Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 51. stav 2. Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu ("Službeni glasnik RS", broj 101/05),
Ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike donosi

PRAVILNIK

O SADRŽAJU I NAČINU IZDAVANjA OBRASCA IZVEŠTAJA O POVREDI NA RADU, PROFESIONALNOM OBOLjENjU I OBOLjENjU U VEZI SA RADOM

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 72 od 29. avgusta 2006; 84/2006)

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuje se sadržaj i način izdavanja obrasca izveštaja o povredi na radu, profesionalnom oboljenju i oboljenju u vezi sa radom koji se dogode na radnom mestu.

Član 2.

Izveštaj o povredi na radu sadrži:
1) podatke o poslodavcu;
2) podatke o licu određenom za bezbednost i zdravlje na radu kod poslodavca;
3) podatke o zaposlenom koji je pretrpeo povredu na radu (u daljem tekstu: povređeni);
4) podatke o neposrednom rukovodiocu povređenog;
5) podatke o radnom mestu i poslovima povređenog i vremenu i mestu nastupanja njegove povrede na radu;
6) podatke o očevicu;
7) podatke o povredi na radu i merama bezbednosti i zdravlja na radu koje su primenjivane na radnom mestu na kojem je povređeni radio;
8) nalaz i mišljenje lekara koji je prvi pregledao povređenog.

Član 3.

Izveštaj o profesionalnom oboljenju sadrži:
1) podatke o poslodavcu;
2) podatke o licu određenom za bezbednost i zdravlje na radu kod poslodavca;
3) podatke o zaposlenom koji je oboleo od profesionalnog oboljenja (u daljem tekstu: oboleli od profesionalnog oboljenja);
4) podatke o neposrednom rukovodiocu obolelog od profesionalnog oboljenja;
5) podatke o radnom mestu, poslovima i vremenu koje je oboleli od profesionalnog oboljenja proveo na radu na tim poslovima;
6) podatke o vrsti profesionalnog oboljenja i merama bezbednosti i zdravlja na radu koje su primenjivane na radnom mestu na kojem je oboleli od profesionalnog oboljenja radio;
7) nalaz i mišljenje zdravstvene ustanove koja je utvrdila postojanje profesionalnog oboljenja.

Član 4.

Izveštaj o oboljenju u vezi sa radom sadrži:
1) podatke o poslodavcu;
2) podatke o licu određenom za bezbednost i zdravlje na radu kod poslodavca;
3) podatke o zaposlenom koji je oboleo u vezi sa radom (u daljem tekstu: oboleli);
4) podatke o neposrednom rukovodiocu obolelog;
5) podatke o radnom mestu, poslovima i vremenu koje je oboleli proveo na radu na tim poslovima;
6) podatke o vrsti oboljenja nastalog u vezi sa radom i merama bezbednosti i zdravlja na radu koje su primenjivane na radnom mestu na kojem je oboleli radio;
7) nalaz i mišljenje zdravstvene ustanove koja je utvrdila postojanje oboljenja u vezi sa radom.

Član 5.

Izveštaji o povredi na radu, profesionalnom oboljenju i oboljenju u vezi sa radom koji se dogode na radnom mestu izdaju se na Obrascu izveštaja o povredi na radu (Obrazac 1), Obrascu izveštaja o profesionalnom oboljenju (Obrazac 2) i Obrascu izveštaja o oboljenju u vezi sa radom (Obrazac 3), koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.
Obrasci izveštaja propisani ovim pravilnikom štampaju se i izdaju u formatu A4.

Član 6.

Izveštaj o povredi na radu, profesionalnom oboljenju i oboljenju u vezi sa radom koji se dogode na radnom mestu (u daljem tekstu: izveštaj) popunjava se u pet primeraka.
Izveštaj popunjava poslodavac tako što odmah, a najkasnije u roku od 24 časa od časa saznanja da je došlo do povrede na radu, profesionalnog oboljenja ili oboljenja u vezi sa radom, u odgovarajući obrazac neposredno upisuje sve podatke propisane ovim pravilnikom.
Nakon što upiše sve podatke propisane ovim pravilnikom, poslodavac bez odlaganja, a najkasnije u roku od 24 časa od časa upisa podataka, svih pet primeraka izveštaja dostavlja zdravstvenoj ustanovi u kojoj je izvršen pregled povređenog, utvrđeno profesionalno oboljenje ili oboljenje u vezi sa radom, radi unošenja u sadržinu izveštaja nalaza i mišljenja lekara, odnosno zdravstvene ustanove.
Lekar koji je pregledao povređenog, odnosno zdravstvena ustanova koja je utvrdila profesionalno oboljenje ili oboljenje u vezi sa radom upisuje u izveštaj nalaz i mišljenje u roku od dva dana od dana njegovog prijema i popunjeni izveštaj dostavlja poslodavcu bez odlaganja, a najkasnije narednog dana.

Član 7.

Izveštaj u koji su upisani svi podaci propisani ovim pravilnikom i nalaz i mišljenje lekara, odnosno zdravstvene ustanove, poslodavac, u roku od dva dana od dana prijema popunjenog izveštaja, dostavlja filijali Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje kod koje povređeni, oboleli od profesionalnog oboljenja ili oboleli ostvaruje prava utvrđena propisima o zdravstvenom osiguranju.
Filijala Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje overava svih pet primeraka izveštaja, od kojih zadržava dva primerka izveštaja za svoje potrebe, a ostale primerke vraća poslodavcu.
Poslodavac jedan primerak overenog izveštaja zadržava za svoje potrebe, jedan primerak izveštaja dostavlja zaposlenom i jedan primerak izveštaja preko Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike - Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, dostavlja organizaciji nadležnoj za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Član 8.

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o sadržini i načinu izdavanja liste o povredi na radu ("Službeni glasnik RS", broj 2/92).

Član 9.

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Broj 110-00-00601/2006-20
U Beogradu, 2. avgusta 2006. godine
Ministar, Slobodan Lalović, s.r.