovu kvadrature prostora, kvaliteta materijala i načina obrade.
Grafički deo projekta sadrži:
1) situacioni plan u razmeri 1:200;
2) osnove svih nivoa i osnovu krova u razmeri 1:50 ili 1:100;
3) karakterističan produžni i poprečni presek kroz objekat u razmeri 1:50 ili 1:100;
4) izgled objekta, odnosno odgovarajuće fotografije.

Projekat konstrukcije

Član 10.

Projekat konstrukcije izrađuje se na osnovu geotehničkih podataka, arhitektonskog snimanja objekta, podataka dobijenih vizuelnim pregledom i snimanjem objekta, postojećih projekata i skica izvedene konstrukcije, ili zapisnika sa izjavom vlasnika odnosno izvođača o načinu izvođenja konstrukcije objekta, ostalih podataka koji se mogu dobiti o lokaciji i konstrukciji objekta.
Tekstualni deo projekta obuhvata tehnički izveštaj koji sadrži naročito: opšte podatke o konstrukciji objekta; podatke o lokaciji; načinu fundiranja; klimatskoj zoni i zoni seizmičnosti; opis i izbor konstruktivnog i statičkog sistema; izbor materijala za noseću konstrukciju
Numerički deo projekta za objekte spratnosti do Pr + 1 + Pk i najviše do 500m2bruto građevinske površine sadrži:
1) kontrolni proračun konstrukcije, samo za osnovne elemente konstrukcije objekta kod kojih su uočena oštećenja (prsline, pukotine i deformacije) i elemente konstrukcije raspona većeg od 6.00m;
2) kontrolni proračun temeljne konstrukcije, napona u tlu i sleganja, kada je došlo do pojave velikih ili neravnomernih sleganja koja su izazvala oštećenja na konstrukciji objekta. Proračun napona u tlu i sleganja temelja, treba uraditi približno, na osnovu raspoloživih ili procenjenih karakteristika slojeva tla.
Numerički deo projekta za objekte spratnosti do Pr + 3 + Pk i najviše do 2000m2bruto građevinske površine sadrži:
1) statički proračun glavnih elemenata konstrukcije objekta;
2) kontrolni seizmički proračun za zidane objekte bez vertikalnih ili horizontalnih betonskih serklaža;
3) kontrolni seizmički proračun, ako se objekat nalazi u devetoj zoni seizmičnosti;
4) kontrolni proračun temeljne konstrukcije, napona u tlu i sleganja, kada je došlo do pojave velikih ili neravnomernih sleganja koja su izazvala oštećenja na konstrukciji objekta. Potrebno je uraditi geomehanički elaborat i parametre tla odrediti na osnovu merenja na terenu i u laboratoriji.
Grafički deo projekta izrađuje se ako je sproveden proračun i sadrži: dispozicione crteže sa oznakama glavnih konstruktivnih elemenata konstrukcije objekta.

Projekat električnih instalacija

Član 11.

Projekat električnih instalacija izrađuje se na osnovu podataka o električnim instalacijama izgrađenog objekta, stručnog nalaza dobijenog na osnovu vizuelnog pregleda i neophodnih ispitivanja i merenja.
Stručni nalaz električnih instalacija, dobijen na osnovu