Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 130. stav 2. i člana 132. stav 2. Zakona o osnovnoj školi ("Službeni glasnik RS", br. 50/92, 53/93 - dr. zakon, 67/93 - dr. zakon, 48/94 - dr. zakon, 66/94 - US, 22/02, 62/03 - dr. zakon, 64/03 - dr. zakon i 101/05 - dr. zakon),
Ministar prosvete i sporta donosi

PRAVILNIK

O SADRŽAJU I NAČINU VOĐENjA EVIDENCIJE I IZDAVANjU JAVNIH ISPRAVA U OSNOVNOJ ŠKOLI

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 55 od 28. juna 2006, 51/07, 67/2008, 39/11, 82/12, 8/13)

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuje se sadržaj, način vođenja i obrasci evidencija koje vodi osnovna škola i osnovna muzička i baletska škola (u daljem tekstu: škola): matične knjige, dnevnika obrazovno-vaspitnog rada - razredne knjige, evidencije o polaganju ispita - zapisnika o popravnim, razrednim, ispitima za obrazovanje odraslih i drugim ispitima i evidencije o izdatim svedočanstvima.
Evidenciju o uspehu učenika na kraju školske godine i o podeli predmeta na nastavnike škola vodi u okviru dnevnika obrazovno-vaspitnog rada - razredne knjige, a evidenciju o izdatim svedočanstvima i drugim javnim ispravama u okviru matične knjige.
Ovim pravilnikom propisuje se sadržaj i obrasci javnih isprava koje izdaje škola: đačke knjižice, svedočanstva o završenoj školi, odnosno razredu, prevodnice i uverenja o položenom ispitu iz stranog jezika.

Član 2.

Matična knjiga vodi se posebno za svakog učenika u okviru odeljenja, počev od upisa u školu do završetka sticanja osnovnog obrazovanja i vaspitanja.
Matična knjiga za prvi ciklus osnovnog obrazovanja i vaspitanja (od prvog do četvrtog razreda), vodi se na Obrascu br. 1, u obliku spoljnjeg tabaka i unutrašnjeg lista veličine 29,5x42 cm, na 100-gramskoj hartiji, a kada se štampa i izdaje dvojezično iste je veličine.
Spoljni tabak matične knjige vodi se za svako odeljenje, a unutrašnji list za svakog učenika i popunjava se od upisa u prvi razred do završetka četvrtog razreda.
Matičnu knjigu za prvi ciklus osnovnog obrazovanja i vaspitanja (od prvog do četvrtog razreda) na obrascu iz stava 2. ovog člana vodi i škola za osnovno obrazovanje i vaspitanje odraslih.

Član 2a

Matična knjiga za drugi ciklus osnovnog obrazovanja i vaspitanja (od petog do osmog razreda), vodi se na Obrascu br. 1a, u obliku spoljnjeg tabaka i unutrašnjeg lista veličine 29,5x42 cm, na 100-gramskoj hartiji, a kada se štampa i izdaje dvojezično iste je veličine.
Matična knjiga sastoji se od spoljnjeg tabaka i unutrašnjeg lista. Spoljnji tabak matične knjige vodi se za svako odeljenje, a unutrašnji list za svakog učenika i popunjava se od petog razreda do završetka osmog razreda i polaganja završnog ispita.
Matičnu knjigu za drugi ciklus osnovnog obrazovanja i vaspitanja (od petog do osmog razreda) na obrascu iz stava 1. ovog člana vodi i škola za osnovno obrazovanje i vaspitanje odraslih.

Član 3.

Matična knjiga osnovne muzičke - baletske škole, vodi se na Obrascu br. 2a, u obliku spoljnjeg tabaka i unutrašnjeg lista veličine 25x35 cm, na 100-gramskoj hartiji, a kada se štampa i izdaje dvojezično veličine je 29,5x42 cm.
Spoljni tabak matične knjige vodi se za svaki odsek - glavni predmet.
Unutrašnji list je poseban za svakog učenika i popunjava se od upisa u prvi do završetka završnog razreda.

Član 4.

Dnevnik obrazovno-vaspitnog rada - razredna knjiga vodi se za svaku školsku godinu, posebno za svako odeljenje i sadrži lične podatke o svakom učeniku, evidenciju o uspehu u učenju i vladanju u prvom i drugom polugodištu, dnevnik rada - (razrednu knjigu), evidenciju o uspehu svih učenika na kraju polugodišta i na kraju školske godine i evidenciju o podeli predmeta na nastavnike u svakom odeljenju.
Dnevnik obrazovno-vaspitnog rada za prvi razred osnovne škole vodi se na Obrascu br. 3, u obliku knjige sa tvrdim koricama teget boje, veličine 25x35 cm, na 80-gramskoj hartiji, a kada se štampa i izdaje dvojezično iste je veličine.
Dnevnik obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj školi (od drugog do četvrtog razreda) vodi se na Obrascu br. 4, u obliku knjige sa tvrdim koricama teget boje, veličine 25x35 cm, na 80-gramskoj hartiji, a kada se štampa i izdaje dvojezično iste je veličine.
Dnevnik obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj školi (od petog do osmog razreda) vodi se na Obrascu br. 5, u obliku knjige sa tvrdim koricama bordo boje, veličine 25x35 cm, na 80-gramskoj hartiji, a kada se štampa i izdaje dvojezično iste je veličine.
Dnevnike obrazovno-vaspitnog rada na obrascima iz st. 2, 3. i 4. ovog člana vodi i škola za osnovno obrazovanje i vaspitanje odraslih.
Kada se nastava izvodi i na jeziku nacionalnih manjina, evidencija se vodi i na jeziku te nacionalne manjine, osim dnevnika rada (razredne knjige) koji se vodi samo na jeziku na kome se ostvaruje obrazovno-vaspitni rad.
Dnevnik obrazovno-vaspitnog rada u produženom boravku (za prvi ciklus osnovnog obrazovanja i vaspitanja), vodi se na Obrascu br. 3a, u obliku knjige sa tvrdim koricama teget boje, veličine 25x35 cm, na 80-gramskoj hartiji, a kada se štampa i izdaje dvojezično iste je veličine.

Član 4a

Dnevnik obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj školi za drugi ciklus osnovnog obrazovanja i vaspitanja (od petog do osmog razreda), vodi se na Obrascu br. 5a, u obliku knjige sa tvrdim koricama teget boje, veličine 25x35 cm, na 80-gramskoj hartiji, a kada se štampa i izdaje dvojezično iste je veličine.
Dnevnik obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj školi na obrascu iz stava 1. ovog člana vodi i škola za osnovno obrazovanje i vaspitanje odraslih.
Sastavni deo Dnevnika obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj školi jeste Dnevnik ostalih oblika obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj školi za drugi ciklus osnovnog obrazovanja i vaspitanja (od petog do osmog razreda).
Dnevnik ostalih oblika obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj školi sadrži: spisak nastavnika koji ostvaruju ostale oblike obrazovno-vaspitnog rada, spisak učenika za koje se organizuju ostali oblici obrazovno-vaspitnog rada, evidenciju o njihovoj prisutnosti i evidenciju o časovima - sadržajima rada, tabelarni pregled ostalih oblika obrazovno-vaspitnog rada i zapažanja o pregledu Dnevnika ostalih oblika obrazovno-vaspitnog rada.
Dnevnik ostalih oblika obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj školi, vodi se na Obrascu br. 5b, u obliku knjige sa tvrdim koricama teget boje, veličine 25x35 cm, na 80-gramskoj hartiji, a kada se štampa i izdaje dvojezično iste je veličine.
Dnevnik ostalih oblika obrazovno-vaspitnog rada na obrascu iz stava 5. ovog člana vodi i škola za osnovno obrazovanje i vaspitanje odraslih.

Član 5.

U osnovnoj muzičkoj školi vode se dva dnevnika obrazovno-vaspitnog rada - razredne knjige: za glavni predmet - individualni rad i za teorijske predmete. Ovi dnevnici vode se za svaku školsku godinu, posebno za svako odeljenje - klasu i za svaki glavni predmet.
Dnevnik obrazovno-vaspitnog rada za glavni predmet - individualni rad u osnovnoj muzičkoj školi vodi se na Obrascu br. 6a, u obliku knjige sa tvrdim koricama teget boje, veličine 25x35 cm, na 80-gramskoj hartiji, a kada se štampa i izdaje dvojezično iste je veličine.
Dnevnik obrazovno-vaspitnog rada za teorijske predmete vodi se na Obrascu br. 7, u obliku knjige sa mekim platnenim koricama teget boje, veličine 25x35 cm, na 80-gramskoj hartiji, a kada se štampa i izdaje dvojezično iste je veličine.

Član 6.

Dnevnik obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj baletskoj školi vodi se na Obrascu br. 8a, u obliku knjige sa tvrdim koricama teget boje, veličine 25x35 cm, na 80-gramskoj hartiji, a kada se štampa i izdaje dvojezično iste je veličine.

Član 7.

Škola vodi evidenciju o polaganju ispita učenika.
Zapisnik o polaganju ispita vodi se prilikom polaganja ispita u osnovnoj školi; ispita u muzičkoj, odnosno baletskoj školi; ispita odraslih; ispita iz stranog jezika i drugih ispita.
Zapisnik o polaganju ispita vodi se na Obrascu br. 9, u obliku lista veličine 21x29,5 cm, na 80-gramskoj hartiji, a kada se štampa i izdaje dvojezično iste je veličine.

Član 8.

Škola izdaje svakom učeniku đačku knjižicu prilikom upisa u školu, u koju se unose lični podaci učenika i podaci o uspehu i vladanju na kraju prvog i drugog polugodišta svakog razreda.
Đačka knjižica za učenika osnovne škole za prvi ciklus osnovnog obrazovanja i vaspitanja (od prvog do četvrtog razreda), vodi se na Obrascu br. 10, sa mekim plastificiranim koricama teget boje, veličine 14x19 cm, na 80-gramskoj hartiji.
Đačka knjižica za prvi ciklus osnovnog obrazovanja i vaspitanja, kada se štampa i izdaje dvojezično iste je veličine.

Član 8a