Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 26. stav 1. tačka 2) Zakona o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", broj 46/06),
Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom, koji je na osnovu Odluke predsednika Vlade broj 02-01-00001/2006-01 od 14. novembra 2006. godine, objavljene u "Službenom glasniku RS", broj 102/06, preuzeo ovlašćenja ministra finansija, donosi

PRAVILNIK

O SADRŽINI I FORMI OBRAZACA FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA BERZE I BROKERSKO-DILERSKA DRUŠTVA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 117 od 30. decembra 2006, 119/08, 13/09)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se sadržina i forma obrazaca finansijskih izveštaja i sadržina pozicija u obrascima Bilans stanja, Bilans uspeha, Izveštaj o tokovima gotovine, Izveštaj o promenama na kapitalu, Napomene uz finansijske izveštaje i Statistički aneks za berze i brokersko-dilerska društva.
Obrasci Bilans stanja, Bilans uspeha, Izveštaj o tokovima gotovine, Izveštaj o promenama na kapitalu i Statistički aneks su, kao prilozi 1, 2, 3, 4. i 5. odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 2.

U pogledu sadržine pojedinih grupa računa i računa u obrascima iz člana 1. ovog pravilnika, postupa se prema odredbama Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za berze i brokersko-dilerska društva.
U obrasce iz člana 1. ovog pravilnika iznosi se upisuju u hiljadama dinara, a broj akcija i zaposlenih u celom broju.

Član 3.

Radi obezbeđivanja zbirnih podataka, berza i brokersko-dilersko društvo kod kojih je nastala statusna promena ili promena oblika organizovanja dužni su da, uz godišnji finansijski izveštaj, Narodnoj banci Srbije dostave i podatke za period pre nastanka statusne promene ili promene oblika organizovanja.
Za period do dana nastanka statusne promene ili promene oblika organizovanja berza, odnosno brokersko-dilersko društvo dostavlja podatke na obrascima na kojima se sastavlja godišnji finansijski izveštaj, sa naznakom "DO DANA NASTANKA STATUSNE PROMENE", odnosno "DO DANA PROMENE OBLIKA ORGANIZOVANjA".
Pri dostavljanju podataka za period pre nastanka statusne promene ili promene oblika organizovanja, berza, odnosno brokersko-dilersko društvo obezbeđuje uporedivost podataka prethodne i tekuće godine po teritoriji i delatnosti i obezbeđuje da se podaci ne ponavljaju kod više berzi, odnosno brokersko-dilerskih društava. Radi toga berza, odnosno brokersko-dilersko društvo postupa na sledeći način:
1) ako je statusna promena ili promena oblika organizovanja nastala u tekućoj godini, za berzu, odnosno brokersko-dilersko društvo koji su prestali da posluju podaci se iskazuju na sledeći način:
- u obrazac Bilans stanja, u kolonu 6 aktive i kolonu 6 pasive unosi se početno stanje na dan 1. januara tekuće godine;
- u obrazac Bilans uspeha, u kolonu 5 unose se podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene ili promene oblika organizovanja, a u kolonu 6 - podaci o poslovanju za celu prethodnu godinu;
- u obrazac Izveštaj o tokovima gotovine, u kolonu 3 unose se podaci o tokovima gotovine za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene ili promene oblika organizovanja, a u kolonu 4 - podaci o poslovanju za celu prethodnu godinu;
2) ako je statusna promena ili promena oblika organizovanja nastala u prethodnoj godini, za berzu, odnosno brokersko-dilersko društvo koji su prestali da posluju podaci se iskazuju na sledeći način:
- u obrazac Bilans uspeha, u koloni 6 iskazuju se podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene ili promene oblika organizovanja;
- u obrazac Izveštaj o tokovima gotovine, u koloni 4 iskazuju se podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene ili promene oblika organizovanja;
3) ako je statusna promena ili promena oblika organizovanja nastala 31. decembra, za berzu, odnosno brokersko-dilersko društvo koji su prestali sa poslovanjem na obrascu Bilans stanja podaci se iskazuju u koloni 6 za aktivu i u koloni 6 za pasivu; u obrascu Bilans uspeha podaci se tada iskazuju samo u koloni 6, odnosno u obrascu Izveštaj o o tokovima gotovine - u koloni 4.

II. SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS STANjA

Član 4.

U obrazac Bilans stanja berza, odnosno brokersko-dilersko društvo unosi podatke u kolone od 4 do 6, prema sadržini grupa računa i računa označenih u koloni 1 tog obrasca.
Pri izradi godišnjeg finansijskog izveštaja, kao i pri nastanku statusne promene ili promene oblika organizovanja, otvaranja postupka redovne likvidacije ili postupka stečaja - pod oznakom AOP br. 001 do 029 u aktivi i od 101 do 128 u pasivi unose se podaci sa odgovarajućih grupa računa i računa označenih u koloni 1 ovog obrasca. U kolonu 6 aktive za tekuću godinu unose se podaci prethodne godine (početno stanje tekuće godine), a u kolonu 6 pasive za tekuću godinu unose se podaci prethodne godine (početno stanje tekuće godine). Za period za koji se sastavlja godišnji finansijski izveštaj podaci se unose u kolonu 5 aktive i u kolonu 5 pasive.
Ako su podaci iz prethodne godine korigovani u skladu sa propisima, u kolonu 6 aktive i kolonu 6 pasive tekuće godine unose se tako korigovani podaci.

III. SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS USPEHA

Član 5.

U obrazac Bilans uspeha berza, odnosno brokersko-dilersko društvo unosi podatke u kolone 5 i 6, prema sadržini računa po pojedinim pozicijama (AOP) tog obrasca.
U ovaj obrazac, pri izradi godišnjeg finansijskog izveštaja, kao i pri nastanku statusne promene ili promene oblika organizovanja, otvaranja, odnosno zaključenja postupka redovne likvidacije ili postupka stečaja, podaci se unose pod oznakom AOP 201 do 222 - prihodi i rashodi redovnog poslovanja, pod oznakom AOP 225 i 226 - dobitak i gubitak iz redovnog poslovanja pre oporezivanja, pod oznakom AOP 227 i 228 - neto dobitak poslovanja koje se obustavlja, odnosno neto gubitak poslovanja koje se obustavlja, pod oznakom AOP 229 i 230 - dobitak i gubitak pre oporezivanja, pod oznakom AOP 231 do 233 iznos poreskog rashoda perioda, iznos odloženih poreskih rashoda perioda i iznos odloženih poreskih prihoda perioda, i pod oznakom AOP 230 i 231 - dobitak i gubitak perioda posle oporezivanja.
Pod oznakom AOP 236 ovog obrasca unosi se iznos dela neto dobitka sa AOP 234 koji pripada manjinskim ulagačima, a pod oznakom AOP 237 iznos dela neto dobitka iskazanog sa AOP 234 koji pripada vlasnicima matičnog pravnog lica.
Pod oznakom AOP 238 ovog obrasca unosi se iznos osnovne zarade po akciji utvrđen u skladu sa MRS 33 Zarada po akciji.
Pod oznakom AOP 239 ovog obrasca unosi se iznos umanjene (razvodnjene) zarade po akciji utvrđen u skladu sa MRS 33 Zarada po akciji.
Podaci se sa odgovarajućih računa označenih u koloni 1 unose tako što se u kolonu 6 (prethodna godina) unose podaci obračuna odgovarajućeg perioda prethodne godine, dok se za tekuću godinu, u kolonu 5, podaci unose s računa na kraju perioda za koji se obračun sastavlja.
Ako su podaci prethodne godine korigovani u skladu sa propisima, u kolonu 6 unose se tako korigovani podaci.

IV. SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU IZVEŠTAJ O TOKOVIMA GOTOVINE

Član 6.

Pod tokovima gotovine, u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se naplate i isplate u gotovini i gotovinskim ekvivalentima preko poslovnih računa i deviznog računa, uključujući kompenzacije, asignacije i cesije sprovedene preko tih računa.
Prenos između pojedinih računa gotovine i gotovinskih ekvivalenata u istoj berzi, odnosno brokersko-dilerskom društvu ne smatra se tokovima gotovine.
Iznos priliva i odliva gotovine može se utvrditi na osnovu evidencije o prilivima i odlivima u blagajni, na poslovnim računima i deviznom računu ili sa odgovarajućih računa Bilansa stanja, Bilansa uspeha i grupa računa i računa u knjigovodstvu berze, odnosno brokersko-dilerskog društva.
Pri sastavljanju obrasca Izveštaj o tokovima gotovine, u kolonu 4 unose se podaci odgovarajućeg perioda prethodne godine, a za tekuću godinu podaci se unose u kolonu 3.

1. Tokovi gotovine iz poslovnih aktivnosti

Član 7.

Pod oznakom AOP 301 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine sa pozicija pod oznakom AOP 302 do AOP 307.
Pod oznakom AOP 302 - Prilivi od kamata, iskazuje se iznos gotovine po osnovu naplaćenih kamata u toku obračunskog