Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 26. stav 2. Zakona o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", broj 46/2006),
Guverner Narodne banke Srbije donosi

PRAVILNIK

O SADRŽAJU I FORMI OBRAZACA FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA NARODNU BANKU SRBIJE

(Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 7 od 30. januara 2009, 5/10)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom se za Narodnu banku Srbije propisuju obrasci finansijskih izveštaja i sadržina pozicija u obrascima Bilans stanja, Bilans uspeha, Izveštaj o tokovima gotovine, Izveštaj o promenama na kapitalu i Statistički aneks, kao i minimum sadržaja napomena uz te izveštaje.
Obrasci iz stava 1. ovog člana su, kao prilozi 1, 2, 3, 4 i 5, odštampani uz ovaj pravilnik i njegov su sastavni deo.

Član 2.

Pri popunjavanju obrazaca iz člana 1. ovog pravilnika, podaci se unose na određene pozicije u kolonama za tekuću i prethodnu godinu s grupa računa i računa propisanih Pravilnikom o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za Narodnu banku Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 117/2007, 57/2008 i 3/2009) (u daljem tekstu: Pravilnik).
U obrasce iz stava 1. ovog člana iznosi se upisuju u hiljadama dinara.

Član 3.

Narodna banka Srbije, u skladu s čl. 30. i 31. Zakona o računovodstvu i reviziji i Pravilnikom o bližim uslovima i postupku prijema, kontrole, registracije, obrade i objavljivanja finansijskih izveštaja, načinu vođenja i sadržini Registra finansijskih izveštaja i podataka o bonitetu pravnih lica i preduzetnika, kao i o davanju podataka iz tih izveštaja (‚Službeni glasnik RS‘, broj 2/2010), finansijske izveštaje dostavlja Agenciji za privredne registre, sa stanjem na dan 31. decembra tekuće godine, i to na obrascima Bilans stanja, Bilans uspeha, Izveštaj o tokovima gotovine, Izveštaj o promenama na kapitalu i Statistički aneks, kao i napomene uz finansijske izveštaje.

II. SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS STANjA

Član 4.

U obrazac Bilans stanja Narodna banka Srbije unosi podatke u kolone 5 i 6, prema sadržini grupa računa i računa označenih u koloni 1 tog obrasca.
Pod oznakama AOP od 001 do 015 u aktivi i od 101 do 128 u pasivi, kao i u vanbilansnim pozicijama, podaci se unose sa odgovarajućih grupa računa i računa označenih u koloni 1 ovog obrasca. Za period za koji se sastavlja finansijski izveštaj, podaci se unose u kolone 5 aktive, pasive i vanbilansnih pozicija uzimanjem stanja s računa na kraju perioda za koji se obračun sastavlja. U kolonu 6 aktive, pasive i vanbilansnih pozicija unose se podaci prethodne godine (početno stanje tekuće godine).
Ako su podaci prethodne godine korigovani u skladu s propisima, u kolonu 6 unose se tako korigovani podaci.

III. SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS USPEHA

Član 5.

U obrazac Bilans uspeha banka unosi podatke u kolone 5 i 6, prema sadržini grupa računa i računa označenih u koloni 1 tog obrasca.
U ovaj obrazac podaci se unose pod oznakama AOP od 201 do 229 - prihodi i rashodi redovnog poslovanja, pod oznakama AOP 232 i 233 - neto dobici i gubici iz poslovanja koje se obustavlja i pod oznakama AOP 234 i 235 - dobitak i gubitak perioda.
Podaci se sa odgovarajućih grupa računa i računa označenih u koloni 1 unose tako što se u kolonu 5 (tekuća godina) unose podaci s računa na kraju perioda za koji se obračun sastavlja, dok se u kolonu 6 (prethodna godina) unose podaci obračuna odgovarajućeg perioda prethodne godine.
Ako su podaci prethodne godine korigovani u skladu s propisima, u kolonu 6 unose se tako korigovani podaci.

IV. SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU IZVEŠTAJ O TOKOVIMA GOTOVINE

Član 6.

Pod tokovima gotovine (novčanim tokovima), u smislu ovog pravilnika, podrazumevaju se naplate i isplate u gotovini i gotovinskim ekvivalentima preko žiro-računa, tekućeg i deviznog računa, uključujući kompenzacije, asignacije i cesije sprovedene preko tih računa, a pri emitovanju (monetizacija) i poništavanju primarnog novca (demonetizacija).
Kretanje između pojedinih računa gotovine i gotovinskih ekvivalenata u Narodnoj banci Srbije ne smatra se tokovima gotovine.
Iznos priliva i odliva gotovine može se utvrditi na osnovu evidencije o prilivima i odlivima na žiro-računu i deviznom računu ili na osnovu stanja i prometa na pojedinim računima imovine i obaveza, odnosno prihoda i rashoda.
Pri sastavljanju obrasca Izveštaj o tokovima gotovine, u kolonu 4 unose se podaci odgovarajućeg perioda prethodne godine, a za tekuću godinu podaci se unose u kolonu 3.

1. Tokovi gotovine iz poslovnih aktivnosti

Član 7.

Pod oznakom AOP 301 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP od 302 do 305.
Pod oznakom AOP 302 - Prilivi od kamata, iskazuju se prilivi gotovine po osnovu naplate aktivnih kamata.
Pod oznakom AOP 303 - Prilivi od naknada, iskazuju se prilivi od naplate svih naknada i provizija iz redovnog poslovanja Narodne banke Srbije.
Pod oznakom AOP 304 - Prilivi po osnovu ostalih poslovnih aktivnosti, iskazuju se prilivi gotovine od prodaje proizvoda i usluga (izuzev naknada i provizija), zakupnina i drugi prilivi gotovine iz redovnog poslovanja.
Pod oznakom AOP 305 - Prilivi od dividendi i učešća u dobitku, iskazuju se iznosi naplaćenih prinosa po osnovu investiranja u vidu dividendi i učešća u dobitku.

Član 8.

Pod oznakom AOP 306 - Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti, upisuje se podatak o ukupnom odlivu gotovine s pozicija pod oznakama AOP od 307 do 309.
Pod oznakom AOP 307 - Odlivi po osnovu kamata, iskazuju se odlivi gotovine po osnovu plaćanja pasivnih kamata.
Pod oznakom AOP 308 - Odlivi po osnovu naknada, iskazuju se iznosi plaćenih naknada i provizija iz redovnog poslovanja Narodne banke Srbije.
Pod oznakom AOP 309 - Odlivi po osnovu troškova poslovanja, iskazuju se iznosi isplaćenih bruto zarada, naknada zarada i drugih ličnih rashoda, iznosi isplaćenih poreza, doprinosa i drugih dažbina, odlivi po osnovu nabavke materijala, isplate za izvršene usluge i druge nematerijalne troškove i isplate po osnovu ostalih troškova poslovanja u toku obračunskog perioda.
Pod oznakom AOP 310 - Neto priliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre povećanja ili smanjenja u plasmanima i depozitima, iskazuje se razlika između pozicija AOP 301 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti i AOP 306 - Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti.
Pod oznakom AOP 311 - Neto odliv gotovine iz poslovnih aktivnosti pre povećanja ili smanjenja u plasmanima i depozitima, iskazuje se razlika između pozicija AOP 306 - Odlivi gotovine iz poslovnih aktivnosti i AOP 301 - Prilivi gotovine iz poslovnih aktivnosti.

Član 9.

Pod oznakom AOP 312 - Smanjenje plasmana i povećanje uzetih depozita, upisuje se podatak o ukupnom prilivu gotovine s pozicija AOP od 313 do 315.
Pod oznakama AOP 313 i 314 iskazuje se neto smanjenje plasmana po osnovama označenim u nazivima pojedinih pozicija. Neto smanjenje plasmana predstavlja negativnu razliku između ukupnog iznosa novih plasmana i ukupnog iznosa plasmana naplaćenih u obračunskom periodu.
Pod oznakom AOP 315 - Povećanje depozita i priliv po osnovu pokrića gubitka, iskazuje se neto povećanje depozita (neto povećanje depozita predstavlja pozitivnu razliku između ukupnog iznosa novih depozita i ukupnog iznosa depozita isplaćenih