Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 36. stav 3. Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju ("Službeni glasnik SRS", broj 32/90), koji se na osnovu člana 38. tog zakona primenjuje na celoj teritoriji Republike Srbije,
Republički sekretarijat za saobraćaj i veze, donosi

PRAVILNIK

O SADRŽAJU PUTNOG NALOGA, NAČINU NjEGOVOG IZDAVANjA, UNOŠENjA PODATAKA I VOĐENjU EVIDENCIJE O IZDATIM PUTNIM NALOZIMA

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 2 od 11. januara 1991, 8/91)

Član 1.

Putni nalog za autobus i teretno motorno vozilo kojim se obavlja javni prevoz i prevoz za sopstvene po trebe u drumskom saobraćaju, kao i putnički automobil osim automobila u svojini građana, kojim se obavlja prevoz za sopstvene potrebe, mora da sadrži:
1) podatke o vrsti prevoza (javni, linijski i vanlinijski, ili prevoz za sopstvene potrebe);
2) naziv, odnosno ime i prezime, sedište i adresu prevoznika:, odnosno imaoca vozila;
3) mesto, dan, mesec i godinu izdavanja putnog naloga, kao i broj putnog naloga;
4) ime i prezime vozača i ostalih članava posade vozila;
5) osnovne podatke o pravcu kretanja vozila (relacija);
6) potpis ovlašćenog lica, odnosno prevoznika koji izdaje putni nalog;
7) registarski broj i oznaku područja gde je vozilo registrovano, marku i tip vozila sa naznačenjem korisne nosivosti i sopstvene težine teretnog motornog vozila;
8) potvrdu o tehničkoj ispravnosti vozila, sa potpisom odgovornog lica da je vozilo tehinički ispravno i potpisom vozača da je primio vozilo bez vidljivih nedostataka;
9) datum, čas i minut polaska iz polaznog mesta, dolazak, odnosno odlazak iz usputnog mesta i dolazak u odredišno mesto, kao i uzrok zadržavanja (utovar, istovar, kvar i sl.);
10) stanje kilometar-sata na početku i po završetku vožnje;
11) broja lica koja se prevoze u javnom vanlinijskom prevozu, i prevozu za sopstvene potrebe, a za teretno motorno vozilo tovarnog lista ili druge naprave iz koje se vidi šta se i za koga prevozi.
Za vozilo kojim se obavlja prevoz po redu vožnje u linijskom drumskom saobraćaju, podaci iz stava 1 tačka 9. ovog člana, unose se u putni nalog samo za početnu stanicu, odnosno stajalište u polasku i povratku.
Obrazac putnog naloga sa sadržinom iz stava 1. ovog koji izdaje prevoznik, odnosno imalac motornog vozila, sastavni je deo ovog pravilnika.
Obrazac putnog naloga iz stava 3. ovog člana može da sadrži i druge podatke (o radu vozača, o ostvarenom radu vozila, o utrošku goriva i sl.).

Član 2.

Tehnička ispravnost vozila (autobus, teretno motorno vozilo i teretno priključno vozilo), kojim se obavlja javni prevoz ličnim radom i vozila (autobus, teretno motorno vozilo, teretno priključno vozilo i putnički automobil), kojim se obavlja prevoz za sopstvene potrebe, dokazuje se potvrdom o tehničkoj ispravnosti a koju izdaje preduzeće, odnosno organizacija koja je ovlašćena za vršenje tehničkog pregleda motornih i priključnih vozila.
Tehnička ispravnost vozila iz stava 1. ovog člana utvrđuje se redovnim tehničkim pregledom, koji se vrši po propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima i periodičnim tehničkim pregledima, koji se vrše:
1) na tri meseca za autobuse, teretna motorna vozila i teretna priključna vozila;
2) na šest meseci za putnička vozila.
Periodičnim pregledom se utvrđuje ispravnost: uređaja za upravljanje i zaustavljanje, veze vučnog i priključnog vozila, uređaja za osvetljavanje puta i svetlosnu signalizaciju, pneumatika i tahografa vozila.
Potvrda o tehničkoj ispravnosti vozila sadrži podatke o vlasniku vozila, registarski broj vozila i datum izvršenog pregleda.
Broj potvrde i datum njenog izdavanja unose se u putni nalog, na mestu predviđenom za overu tehničke ispravnosti vozila.

Član 3.

Putni nalog izdaje prevoznik, odnosno imalac motornog vozila kojim se obavlja prevoz za sopstvene potrebe.
Putni nalog se izdaje, po pravilu, dnevno, odnosno za svaki prevoz, osim za vozila u špediciji koja koriste nastavak putnog naloga do dolaska u sedište imaoca vozila.
Eventualne ispravke u putnom nalogu moraju biti odobrene i overene od strane prevoznika, odnosno imaoca motornog vozila kojim se obavlja prevoz za sopstvene potrebe.
Popunjeni i overeni putni nalog nalazi se u vozilu kod vozača.

Član 4.

Vozač uredno vodi putni nalog, odnosno evidentira efektivno vreme upravljanja vozilom, zadržavanje vozila i razlog zadržavanja (utovar, istovar, kvar i sl.), a po izvršenom previzu putni nalog sa pratećom dokumentacijom vraća licu koje je izdalo putni nalog, odnosno odlaže ga sa ostalom dokumentacijom.
Prevoznik, odnosno imalac vozila voda evidenciju o izdatim putnim nalozima, sa elementima propisanim za sadržinu putnog naloga.

Član 5.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije"
Broj 344-772/90-04
U Beogradu, 7. januara 1991. godine
Republički sekretar, Kostadin Božić, s. r.