Za pristup kompletnom i ažurnom tekstu ovog dokumeta, molimo vas:


Na osnovu člana 26. stav 2. Zakona o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", broj 46/2006) i člana 134. stav 3. Zakona o osiguranju ("Službeni glasnik RS", br. 55/2004, 61/2005 i 101/2007),
Guverner Narodne banke Srbije donosi

PRAVILNIK

O SADRŽAJU I FORMI OBRAZACA FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA DRUŠTVA ZA OSIGURANjE

(Objavljeno u "Sl. glasnik RS", br. 3 od 16 januara 2009, 5/10)

I. OSNOVNE ODREDBE

Član 1.

Ovim pravilnikom se za društva za osiguranje (u daljem tekstu: društvo) propisuju sadržaj i forma obrazaca finansijskih izveštaja, kao i sadržina pozicija u obrascima Bilans stanja, Bilans uspeha, Izveštaj o tokovima gotovine i Izveštaj o promenama na kapitalu (u daljem tekstu: finansijski izveštaji), kao i napomene uz finansijske izveštaje.
Obrasci iz stava 1. ovog člana su, kao prilozi 1, 2, 3 i 4, odštampani uz ovaj pravilnik i njegov su sastavni deo.
Sastavni deo ovog pravilnika je i Statistički aneks, koji je, kao prilog 5, odštampan uz taj pravilnik.
Sadržina pojedinih grupa računa i računa u obrascima iz ovog člana utvrđena je Pravilnikom o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za društva za osiguranje ("Službeni glasnik RS", br.15/2007 i 3/09).
U obrasce iz ovog člana iznosi se upisuju u hiljadama dinara, osim osnovne zarade po akciji i umanjene (razvodnjene) zarade po akciji, koje se upisuju u dinarima bez para, a broj akcija i zaposlenih - u celom broju, s tim što se određeni podaci u Statistički aneks unose prema zahtevima tog obrasca.

Član 2.

Pri popunjavanju obrazaca Bilans stanja i Bilans uspeha, podaci se unose na određene pozicije iz kolone 2, odnosno oznake za automatsku obradu podataka (AOP) iz kolone 3 s grupa računa i računa označenih u koloni 1, a u obrascu Izveštaj o tokovima gotovine - podaci se unose na određene pozicije iz kolone 1, odnosno oznake za AOP iz kolone 2, prema sadržini određenoj ovim pravilnikom.

Član 3.

Finansijske izveštaje, kao i napomene uz finansijske izveštaje, društvo dostavlja sa stanjem na dan 31. decembra tekuće godine, u skladu sa zakonom kojim su uređeni računovodstvo i revizija - na obrascima iz člana 1. ovog pravilnika, u jednom primerku.
Društvo kod koga nastane statusna promena (spajanje, podela ili odvajanje) (u daljem tekstu: statusna promena) ili prodaja dostavlja finansijske izveštaje na dan utvrđen u odluci o promeni, odnosno na dan utvrđen u ugovoru o prodaji.
Finansijski izveštaji dostavljaju se i u slučaju otvaranja, odnosno zaključenja stečaja, odnosno postupka likvidacije društva.
Finansijski izveštaji dostavljaju se Agenciji za privredne registre i Narodnoj banci Srbije - organizacionoj jedinici u čijem je delokrugu nadzor nad obavljanjem delatnosti osiguranja, u skladu sa Zakonom o osiguranju (u daljem tekstu: Zakon).
Društvo je dužno da, uz finansijske izveštaje, Narodnoj banci Srbije dostavi i dokaz da je ove izveštaje predalo i Agenciji za privredne registre.
Društvo koje, u skladu s članom 133. Zakona, utvrđuje dobit, odnosno višak i gubitak, odnosno manjak za pojedine poslove osiguranja kojima se bavi - pored zbirnog bilansa uspeha dostavlja i pojedinačne bilanse uspeha za te poslove osiguranja, pri čemu je dužno da u zaglavlju tih bilansa naznači na koju se vrstu poslova osiguranja oni odnose.
Uporedni pregled prihoda i rashoda u obavljanju poslova osiguranja od autoodgovornosti, koji društvo sastavlja u skladu sa zakonom kojim se uređuje obavezno osiguranje u saobraćaju, sastavni je deo godišnjeg izveštaja o poslovanju tog društva.

Član 4.

Radi obezbeđivanja zbirnih podataka, društvo kod kog je nastala statusna promena ili prodaja dužno je da uz finansijske izveštaje dostavi i podatke za period pre nastanka statusne promene ili prodaje.
Za period do dana nastanka statusne promene ili prodaje, društvo dostavlja podatke na obrascima na kojima se sastavljaju finansijski izveštaji, s naznakom "Do dana nastanka statusne promene ili prodaje".
Pri dostavljanju podataka za period iz stava 2. ovog člana, društvo obezbeđuje uporedivost podataka prethodne i tekuće godine po vrstama poslova osiguranja i obezbeđuje da se ovi podaci ne ponavljaju kod više društava.
Ako je statusna promena ili prodaja nastala u tekućoj godini, za društvo koje je prestalo da posluje podaci se iskazuju na sledeći način:
- u obrazac Bilans stanja, u kolonu 6 aktive i kolonu 6 pasive unosi se početno stanje 1. januara tekuće godine;
- u obrazac Bilans uspeha, u kolonu 5 unose se podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene ili prodaje, a u kolonu 6 - podaci o poslovanju za celu prethodnu godinu;
- u obrazac Izveštaj o tokovima gotovine, u kolonu 3 unose se podaci o tokovima gotovine za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene ili prodaje, a u kolonu 4 - podaci o poslovanju za celu prethodnu godinu.
Ako je statusna promena ili prodaja nastala u prethodnoj godini, za društvo koje je prestalo da posluje podaci se iskazuju na sledeći način:
- u obrazac Bilans uspeha, u koloni 6 iskazuju se podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene ili prodaje;
- u obrazac Izveštaj o tokovima gotovine, u koloni 4 iskazuju se podaci o poslovanju za period od 1. januara do dana nastanka statusne promene ili prodaje.
Ako je statusna promena ili prodaja nastala 31. decembra prethodne godine, za društvo koje je prestalo da posluje se u obrascu Bilans stanja podaci iskazuju u koloni 6 za aktivu i u koloni 6 za pasivu. U obrascu Bilans uspeha podaci se tada iskazuju samo u koloni 6, odnosno u obrascu Izveštaj o tokovima gotovine - u koloni 4.
Društvo kod kog je nastala statusna promena ili prodaja, ili je nad njim otvoren postupak likvidacije, odnosno stečaja, dužno je da Agenciji za privredne registre, dostavlja godišnji finansijski izveštaj u kom se podaci prikazuju objedinjeno za ceo izveštajni period, u neto iznosu, posle prebijanja rezultata pre i posle nastale promene, dok se organizacionoj jedinici u čijem su delokrugu poslovi nadzora nad obavljanjem delatnosti osiguranja, u skladu sa Zakonom, dostavljaju godišnji finansijski izveštaji u kojima se podaci prikazuju pojedinačno i objedinjeno, odnosno pre i posle nastale promene. Na svim obrascima finansijskih izveštaja društva stavlja se naznaka "STATUSNA PROMENA" ("SPAJANjE", "PODELA" ili "ODVAJANjE"), ili "PRODAJA", odnosno "LIKVIDACIJA" ili "STEČAJ" ako je nad njim otvoren neki od ovih postupaka.

II. SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS STANjA

Član 5.

U obrazac Bilans stanja (Prilog 1) društvo unosi podatke u kolone od 4 do 6, prema sadržini grupa računa i računa označenih u koloni 1 tog obrasca.
Pri sastavljanju finansijskih izveštaja, kao i pri nastanku statusne promene ili prodaje društva, otvaranja postupka likvidacije ili postupka stečaja - pod oznakom AOP br. od 001 do 038 u aktivi i od 101 do 149 u pasivi i u vanbilansnim pozicijama unose se podaci sa odgovarajućih grupa računa i računa označenih u koloni 1 ovog obrasca. U kolonu 6 aktive za tekuću godinu unose se podaci prethodne godine (početno stanje tekuće godine), a u kolonu 6 pasive i vanbilansnih pozicija za tekuću godinu - podaci prethodne godine (početno stanje tekuće godine).
Za period za koji se sastavlja finansijski izveštaj, podaci se unose u kolonu 5 aktive i u kolonu 5 pasive i vanbilansnih pozicija - uzimanjem stanja s računa na kraju obračunskog perioda.
Ako su podaci iz prethodne godine korigovani u skladu s propisima, u kolonu 6 aktive i kolonu 6 pasive i vanbilansnih pozicija tekuće godine unose se tako korigovani podaci.

III. SADRŽINA POZICIJA U OBRASCU BILANS USPEHA

Član 6.

U obrazac Bilans uspeha (Prilog 2) društvo unosi